ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΤΑΠ Λάρνακας:Πόντιση αμφορέων σε θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή

Σημαντικό εγχείρημα για αύξηση της βιοποικιλότητας του βυθού

Σε μια αειφόρο δράση που θα συμβάλει στην αύξηση της θαλάσσιας ζωής και στη μεγιστοποίηση του καταδυτικού ενδιαφέροντος προέβη σήμερα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και αφορά την πόντιση αμφορέων στον φυσικό ύφαλο δίπλα από το ποντισμένο σκάφος  LEF1 στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή (ΘΠΠ) Λάρνακας που εγκαθιδρύθηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών το 2020.

Ο υπό αναφορά ύφαλος βρίσκεται περίπου 1 χλμ από την ακτή της Βορόκληνης και σε βάθος 13 μέτρα, και φιλοξενεί διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής όπως ροφούς, ρώσσους, παπαδιές, γύλους, σαργούς, σμέρνες, λεοντόψαρα, ιππόκαμπους ενώ ορισμένες φορές το σημείο επισκέπτονται και χελώνες.

Σήμερα, που υπάρχει υπεραλίευση και σημαντικές απειλές και υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η τοποθέτηση  κατάλληλων κατασκευών φιλικών προς το περιβάλλον, κατά τρόπο λελογισμένο και οργανωμένο, ενισχύει τα καταφύγια για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Επιπρόσθετα, ο βυθός της Λάρνακας είναι στη μεγαλύτερή του έκταση αμμώδης και δεν διαθέτει βράχια και άλλο κατάλληλο υπόστρωμα που θα αποτελέσει καταφύγιο οργανισμών, γεγονός που θέτει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας τεχνητών υφάλων. Η δράση αυτή εξυπηρετεί ασφαλώς και τον εμπλουτισμό του καταδυτικού τουριστικού προϊόντος που αποτελεί διαχρονική επιδίωξη της ΕΤΑΠ Λάρνακας.

Οι αμφορείς που ποντίστηκαν σήμερα αριθμούν τους 60 ενώ επιπρόσθετος αριθμός αγγείων που έχει ευγενώς παραχωρηθεί από την εταιρεία «Χριστάκης» θα τοποθετηθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Νοείται ότι οι υπό αναφορά αμφορείς είναι πήλινοι και δεν περιέχουν υαλώματα, χρώμα, ή οποιαδήποτε τοξικά υλικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή. Η ενέργεια έγινε με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και των καταδυτικών σχολών Viking Divers, Zenobia Divers, Undersea World Scuba Diving, του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας Ιππόκαμπος και την ΑΑK Larnaca Napa Sea Cruises.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λ/κας κ. Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι πρόκειται για μια απλή μεν και χαμηλής δαπάνης δράση αλλά με υψηλό ανταποδοτικό όφελος και πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τον καταδυτικό τουρισμό. Πρόσθεσε ότι «μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ο ύφαλος που δημιουργήσαμε πριν 3 περίπου χρόνια αποδίδει, και θα προσπαθήσουμε κάθε χρόνο να τον εμπλουτίζουμε περαιτέρω με αειφόρες πρακτικές. Σημαντικό όμως είναι να έχουμε και τη συνεργασία των αρμοδίων Αρχών για πάταξη του φαινομένου της παράνομης αλιείας στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές».

Τη σημασία της ενέργειας αυτής για την περιοχή υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Βορόκληνης κ. Νεόφυτος Φακοντής, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο που εμπλουτίζει περεταίρω το τουριστικό προϊόν της Βορόκληνης, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα με την προσθήκη ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας και σημαντικών έργων υποδομής.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κ. Γιώργος Παγιάτας ανάφερε ότι το Τμήμα καταβάλλει έμπρακτα  τα μέγιστα για την αποτελεσματική διαχείριση της ΘΠΠ τεχνητών υφάλων στη Βορόκληνη και είπε ότι στην περιοχή έχουν αναρτηθεί αρκετές ενημερωτικές πινακίδες ενώ εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της περιοχής που θα βοηθήσει στην  αποτελεσματική αστυνόμευση της.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος τεχνητός ύφαλος Λάρνακας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του ΤΑΘΕ και με τη στήριξη τοπικών αρχών, φορέων και επιχειρήσεων της Λάρνακας τον Δεκέμβριο του 2019. Σ’ αυτόν ποντίστηκε το 63 μέτρων πλοίο Ελπίδα και το 15 μέτρων σκάφος LEF1 το οποίο δώρισε η εταιρεία Lefkaritis Bros Ltd. Περισσότερες πληροφορίες για το LEF1: https://larnakaregion.com/en/lef1-wreck 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον συγκεκριμένο ύφαλο μπορούν να τον επισκεφθούν και να τον απολαύσουν όχι μόνο δύτες αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα αφού βρίσκεται σε βάθος 13 μέτρων.

Σχετικά νέα

X
Translate »