Αναπτυξιακά Έργα

ΕΤΑΠ Λάρνακας και Υπουργείο Μεταφορών συζήτησαν για την αναπτυξιακή στασιμότητα στη Λάρνακα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019, συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που επηρεάζουν τον τουρισμό της Περιφέρειας Λάρνακας που άπτονται των αρμοδιοτήτων του εν λόγω Υπουργείου και τα οποία παραμένουν σε στασιμότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Αναφορικά με τα έργα που αφορούν το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Διευθύντρια κα. Ιερωνυμίδου ενημέρωσε ότι προχωρούν οι εργασίες στο Μουσείο Λάρνακας – το οποίο παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2017 – και αυτό αναμένεται να επαναλειτουργήσει περί το τέλος του τρέχοντος έτους. Το Μουσείο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και μια πολύ αξιόλογη αίθουσα σαρκοφάγων. Αναφορικά με την ανάδειξη του ψηφιδωτού του Ηρακλή στην οδό Αγ. Νεοφύτου που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, αναμένεται εντός του επόμενου μήνα ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης της εγκαταλελειμμένης κατοικίας που σκεπάζει το υπόλοιπο ψηφιδωτό, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και ακολούθως οι ανασκαφές.

Όσον αφορά την μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι τα νέα γήπεδα αναμένεται να παραδοθούν περί το τέλος Οκτωβρίου. Η Διευθύντρια διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η γαλλική αρχαιολογική αποστολή θα είναι εγκαίρως έτοιμοι ώστε να αρχίσουν τις ανασκαφές για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού μόλις απομακρυνθούν τα υφιστάμενα γήπεδα.

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε το διαχρονικό αίτημα Δήμου Λάρνακας και ΕΤΑΠ Λ/κας για παραχώρηση του Κάστρου της πόλης για σκοπούς τέλεσης πολιτικών γάμων καθώς και το θέμα της δημιουργίας του Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας.

Στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών κ. Σταύρο Μιχαήλ, τέθηκαν σοβαρά θέματα που διαχρονικά καθυστερούν, μεταξύ των οποίων και ο δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας (φάσεις γ’ και δ’) που εκκρεμεί εδώ και πέραν των 30 ετών. Παρά τις υποσχέσεις από τον Προέδρο της Δημοκρατίας κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Λάρνακα ότι τα κατασκευαστικά έργα για την γ’ φάση (περιοχή Βορόκληνης) θα άρχιζαν εντός του 2019, εντούτοις το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής της γ’ φάσης φαίνεται ότι μετατίθεται για το β’ εξάμηνο του 2020. Στασιμότητα επίσης υπάρχει από τα Τμήματα Δημοσίων Έργων και Πολεοδομίας για τον επανασχεδιασμό της φάσης δ’ (περιοχή Πύλας). Καμία εξέλιξη επίσης δεν υπάρχει για το θέμα της ανάπτυξης-αξιοποίησης του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και μια δεκαετία.

Αναφορικά με το ενιαίο έργο Λιμανιού-Μαρίνας, ο κ. Μιχαήλ ενημέρωσε ότι το Υπουργείο προχωρεί στα πλαίσια και της ευχέρειας που παρέχει η νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με τον μόνο προεπιλεγμένο φορέα που δεν αποσύρθηκε από τη διαδικασία.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου Βορόκληνης-Πύλας που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Λάρνακας, καθώς και των Περβολιών. Η ΕΤΑΠ Λάρνακας τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής και των υπόλοιπων κυματοθραυστών που εισηγείται η Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την Προστασία και Βελτίωση της Ακτής του Παραλιακού Μετώπου Λάρνακας. Παρά το γεγονός ότι τα σχέδια είναι ολοκληρωμένα το έργο είναι σε στασιμότητα λόγω κονδυλίων, τα οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθούν ώστε το σημαντικό αυτό έργο να προχωρήσει.

 

aftodioikisi

Σχετικά νέα

X
Translate »