ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Έργο αποκατάστασης και βελτίωσης των προσόψεων των κτιρίων της οδου Πιαλέ Πασά

Ακόμα ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο έργο έχει αρχίσει στις 31 Οκτωβρίου 2022 στην πόλη της Λάρνακας. Το έργο της αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων
των κτιρίων της οδού Πιαλέ Πασά.
Στόχος του έργου αυτού είναι, αφενός ο εξωραϊσμός των προσόψεων, προς όφελος της ίδιας της περιοχής και της Λάρνακας και αφετέρου η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, περίοικων και επισκεπτών της περιοχής.
Με το έργο θα προβληθεί και θα αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της περιοχής που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής. Η παραλιακή αυτή συνοικία με έντονο το στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ένας επισκέπτης αφού ενώνει τα εξίσου τουριστικά σημεία, το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την περιοχή Μακένζι.
May be an image of outdoors
Oι εργασίες που θα γίνουν για επαναφορά των προσόψεων όσο το δυνατό πιο κοντά στην αρχική τους μορφή είναι κυρίως αρχιτεκτονικής φύσεως και περιλαμβάνουν, αφαίρεση σαθρών σουβάδων, υλικών και επιχρισμάτων, αφαίρεση από τις τελικές επιφάνειες, επενδύσεων με κεραμικά ή πέτρα, ταμπέλλες, επιγραφές και αφαίρεση υλικών τα οποία δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής.
Ειδικά για τις διατηρητέες οικοδομές θα ακολουθηθούν οι διατάξεις του Περί Διατηρητέων Οικοδομών Νόμου 240(Ι)2002 και του Άρθρου 38(4) του Νόμου Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας, σχετικά με οικοδομικές εργασίες και μετατροπές σε διατηρητέα οικοδομή. Επίσης, γίνεται καθαρισμός δομικών στοιχείων και απομάκρυνση σκουριάς, εντοπισμός σημείων με υγρασία, επιδιόρθωση ρωγμών και βλαβών στις τοιχοποιίες, σοβάτισμα της τελικής επιφάνειας, επιδιορθώσεις των μετώπων των μπαλκονιών και των καρκανιών, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση πορτών, παραθύρων, κουφωμάτων, κουτιών της ΑΗΚ, κιγκλιδωμάτων. Απόκρυψη φουγάρων, ντεπόζιτων, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (πχ. καλωδίων) και άλλων στοιχείων που αλλοιώνουν την εικόνα του κτηρίου.
Τέλος, οι εργασίες περιλαμβάνουν μπογιάτισμα των προσόψεων και των πλάγιων όψεων των κτηρίων με γήινα χρώματα, σύμφωνα με τους ενδεικνυόμενους χρωματισμούς.
May be an image of outdoors
Με την ολοκλήρωση των προαναφερθεισών εργασιών, η περιοχή θα αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Λάρνακας. Ο Δήμος Λάρνακας βλέπει με ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έργο και προωθεί την άμεση διεκπεραίωση του.
Η Μελέτη του έργου έγινε από το γραφείο ΑΡΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ε.Π.Ε. και ο Εργολάβος του έργου είναι η Εταιρεία ΚΕ.ΠΑ.ΜΑ.
Ο Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί ξανά τον κ. Μιχάλη Ευσταθίου και τις Εταιρείες Studio Bagno και BauTech Systems για την σημαντική και πολύεπίπεδη και σημαντική τους συμβολή τους στην ολοκλήρωσης της ιδέας και καταγραφή της.
May be an image of outdoors and text that says "γωταρία Refuel coFFic"
Επίσης ευχαριστεί Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης κι Προβολής Λάρνακας και το Υφυπουργείο Τουρισμού καθώς τους αρχιτέκτονες κ. Βασίλη Πασιουρτίδη και Ελευθερία Σεργίδου για την ετοιμασία της Μελέτης.
Η επιλογή των συγκεκριμένων χρωματικών τόνων για τις προσόψεις των υποστατικών έγινε από ομάδα καλλιτεχνών αποτελούμενοι από τους κ.κ. Εύρο Ευρυβιάδη, Κυριάκο Τσαγγαρίδη, Σπύρο Αγαθού, Ιωσήφ Χατζηκυριάκο και με την προσωπική συμβολή των κ. Μιχάλη Ευσταθίου και κ. Στέφανου Θόμπσον. Οι κατάλληλοι χρωματισμοί που επιλέγηκαν αρμόζουν στη Λάρνακα βάσει ιστορικών στοιχείων που λήφθηκαν από αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής.
Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα και τον Δήμο Λάρνακας και η εκτίμηση του κόστους ανέρχεται στα €1.116.930 + ΦΠΑ και θα έχει διάρκεια εκτέλεσης 15 μήνες.
May be an image of outdoors
May be an image of outdoors
May be an image of outdoors
May be an image of 2 people, people standing and street

Σχετικά νέα

X
Translate »