Γενικά

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για ασυνείδητους οδηγούς

Οκτώ πακέτα με τα οποία τροποποιείται η νομοθεσία και εισάγονται τσουχτερά πρόστιμα για τροχαίες παραβιάσεις, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Η πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Μερικές από τις αλλαγές:
  • Η παραβίαση του ορίου ταχύτητας, από ένα ευρώ γίνεται 5 ευρώ το χιλιόμετρο.
  • Θα αυξηθεί η αστυνόμευση στο δευτερεύον οδικό δίκτυο.
  • Στάθμευση σε διάβαση πεζών ή χώρο αναπήρων από 85 ευρώ γίνεται 200 ευρώ.
  • Χρήση κινητού κατά την οδήγηση, το πρόστιμο γίνεται 300 ευρώ.
  • Οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνους, το πρόστιμο γίνεται από 85 ευρώ σε 400 ευρώ.
  • Σε συνδυασμό αδικημάτων, η ποινή φυλάκισης θα είναι από 4 μέχρι 10 χρόνια.
  • Το όχημα όσων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, θα κατακρατείται
  • Για σοβαρά αδικήματα ο οδηγός θα οδηγείται αμέσως στο Δικαστήριο για στέρηση άδειας.
  • Σε περίπτωση δυστυχήματος και εγκατάλειψης της σκηνής, η υπόθεση θα θεωρείται ανθρωποκτονία.

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδια που αφορούν τη σημαντική αύξηση των ποινών και προστίμων για τροχαία αδικήματα.

«Πρέπει να δεχθούμε ότι η αύξηση των ποινών έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα», είπε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας ότι «έχουμε εισαγάγει στη νομοθεσία κάποιο συνδυασμό αδικημάτων, όπως το να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ. Πρέπει αυτοί να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότητα του νόμου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε περιπτώσεις που εγκατέλειψαν τη σκηνή δυστυχήματος. Αν προκληθεί θάνατος λόγω της εγκατάλειψης, σε αυτή την περίπτωση είναι ποινή για ανθρωποκτονία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποινές των 2-3 χρόνων όπως ισχύει σήμερα».

Πρόσθεσε ότι για κάποια σοβαρά αδικήματα προβλέπεται και η δυνατότητα κάποιος να οδηγείται άμεσα στο δικαστήριο μέσα σε 24 ώρες και να ζητείται να εκδοθεί διάταγμα απαγόρευσης οδήγησης, ενώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών θα κατακρατείται το όχημα.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε εξαντλήσει και εφαρμόσει διάφορες στρατηγικές και πολιτικές. Έχουμε προβεί σε μια προσπάθεια επιμόρφωσης των νέων με αλλαγές στα σχολικά προγράμματα, σε εκστρατεία στοχευμένη με μηνύματα στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και άλλα για να στείλουμε κάποια μηνύματα, προχωρούμε με τη λειτουργία της σχολής επιμόρφωσης για ενίσχυση με ψυχολογικές παρεμβάσεις σε όσους διέπραξαν τέτοια αδικήματα. Όμως υπάρχει ανάγκη για πιο δραστικά μέτρα όπως η αύξηση των ποινών. Με αυτό τον τρόπο θα μεταφερθεί το σωστό μήνυμα».

Πρόσθεσε ότι τα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία διαμορφώθηκαν κατόπιν διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς περιλαμβανομένης και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών θα σταλούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό «είναι θέμα που αφορά όλους και οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »