Γενικά

Έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο με τιμή στη μνήμη των 13 πεσόντων του Μαρί [ΒΙΝΤΕΟ]

Τελέστηκαν χθες το πρωί τα ετήσια μνημόσυνα των πεσόντων κατά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011. Εννέα χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί… οι πληγές παραμένουν ανοικτές.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Οι μαύρες μνήμες από το ξημέρωμα της εντεκάτης Ιουλίου του 2011, ξύπνησαν και φέτος, αφού το ερχόμενο Σάββατο συμπληρώνονται 9 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί.

13 παλληκάρια θυσίασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν την φονική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα φορτωμένα με εκρηκτικά εμπορευματοκιβώτια, που είχα αποθηκευτεί εντός της ναυτικής βάσης.

Εννέα χρόνια μετά, η Κύπρος κρατά ακόμα το βλέμμα της στραμμένο σε εκείνη τη μέρα που βύθισε στο πένθος 13 οικογένειες.

 

Τα μνημόσυνα των 13 πεσόντων της τραγικής έκρηξης

Στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον Άγιο Αθανάσιο, τελέστηκαν τα μνημόσυνα του διοικητή του Ναυτικού, αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.

 

 

Την ίδια ώρα, στο Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, τελέστηκε το μνημόσυνο των δίδυμων ναυτών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης, του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου του ΔΗΣΥ και της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

 

 

 

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, ανέφερε πως «μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα δυο παλληκάρια, τον Μίλτο και τον Χρίστο, που έχασαν  τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στο απόγειο της νιότης τους».

 

 

 

 

Η θυσία τους, σημείωσε, μας καθιστά ως πολιτεία υπεύθυνους να κάνουμε ότι μπορούμε για να σιγουρευτούμε ότι ένα τέτοιο λάθος, μια τέτοια τραγωδία δεν θα μπορέσει ποτέ να επαναληφθεί στον τόπο μας.

«Σε προσωπικό επίπεδο και ως μητέρα ενός αγοριού που έχει κληθεί να υπηρετήσει τη χώρα, ξέρω πως τα λόγια που μπορώ να πω είναι λίγα και προσφέρω τα ειλικρινή που συλλυπητήρια στην μητέρα, τον πατέρα, την αδελφή των διδύμων και σε όλη τους την οικογένεια», συμπλήρωσε.

Επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε πως  η οδύνη για τον άδικο χαμό του Μίλτου και του Χρίστου θα παραμείνει παντοτινά χαραγμένη στις ψυχές και τις συνειδήσεις μας και ότι «είναι και αυτή που μας οδηγεί ως πολιτεία στο δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας».

 

 

 

 

Ο θάνατος των 13 παλληκαριών μας, συνέχισε, μας ενώνει και μας καθιστά υπεύθυνους να προχωρήσουμε στις τομές που θα κάνουν την τραγωδία εκείνης της μέρας, τη βάση για μια νέα σύγχρονη, ευνομούμενη πολιτεία, μια πολιτεία που αναλαμβάνει την ευθύνη της έναντι των πολιτών της, που παρέχει ασφάλεια και δημιουργεί πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης και ευημερία για τον τόπο.

Το  μνημόσυνο του αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη και του ανθυπασπιστή Κλεάνθους, στον Ι.Ν Αγίας Νάπας, τελέστηκε χωροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, και του Αρχηγού της Ε.Φ. αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη

Του μνημοσύνου ακολούθησαν, στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, αφή της φλόγας που έφεραν έφεδροι καταδρομείς από τον χώρο της τραγωδίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »