Περιβάλλον

Επίτροπος Περιβάλλοντος: «Το πράσινο ως είχε δεν θα το δούμε σύντομα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η καταγραφή των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά, έχει ήδη ξεκινήσει ούτως ώστε να βγει ένα σχέδιο στήριξης των κατοίκων των ορεινών περιοχών, ανέφερε ο Επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Κώστας Χαμπιαούρης μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

«Με σύνεση, σοβαρότητα και συνεργασία, θα στηριχτούν οι περιοχές, στο πλαίσιο εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

Επίσης διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών περιοχών και κοινοτήτων υπάρχουν δράσεις συγκεκριμένες που αφορούν τη φύση και το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και δράσεις που αφορούν στην πρόληψη των πυρκαγιών.

«Πάντα γίνονται λάθη αλλά εμείς είμαστε εδώ να εργαζόμαστε μεθοδικά, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του προέδρου της Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης.

Κλείνοντας ανέφερε τα εξής, «Αυτή την στιγμή η εθνική στρατηγική καλύπτει τις ορεινές κοινότητες της Λεμεσού και της Λευκωσίας. Την προηγούμενη Παρασκευή, 2 Ιουλίου, προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός για επέκταση  της στρατηγικής για τις ορεινές κοινότητες Λάρνακας και Πάφου, αλλά δυστυχώς μας πρόλαβαν τα δυσάρεστα γεγονότα».

Στη συνέχεια στο Πρωτοσέλιδο μίλησε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, η οποία ανέφερε ότι «μεθοδικά και με επιστημονική προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αποκατάστασης».

Αρχικά, αναφερόμενη στην πυρκαγιά στη Σολέα είπε, «Η διαχείριση που έγινε σε αυτή την περίπτωση ήταν πολύ καλύτερη από την διαχείριση που έγινε στην περίπτωση της Σολέας και αυτό το λέω με βεβαιότητα».

«Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά η ενεργοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση, κάτι που δεν υπήρξε στην προηγούμενη περίπτωση. Διορθώθηκε πάρα πολύ ο μηχανισμός της πρώτης αντίδρασης, το συντονιστικό κέντρο στήθηκε άμεσα», ανέφερε η κα Βασιλείου.

Μετέπειτα μιλώντας για την καταστροφική πυρκαγιά είπε «Η ένταση με την οποία έγιναν τα γεγονότα έχει να κάνει με το δύσβατο του τοπίου, με τις χαράδρες αλλά και με τον τρόπο που ο καπνός κινήθηκε και δεν βοηθούσε τα πτητικά μέσα να κτυπήσουν εκεί που ήθελαν, ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη συνθήκη».

Σημείωσε πως το στοίχημα όλων είναι πως να αποτρέπουν οποιαδήποτε ύπαρξη απειλής για να δημιουργηθεί πυρκαγιά.

Για την επόμενη μέρα της πυρκαγιά και για το πως προχωρούν είπε τα εξής, «Μεθοδικά και με επιστημονική προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αποκατάστασης. Ήδη οι υπηρεσίες του κράτους έχουν μπει στην περιοχή από χθες το πρωί, χαρτογραφούν και καταγράφουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής».

«Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινής, το πράσινο ως είχε δεν θα το δούμε σύντομα, όμως το κομμάτι αποκατάστασης του φυσικού χώρου θα γίνει με τις οδηγίες των επιστημόνων μας», ανέφερε η κα Βασιλείου.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »