Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίσημη ανακοίνωση Δήμου για τις πλημμύρες

Ο Δήμος Λάρνακας πληροφορεί το κοινό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την Κυριακή 15/9/2017 γύρω στις 1:00μ.μ. είχε ως επακόλουθο την υπερχείλιση δρόμων και υποστατικών αφού οι υφιστάμενοι οχετοί σε μερικές περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες νερού που συγκεντρώνονταν.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Επιπρόσθετα ενημερώνει το κοινό ότι τις τελευταίες 20 ημέρες ξεκίνησε εκστρατεία καθαρισμού των οχετών όμβριων υδάτων, ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός μεγάλου μέρους τ ων σχαρών των οχετών και άλλων χωμάτινων ανοικτών καναλιών εντός της πόλης.

Παράλληλα το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας προχώρησε στον καθαρισμό των σχαρών των οχετών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ενώ προέβηκε και σε συντήρηση και έλεγχο της καλής λειτουργίας των αντλιοστασίων του.

Επίσης, συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας εδώ και 20 ημέρες ξεκίνησαν τον καθαρισμό του Ποταμού των Καμάρων ξεκινώντας από την Περιοχή Βεργίνας.

Τα συνεργεία του Δήμου Λάρνακας συνεχίζουν τον καθαρισμό των σχαρών των οχετών κυρίως από φύλλα και άλλες ακαθαρσίες, τα οποία έχουν φράξει τους οχετούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λάρνακα κατά την περσινή χρονιά δεν είχε παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα καθώς οι ποσότητες νερού από τις βροχές ήταν πολύ μικρότερες τόσο σε ένταση αλλά και σε ποσότητα που κατέληγαν στους οχετούς χωρίς να τους φράσσουν. Κύριος λόγος των χθεσινών προβλημάτων ήταν τα πρωτοβρόχια, τα οποία σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, παρέσυραν στο πέρασμα τους υλικά, φύλλα και ακαθαρσίες τα οποία δυστυχώς έφραξαν τις σχάρες των οχετών.

Συνεργεία του Δήμου Λάρνακας και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας αμέσως μετά την καταιγίδα, έπιασαν δουλειά και συνέβαλαν ουσιαστικά στην απάμβλυνση των προβλημάτων. Συνεχίζεται ο καθαρισμός των σχαρών των οχετών και των καναλιών που παρουσίασαν πρόβλημα, από συνεργεία του Δήμου.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει στην περιοχή Καθαρής πίσω από το κατάστημα CYTA Αγ. Αναργύρων και στην περιοχή Σωτήρος πίσω από την πρώην φρουταρία «Πρίνος» οι εργασίες κατασκευής δύο νέων αντλιοστασίων όπου με το πέρας των εργασιών τους τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 αντίστοιχα, αναμένεται ότι θα επιλυθεί μεγάλο μέρος του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 16/9/19 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας υπό την Προεδρία του Δημάρχου Λάρνακας με υπηρεσιακούς Μηχανικούς του ΣΑΛ και του Δήμου Λάρνακας όπου αποφασίστηκε η λήψη τόσο προσωρινών μέτρων όσο και μονίμων καθώς επίσης δοθήκαν οδηγίες για πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων με αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα.

Ο Δήμος Λάρνακας μετά τα χθεσινά προβλήματα προτρέπει τους δημότες του όπως προβούν στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση.

Στα πλαίσια αυτά το κοινό καλείται να λάβει τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

(1) Να ελεγχθούν όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων τα οποία βρίσκονται μέσα, μπροστά, πλησίον ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή.

(2) Να μην αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοιχτούς χώρους ή ποταμούς τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

(3) Να μην καλύπτονται τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, skip ή μηχανήματα.

(4) Συστήνεται να προμηθευτούν με αντλίες νερού όλοι οι ιδιοκτήτες υπογείων και να ελεγχθούν και να συντηρηθούν οι υφιστάμενες αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά.

ΛΑΡΝΑΚΑ, 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Σχετικά νέα

X
Translate »