Εκπαίδευση

Επεκτείνεται ο θεσμός του υπευθύνου Τμήματος σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Η ΠΟΕΔ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με στόχο την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, τονίζει, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Οργάνωσης, Μύρια Βασιλείου.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για θέμα του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος, η κα. Βασιλείου είπε ότι επιβεβαιώνεται και επίσημα πλέον, μέσα και από την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας της 10ης Αυγούστου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η επέκταση του Θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τη φετινή σχολική χρονιά, με την παραχώρηση δεύτερης περιόδου στην Α, Β, Γ και Στ τάξη του Δημοτικού.

«Να αναφέρουμε ότι η συμφωνία μεταξύ ΠΟΕΔ και ΥΠΠΑΝ προνοεί ότι η επέκταση του θεσμού θα ολοκληρωθεί το 2025 ή ακόμη και ενωρίτερα εάν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος αποτέλεσε πάγιο αίτημα της ΠΟΕΔ από το 1999. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010 -μόνο στα Δημοτικά Σχολεία- μετά από μια σειρά συζητήσεων της ΠΟΕΔ με το Υπουργείο Παιδείας και την τότε Κυβέρνηση. Το 2012 η επέκταση του θεσμού είχε σταματήσει, ενώ το καλοκαίρι του 2018 ο θεσμός είχε αμφισβητηθεί, γεγονός, που προκάλεσε ίσως τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κρίση των τελευταίων χρόνων», πρόσθεσε.

Όπως είπε, παρόλες τις δυσκολίες, η ΠΟΕΔ το 2019 επιτυγχάνει την επίσημη πλέον αναγνώρισή του από τη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ) ως χρήσιμος και αναγκαίος σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης (Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση), ένα επίτευγμα της τότε ηγεσίας της ΠΟΕΔ.

«Το 2019 ξεκίνησε η εφαρμογή του θεσμού τόσο στην Προδημοτική όσο και στην Ειδική Εκπαίδευση (στις ειδικές μονάδες). Μετά από μια σειρά συζητήσεων και διαβουλεύσεων του Υπουργείου Παιδείας και της νέας ηγεσίας της ΠΟΕΔ, τον Μάιο του 2021 συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του θεσμού. Ενός θεσμού, που θα βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και της Δημόσιας Παιδείας. Να τονίσουμε ότι η ώρα του υπεύθυνου τμήματος, είναι ο χρόνος, που αξιοποιείται από τους εκπαιδευτικούς για να εκτελέσουν αριθμό καθηκόντων», συμπλήρωσε.

Καθήκοντα, συνέχισε η κα. Βασιλείου, που σχετίζονται τόσο με τις εκπαιδευτικές ή άλλες ανάγκες των παιδιών όσο και με θέματα που άπτονται στη διοίκηση και οργάνωση της τάξης τους γενικότερα.

«Προγραμματισμός και οργάνωση της διδασκαλίας, αξιολόγηση των παιδιών, επικοινωνία με γονείς, συντονισμός με συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και με τη διευθυντική ομάδα, διαχείριση συγκρούσεων ή περιστατικών παραβατικότητας που αφορούν τα παιδιά της τάξης τους, οργάνωση ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων είναι μερικά από τα καθήκοντα αυτά», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι αναμένεται η επικαιροποίηση του καθηκοντολογίου του Υπεύθυνου Τμήματος που αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση, μιας και το υφιστάμενο καθηκοντολόγιο συμφωνήθηκε μεταξύ ΠΟΕΔ και Υπουργείου Παιδείας εδώ και μια δεκαετία.

«Αυτό από μόνο του δηλώνει την ανάγκη της επικαιροποίησής του, μιας και οι εκπαιδευτικές μονάδες και κατ’ επέκταση οι εκπαιδευτικές ανάγκες ολοένα και μεταβάλλονται. Ταυτόχρονα, όπως προνοούσε και η συμφωνία ΠΟΕΔ και Υπουργείου Παιδείας, θα ετοιμαστεί αντίστοιχο καθηκοντολόγιο Υπεύθυνου Τμήματος και για την Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση», είπε.

Για τον λόγο αυτό, ανέφερε η κα. Βασιλείου, η ΠΟΕΔ βρίσκεται σε διάλογο με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχει καταθέσει τις εισηγήσεις της.

«Τα θέματα που χρήζουν διαχείρισης είναι πολλά. Τόσο εκπαιδευτικά όσο και θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Η ΠΟΕΔ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα από ενέργειες που στόχο έχουν την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »