Κοινωνικά

Επ. Εθελοντισμού: Τι αναφέρει για τα άτομα με σύνδρομο Down

Τα άτομα με σύνδρομο Down, αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να ζουν σε μια κοινωνία δίχως φραγμούς και αποκλεισμούς και να απολαμβάνουν ένα περιβάλλον φιλίας, αποδοχής και σεβασμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

“Δικαιούνται να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και να συνεισφέρουν ισότιμα στην κοινωνία με αυτοπεποίθηση και ατομική αυτονομία.  Σε ένα περιβάλλον αποδοχής, αγάπης, ασφάλειας, και εκπαίδευσης τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να συμβάλουν ενεργά και εποικοδομητικά στην κοινωνία στην οποία ζουν.  Ας διασφαλίσουμε λοιπόν ως κοινωνία τα βασικά δικαιώματα των ατόμων με σύνδρομο Down, δηλαδή το δικαίωμα στην ποιοτική ζωή, στην υγεία, στην εκπαίδευση, αλλά και στην εργασία”, προσθέτει.

Αναφέρει ότι η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο αυτό.

Μέσα από διάφορες δραστηριότητες την μέρα αυτή, σημειώνει, επιδιώκεται η ενημέρωση των πολιτών για το τι είναι το σύνδρομο Down, και πώς οι άνθρωποι με το σύνδρομο αυτό μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη ζωή και τις κοινότητες μας – απώτερος στόχος όλων των δραστηριοτήτων είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων γύρο από το θέμα αυτό.

Δυστυχώς, συνεχίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις, καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

“Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το φετινό σύνθημα της ημέρας αυτής είναι « Κανένας δεν μένει πίσω – εκτός» (leave no one behind.) και στόχος είναι τα άτομα με σύνδρομο Down να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και να αντιμετωπίζονται σε μια πλήρη και ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Το φετινό μήνυμα αποσκοπεί στην παροχή δυνατότητας στα άτομα με σύνδρομο Down να μιλήσουν, να ακουστούν και να επηρεάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις, και να είναι πλήρη μέλη της κοινότητας τους”, σημειώνει.

Στόχος, συμπληρώνει, είναι η αύξηση του διαλόγου μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο Down, των επαγγελματιών υγείας, των επιστημόνων και των εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σχετίζονται με το θέμα αυτό, με σκοπό να προωθηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα φέρουν μια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των πασχόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »