CoronaVirus

Ενώπιον Αναστασιάδη οι νέες χαλαρώσεις-Το σενάριο για sms, κέρφιου και εστίαση

Πηγή: reporter.com.cy

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com


Κλειδώνει στις αποφάσεις της η Κυβέρνηση, όσον αφορά στο επόμενο βήμα των χαλαρώσεων, με τον σχεδιασμό της να προχωρά κανονικά. Τον λόφο του Προεδρικού αναμένεται να ανέβει σήμερα εκ νέου η επιδημιολογική ομάδα, ώστε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία.

Το μεγάλο στοίχημα, που καλείται να κερδίσει η Κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το να ανοίξουν με ασφάλεια οι χώροι εστίασης. Για το σκοπό αυτό, αναμένεται να προωθηθεί ένα ιδιαίτερα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από πλευράς ειδικών, να συμβουλεύσουν την Κυβέρνηση να κάνει πίσω, όσον αφορά στις χαλαρώσεις που προωθούνται. Με βάση το σχεδιασμό αυτό, εκτός από το άνοιγμα των χώρων εστίασης, στις 16 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές των Γυμνασίων, με τα rapid test ανά χείρας.

επιστημονική ομάδα, αφού ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας, οργάνωσαν τις προτάσεις που θα θέσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα καυτά ζητήματα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ακούει τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής ομάδας, ενώ θα τους παρουσιάσει και τις δικές του απόψεις, ώστε να κλειδώσουν στα μέτρα που θα κατατεθούν για έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητήσουν είναι τα sms, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα του κέρφιου. Πρόεδρος και επιδημιολόγοι θα ανταλλάξουν απόψεις, όσον αφορά στον αριθμό των μηνυμάτων που θα έχει ο κάθε πολίτης, ενώ θα αναλύσουν και το θέμα της αλλαγής της ώρας που θα επιβληθεί για την απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, κατά τη σύσκεψη θα αποφασιστεί αν αυξηθούν τα ατομικά μηνύματα και από δύο γίνουν τρία, ενώ θα κλειδώσει και η ώρα του κέρφιου και από 9 γίνει 10 ή 11, αφού από τις 16 Μαρτίου ανοίγουν οι χώροι εστίασης.

Εξάλλου, στη σύσκεψη θα συζητηθεί και ο μέγιστος αριθμός ατόμων, που θα επιτρέπεται να κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Οι σκέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι κατά πόσο θα παραμείνει ο αριθμός των τεσσάρων ατόμων ή αν θα αυξηθεί στα έξι άτομα. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στα σπίτια και παραμένει στα τέσσερα άτομα. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη, κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανησυχία για τις νοσηλείες και το τρίπτυχο της επιτυχίας

Την ίδια ώρα, προβληματισμένοι παρουσιάζονται στο Υπουργείο Υγείας, αφού αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό. Το καμπανάκι κινδύνου να σημάνει όταν παρατηρηθεί μία εκτόξευση στις νοσηλείες, σε συνδυασμό με την ηλικία των ασθενών, αφού φαίνεται ότι άτομα νεαρά, έχουν επιμολυνθεί από τον ιό και χρειάζονται νοσηλεία. Μάλιστα, η νοσηλεία ενός νεαρού, ηλικίας 33 ετών, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Από την άλλη, τρία είναι τα όπλα στην φαρέτρα του Υπουργείου Υγείας, που θα μας οδηγήσουν στην κανονικότητα και δεν είναι άλλα από τα μαζικά τεστ, τους εμβολιασμούς και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων αυτοπροστασίας.

Την πρακτική της Κύπρου επιχειρούν να υιοθετήσουν το τελευταίο διάστημα άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζοντας τη σημασία των τεστ στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ανοίγει η πύλη εμβολιασμών σε άτομα άνω των 67

Εξάλλου, σήμερα ανοίγει και η Πύλη Εμβολιασμού, στις 8 το πρωί, με 22,808 ραντεβού για τα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες. Προτεραιότητα για τη διευθέτηση ραντεβού θα έχουν τα άτομα ηλικίας 67 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), η Κύπρος έχει εμβολιάσει με την 1η δόση το 9,2% του πληθυσμού 18 ετών και άνω και βρίσκεται στην 3η θέση των κρατών της Ευρώπης ως προς την εμβολιαστική κάλυψη και παραμένει στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον της μιας δόσης των εμβολίων, με μέσο όρο 11,42 δόσεις ανά 100 άτομα.

Σχετικά νέα

X
Translate »