Οικονομία

Ενοίκιο αντί δόση δανείου: Η “χρυσή τομή” για μη εξυπηρετούμενα δάνεια; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σχέδιο “ενοίκιο έναντι δόσης δανείου” φαίνεται να είναι η μετεξέλιξη του σχεδίου ΕΣΤΙΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Μετά και την αποτυχία του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, η Κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διάλογο με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να πετύχει το νέο σχέδιο.

Ελίζαμπεθ Μακολ, Μέλος Εποπτικού Συμβουλίου ΕΚΤ
Αν σχεδιαστούν σωστά, οι υποστηριζόμενες από το κράτος λύσεις που προωθούν την πώληση ΜΕΔ μπορούν να συμπληρώσουν τις προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών προσφέροντας επιπλέον επιλογές για την πιο γρήγορη αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Το νέο σχέδιο εστιάζει στους δανειολήπτες με κόκκινο δάνειο που είναι υποθηκευμένο με πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη αξίας 350.000 ευρώ. Αντί εκποίησης, θα πληρώνουν ενοίκιο ενώ θα έχουν και το δικαίωμα εξαγοράς.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αγοράζει τα ακίνητα μόλις στο περίπου 50% της αξίας τους και ακολούθως θα τα ενοικιάζει στους δανειολήπτες. Το ύψος του ενοικίου θα καθορίζεται στο 2% με 3% της αγοραίας αξίας του ακινήτου.

Οι άνω των 65 ετών θα έχουν το δικαίωμα διαμονής εφ` όρου ζωής υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν το ενοίκιο που θα συμφωνηθεί.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στο σχέδιο θα μπορούν να αγοράσουν εκ νέου το ακίνητο εντός πέντε ετών, στην τιμή την οποία αγόρασε η ίδια η ΚΕΔΙΠΕΣ εξαιρουμένων και των ενοικίων που καταβλήθηκαν. Δικαίωμα αγοράς με τα ίδια δεδομένα θα έχουν και οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο, το ενοίκιο για ευάλωτες ομάδες θα καταβάλλεται από τη Δημοκρατία.

Σχετικά νέα

X
Translate »