Aστυνομικά νέα

Έναρξη ακρόασης στην υπόθεση Γιάννη Γιαννάκη

Πηγή: philenews.com

Ορισμένη για σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας είναι η ακρόαση της υπόθεσης του Γιάννη Γιαννάκη.

Ο πρώην επίτροπος Εθελοντισμού, σε προηγούμενη δικάσιμο απάντησε μη παραδοχή στις οκτώ κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Ως εκ τούτου, ορίστηκε η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για σήμερα το πρωί. Τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, αφορούν πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. Σε περίπτωση καταδίκης, επισύρουν ποινή τριετούς φυλάκισης. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιαννάκη κατηγορείται εν σχέσει με τον ακαδημαϊκό τίτλο που είχε προσκομίσει (πτυχίο από πανεπιστημιακό ίδρυμα των ΗΠΑ) για να προσληφθεί στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), πλαστή συστατική επιστολή από γνωστό όμιλο εταιρειών και πλαστό απολυτήριο Λυκείου. Το θέμα, είχε γίνει γνωστό και έλαβε διαστάσεις τον Μάιο του 2021, μετά από καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην Αστυνομία. Μάλιστα, λίγο αργότερα ο κ. Γιαννάκη είχε υποβάλει (25/5/2021) την παραίτησή του στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον είχε διορίσει στη θέση του επιτρόπου. Όπως σημείωνε τότε στην σχετική επιστολή του προς τον αρχηγό Αστυνομίας ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ότι ο επίτροπος Εθελοντισμού είχε προηγουμένως προσληφθεί στον ΟΝΕΚ χωρίς να έχει πανεπιστημιακό τίτλο, διενεργήθηκε έλεγχος στον προσωπικό φάκελο του από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν παραδέχεται καμία κατηγορία ο Γιαννάκη

Από αυτή τη διερεύνηση, διαπιστώθηκε ανάμεσα σε άλλα, πως υπήρχε αλλοίωση στις επιδόσεις του ως μαθητής. Με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας στις διωκτικές Αρχές, είχε διαπιστωθεί ότι το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε μετάφραση στην αγγλική) ήταν εμφανώς παραποιημένο. Οι αριθμητικοί βαθμοί των περισσοτέρων μαθημάτων είχαν αλλοιωθεί προς τα πάνω και ήταν σε αντιδιαστολή με την περιγραφή του βαθμού ολογράφως. Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ολογράφως αναγράφεται «Thirteen» και αριθμητικά ο αριθμός από «13» είχε αλλοιωθεί για να γίνει «19».

Επίσης, ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου (17 και 2/12) ήταν επίσης τροποποιημένος με το χέρι και αριθμητικά, αλλά και ολογράφως και δεν ήταν ταυτόσημος με τον πραγματικό γενικό βαθμό, όπως προέκυπτε αν υπολογιζόταν ο μέσος όρος με βάση τους βαθμούς των μαθημάτων όπως αναγράφονται ολογράφως (13 και 9/12). Μετά από τις αστυνομικές εξετάσεις, προέκυψε και το θέμα πλαστογραφίας σε συστατική επιστολή από γνωστό όμιλο εταιρειών.

Σχετικά νέα

X
Translate »