Επιχειρήσεις

Εμπορικά κέντρα και σχολεία, το μεγάλο αγκάθι

Φωτιά πήρε χθες το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των τεσσάρων εμπλεκομένων υπουργείων, αφού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, και μέχρι και αργά το βράδυ, συνεχιζόταν το «ζύγισμα» μεταξύ επιδημιολογικών δεικτών και οικονομίας. Μεγαλύτερα αγκάθια, στο «πάρε-δώσε», τα καταστήματα λιανικού εμπορίου εντός των εμπορικών κέντρων, και ο τομέας της Παιδείας, με τα δύο θέματα να παραπέμπονται μάλλον οριστικά για διευθέτηση, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα και παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός επίσημα, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες φάσεις χαλαρώσεων, άτυπα, μεταξύ των υπουργείων έχουν καθοριστεί και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα άρσης των περιορισμών. 

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, παρόλο που πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επιστροφή των μαθητών της δημοτικής εκπαίδευσης στα θρανία τους, το θέμα των τελειόφοιτων της Γ’ Λυκείου παρέμενε μέχρι αργά χθες βράδυ ανοικτό, όπως ανοικτό εξακολουθούσε να είναι και το ενδεχόμενο (απομακρυσμένο αλλά τέθηκε υπό συζήτηση), να καταργηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στα γυμνάσια, προκειμένου να «ελευθερωθούν» οι γονείς και να μπορέσουν να επιστρέψουν με τη σειρά τους στην εργασία τους.

 

Στον τομέα της Οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», καθόρισε τις γραμμές του, καταγράφοντας ένα-ένα τους τομείς προτεραιότητάς του, προβάλλοντας έντονα ως επιχείρημα το κόστος της πανδημίας στις επιχειρήσεις του τόπου. Η Κυβέρνηση εξάλλου, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έπειτα και από τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο για επαναλειτουργία όλων των τομέων του εμπορίου, με πρώτο και καλύτερο το θέμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία διεκδικούν και μέσω των εργοδοτικών οργανώσεων την επαναλειτουργία τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες ωστόσο επιμένουν σε συντηρητικό πλάνο αποκλιμάκωσης, επικαλούμενοι το ψηλό επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να καταγράφεται στην Κύπρο. Τα πάντα ωστόσο, θα κριθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού, αφού αν και αρκετές από τις χαλαρώσεις έχουν «κλειδώσει», κατά τις διεργασίες των τελευταίων δύο ημερών, αρκετά από τα σημαντικά ζητήματα (πέραν των εμπορικών κέντρων και των σχολείων), εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες.

Το σίγουρο είναι ότι, για όσους κλάδους της οικονομίας δοθεί το πράσινο φως για επανεκκίνηση, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να υποβληθούν σε τεστ πριν επιστρέψουν στην εργασία τους. Προς τον σκοπό αυτό άλλωστε το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει τον σχετικό σχεδιασμό τον οποίο θέτει από σήμερα σε εφαρμογή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ενόψει των αποφάσεων για την αποκλιμάκωση των μέτρων, για την περίοδο 28-31 Ιανουαρίου (Πέμπτη με Κυριακή) το πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού με rapid test, δεν θα πραγματοποιηθεί», αλλά «θα λειτουργήσουν περίπου 40 μονάδες δειγματοληψίας με δυνατότητα ελέγχου 10-15.000 εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιηθούν από την 1η Φεβρουαρίου». Περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία, το ωράριο και τη διαδικασία, θα ανακοινωθούν σήμερα.

Ο αυξημένος αριθμός ελέγχων άλλωστε σε όλες τις επιχειρήσεις, φαίνεται ότι θα αποτελέσει, αυτή τη φορά, όπλο κατά της περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των Κυπρίων πολιτών. Αυτό, είχε τεθεί εξάλλου ως προϋπόθεση και από την ίδια τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσον αυτή τη στιγμή, η Κύπρος είναι έτοιμη να εισέλθει με ασφάλεια στη διαδικασία της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σχετικά νέα

X
Translate »