Οικονομία

Εκτοξεύεται τουριστικά η Λάρνακα, εκτιμά το ΕΒΕΛ

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Οι τεράστιες προοπτικές που διανοίγονται για την πόλη και επαρχία Λάρνακας και προκύπτουν από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΕΒΕΛ, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής και των υπουργών Ενέργειας και Εργασίας. 

«Η Λάρνακα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, Σταύρος Σταύρου, υποδεικνύοντας πως έχει παρέλθει η περίοδος που οι Γενικές Συνελεύσεις περιλάμβαναν πλάνα και ευχολόγια. Από την ατζέντα του Επιμελητηρίου, έπειτα από στασιμότητα δεκαετιών, βγήκαν, όπως υπογράμμισε τα τρία μεγαλύτερα έργα, που αφορούν στην απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών, στην ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας και στην κατασκευή του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας.

«Το ζητούμενο τώρα είναι όχι απλά να βλέπουμε τη θάλασσα», σημείωσε, «αλλά να προχωρήσουν και οι ιδιωτικές αναπτύξεις, καθώς και τα δημόσια έργα στο 20% του χώρου που απελευθερώθηκε με τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και τα οποία υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε λοιπόν την ανάπτυξη της νέας αυτής παραλιακής περιοχής μήκους 3 χλμ στην οποία, σύμφωνα με το Σχέδιο Περιοχής, θα εισαχθούν μοντέρνες μέθοδοι ενεργής πολεοδομίας».

Όπως αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση, νέα πνοή στην πόλη της Λάρνακας έδωσαν έργα που εκτελέστηκαν χάρη στην αξιοποίηση από τον Δήμο, κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Συγκεκριμένα για την προγραμματική περίοδο 2014-20 αντλήθηκαν 18 εκατ. ευρώ και για την περίοδο 2021-27 θα εξασφαλιστούν πέραν των 15 εκατ. Στην πρώτη περίοδο περιλαμβάνονται έργα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα όπως το σύμπλεγμα Ζουχουρί, ο Πολυδύναμος Χώρος Δημιουργικής Πρόνοιας και Πολιτισμού, αλλά και η νέα Δημοτική Αγορά που θα λειτουργήσει σύντομα. Στην επόμενη φάση εντάσσονται έργα όπως ο χρωματισμός των προσόψεων στην Πιαλέ Πασά, η ανάπλαση των πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής, η ολική αναδιαμόρφωση του Παττιχείου και άλλων πάρκων, καθώς και η πλακόστρωση του εμπορικού κέντρου.

Αυτά τα έργα, θα δημιουργήσουν το νέο πρόσωπο της Λάρνακας, όπως είπε ο κ. Σταύρου, για να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030.

 

 

Τρεις χιλιάδες νέες κλίνες

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις τουριστικές προοπτικές της πόλης, η οποία προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές σε αυτόν τον τομέα. Για την επόμενη τριετία οι προγραμματιζόμενες αναπτύξεις θα προσθέσουν τρεις χιλιάδες κλίνες στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο της Λάρνακας, με αρκετές από τις νέες μονάδες να φέρουν το brand γνωστών διεθνών ξενοδοχειακών κολοσσών.

Παρά τις ευοίωνες προοπτικές και οι τουριστικές επιχειρήσεις της Λάρνακας, όπως υποδείχθηκε, έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, που στερεί αφίξεις από τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της επαρχίας, που είναι η ρωσική.

Σχετικά νέα

X
Translate »