Περιβάλλον

Εκστρατεία ενημέρωσης στο Τσιακκιλερό για τα μολυσματικά κουνούπια

Εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, από πόρτα σε πόρτα στον προσφυγικό συνοικισμό Τσιακκιλερού, για τα μολυσματικά κουνούπια που εντοπίστηκαν σε περιοχές της Λάρνακας και της Δρομολαξιάς, άρχισαν σήμερα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, συνεργεία των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του ο Προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας Ηρόδοτος Ηροδότου ανέφερε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης για τα κουνούπια «έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα στη Λάρνακα.  Σήμερα βρισκόμαστε στην περιοχή Τσιακκιλερού και ένα από τα συνεργεία μας θα αναλάβει δράση, αναφορικά με τον τρόπο που πλησιάζει τα σπίτια, πως μιλά κα πληροφορεί το κοινό και πως δίνει τα απαραίτητα φυλλάδια προκειμένου να πληροφορηθεί το κοινό».

Ακολούθως, συνέχισε, «γίνεται μια έρευνα στην αυλή του σπιτιού για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών».  «Τις εστίες αυτές τις δείχνουμε στον κόσμο για να ξέρει τι εννοούμε εστίες και πώς αναπτύσσονται μέσα τα κουνούπια και στη συνέχεια καταστρέφονται», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου «μέχρι στιγμής στην περιοχή Λάρνακας και Δρομολαξιάς έχουν, από πόρτα σε πόρτα, επιθεωρηθεί περίπου τρεις χιλιάδες σπίτια βάζοντας παγίδες και εντομοπαγίδες».

«Οριοθετούμε την περιοχή και ακολούθως γίνονται οι πίνακες που δίνονται στο κάθε συνεργείο ξεχωριστά με την περιοχή που πρέπει να καλύψει ανά ημέρα» είπε και πρόσθεσε πως «τα μέλη των συνεργείων έχουν ειδικό φυλλάδιο στο οποίο σημειώνουν το κάθε σπίτι που επισκέφθηκαν και τι εντόπισαν για να γνωρίζουμε που υπάρχει το πιο σοβαρό πρόβλημα».

Ανέφερε ακόμα ότι «όπου υπάρχουν εστίες στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί προνυμφοκτονία, οι λειτουργοί έχουν μαζί τους προνυμφοκτόνα  τα οποία χρησιμοποιούν και είναι βιολογικά για την καταπολέμηση του κουνουπιού στο στάδιο εκείνο».

Σε ερώτηση πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και κατά πόσον ο πληθυσμός των κουνουπιών αυτών αυξήθηκε, ο κ. Ηροδότου απάντησε πως στη περιοχή υπάρχουν και συνηθισμένα κουνούπια και πρόσθεσε ότι «με την εκστρατεία που γίνεται για την καταστροφή των εντόμων εκκόλαψης καταστρέφεται μεγάλος αριθμός κουνουπιών. Σε ένα κουβά με νερό υπάρχουν τόσες πολλές προνύμφες και νύμφες» είπε και κάλεσε τους δημοσιογράφους να φανταστούν πόσα κουνούπια θα υπήρχαν στην περιοχή σε περίπτωση που αυτά εκκολάπτονταν.

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική τη δουλειά που γίνεται από σπίτι σε σπίτι επειδή» όπως εξήγησε «ο κόσμος αντιλαμβάνεται και από μόνος του τι πρέπει να κάνει ώστε  να βοηθήσει σε αυτή την εκστρατεία καταπολέμησης των κουνουπιών».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον στη Λάρνακα η κατάσταση είναι πιο εύκολη απ’ ότι στη Λεμεσό, είπε πως «στη Λάρνακα υπάρχει το aedes aegypti το οποίο αναπτύσσεται σε κατοικημένες περιοχές, όμως τα αυγά του κάτω από πιο χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντέξουν, όπως του κουνουπιού που βρίσκεται στην περιοχή της Λεμεσού.  Επίσης το κουνούπι που βρίσκεται στην περιοχή της Λεμεσού έχει εγκατασταθεί και σε γειτονικά και ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »