Γενικά

Εκποιήθηκε το Κέντρο Περιβαλ. Ενημέρωσης Λάρνακας

Το τσουνάμι των εκποιήσεων παρέσυρε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λάρνακας. Για την ακρίβεια, το κτίριο στη Σκαρίνου, έξι χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, έφυγε από την ιδιοκτησία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και πέρασε στην ιδιοκτησία της ΚΕΔΙΠΕΣ μέσω ανταλλαγής έναντι τεράστιου μη εξυπηρετούμενου χρέους στον πρώην Συνεργατισμό.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Πρόκειται για υπόθεση που χρήζει εξηγήσεων, καθώς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ιδρύθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, αλλά χρηματοδοτήθηκε με δημόσιο χρήμα μέσω της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία όμως, στη συνέχεια το υποθήκευσε για τρία δάνεια και συνολικό ποσό που έφτασε τις 818 χιλιάδες ευρώ. Τα δάνεια κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα, με αποτέλεσμα την εκποίηση του Κέντρου.

Όλα αυτά αποκαλύπτονται μέσα από απαντητική επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τα τρία δάνεια με συνολικό υπόλοιπο 818.873 ευρώ εκτός των τόκων, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου αναγκάστηκε στην ουσία να παραδώσει το κτίριο στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων ΚΕΔΙΠΕΣ.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν, όπως σημειώνει ο υπουργός, σε αναδιάρθρωση με απόκτηση του ακινήτου, μερική διαγραφή χρέους και έκδοση νέου δανείου. Η λύση που συμφωνήθηκε προέβλεπε παραχώρηση του ακινήτου στη Σκαρίνου έναντι ποσού 523.500 ευρώ από το χρέος, διαγραφή ποσού 230.075 ευρώ και έκδοση νέου δανείου 76 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία θα διατηρήσει το Κέντρο, αλλά ως ενοικιάστρια πλέον με σύμβαση ενοικίασης 5 χρόνων με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 5 χρόνια και ενοίκιο χιλίων ευρώ το μήνα.

Όπως αποκαλύπτει ο Υπουργός, η συμφωνία έγινε με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας και στις 31 Ιουλίου 2019 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λάρνακας στη Σκαρίνου μεταβιβάστηκε στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Ερωτηθείς σχετικά από τη “Χ” ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας – Αμμοχώστου, Βασίλης Κωνσταντίνου, επιβεβαίωσε την εκποίηση του Περιβαλλοντικού Κέντρου. Ρωτήσαμε τον κ. Κωνσταντίνου γιατί υποθηκεύτηκε το έργο από τη στιγμή που χρηματοδοτήθηκε χωρίς χρέος από το δημόσιο και η απάντηση που έδωσε ήταν ότι τα δάνεια εξασφαλίστηκαν για τις ανάγκες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας, μεταξύ των οποίων η αγορά της γης όπου κτίστηκε το Κέντρο.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »