Γενικά

Εκλογική περιφέρεια Λάρνακας: Διαχρονικά παιχνίδι για τρεις

Στην τελική ευθεία

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Λιγότερο από τρεις μήνες μας χωρίζουν πλέον από την εκλογική διαδικασία της 30ης Μαΐου, μέσω της οποίας θα προκύψει η νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τα ψηφοδέλτια των περισσοτέρων κομμάτων έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ οι πρώτες δημοσκοπήσεις έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα οι υποψήφιοι έχουν μπει για τα καλά στη μάχη του σταυρού, δίνοντας, προς το παρόν, ιδιαίτερη έμφαση στα τηλέφωνα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αφού η πανδημία εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στην καθημερινότητα μας δημιουργώντας πρωτόγνωρες συνθήκες και στην προεκλογική περίοδο.

Επιπρόσθετα η παρουσία αρκετών νέων κομματικών σχηματισμών, όπως το Κίνημα Ανεξαρτήτων, η Δημοκρατική Παράταξη ή το Κίνημα Αφύπνιση περιπλέκει το σκηνικό, με τις προβλέψεις στα κομματικά επιτελεία για τα ποσοστά και τις έδρες να δίνουν και να παίρνουν.

 

Η ιδιάζουσα περίπτωση της Λάρνακας

Ωστόσο, με βάση πάντα τον εκλογικό νόμο, δύσκολα θα δούμε ανατροπές και μεγάλες εκπλήξεις στην επαρχία μας, αφού ο μικρός αριθμός των εδρών που αναλογούν στην επαρχία Λάρνακας δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς.

Από το 1976, έτος ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, οι έδρες της Λάρνακας καταλήγουν σε τρία μόνο κόμματα: ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Συγκεκριμένα στις εκλογές του 1981 τα τρία κόμματα πήραν από μια έδρα από τις τρεις που αναλογούσαν τότε στην επαρχία Λάρνακας, ενώ μετά την αύξηση των εδρών της Βουλής σε 56, το 1985 από τις πέντε έδρες της επαρχίας τρεις πήρε ο ΔΗΣΥ και από μία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως για τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1991 μέχρι το 2006 το σκηνικό παρέμεινε αμετάβλητο με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να παίρνουν από δύο έδρες και το ΔΗΚΟ μία.

Το 2011, με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, οι έδρες Λάρνακας αυξήθηκαν σε έξι με τον ΔΗΣΥ να παίρνει τρείς, το ΑΚΕΛ δύο και το ΔΗΚΟ μια, για να φτάσουμε στις τελευταίες εκλογές, το 2016, όταν τα τρία κόμματα κέρδισαν από δύο έδρες.

 

Διαχρονικά παιχνίδι για τρεις

Όπως γίνεται αντιληπτό ο εκλογικός νόμος, ουσιαστικά «παραχωρεί» τις έδρες της Λάρνακας στα τρία κόμματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά Παγκύπρια, ανεξάρτητα – σχεδόν – από το ποσοστό που παίρνουν στην επαρχία μας. Το γεγονός αυτό ευνοεί ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο των υπολοίπων κομμάτων, αφού καθίσταται σαφές πως ό,τι ποσοστό κι αν πάρουν, δεν μπορούν να εκλέξουν βουλευτή. Στο παρελθόν η πραγματικότητα αυτή φαίνεται ότι δημιούργησε, όσο πλησιάζαμε στις εκλογές, την λογική της «χαμένης ψήφου», με αρκετούς ψηφοφόρους να επιλέγουν τελικά ένα από τα τρία μεγάλα κόμματα. Μένει να δούμε αν το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί και το Μάιο.

Σχετικά νέα

X
Translate »