Εκπαίδευση

Εγκαίνια για την Βιβλιοθήκη του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών

Πραγματοποιήθηκαν στο Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών, τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του σχολείου. Τα εγκαίνια συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Βιβλιοθήκης του σχολείου και η Σχολική Εφορία Λιβαδιών.

Η Βιβλιοθήκη του Λυκείου Λιβαδιών αναδομήθηκε και εκσυγχρονίστηκε με στόχο να καταστεί θελκτική, για τους μαθητές, και ταυτόχρονα να αποτελέσει τον προθάλαμο, για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, στις οποίες η γνώση της χρήσης της βιβλιοθήκης είναι κομβικής σημασίας.

Η Διευθύντρια του Λυκείου Μαρία Λοϊζίδου Δαπόλα στον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι το ταξίδι αυτό ξεκίνησε τρία χρόνια πριν, όταν η επιτροπή Βιβλιοθήκης αποφάσισε να εντάξει την Βιβλιοθήκη στο Ενιαίο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών.

Μετά από συναντήσεις με τις Υπεύθυνες των Σχολικών Βιβλιοθηκών κα Πάνη Σκιτίνη και Χριστιάνα Κύπρου, οι καθηγήτριες/τες της επιτροπής Βιβλιοθήκης εκπαιδεύτηκαν στην ηλεκτρονική καταχώριση των βιβλίων της Βιβλιοθήκης στο σύστημα koha, όπως και στον ηλεκτρονικό δανεισμό.

Μέσω αυτής της εφαρμογής καταχωρίστηκαν πέραν των 4 000 βιβλίων και είναι δυνατό στον κάθε ένα να ανιχνεύσει ηλεκτρονικά, αν υπάρχει στη Βιβλιοθήκη, το βιβλίο που επιθυμεί. Σημείωσε ότι αναθεωρήθηκε και ο τρόπος που τοποθετούνταν τα βιβλία στα ράφια της Βιβλιοθήκης, καθώς ακολουθήθηκε η δεκαδική ταξινόμηση με βάση το σύστημα Dewey, το οποίο στηρίζεται στην ταξινόμηση με βάση τη θεματική στην οποία ανήκουν, σύστημα που ακολουθείται από πολλές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Εξήγησε ότι στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στην αισθητική διαμόρφωση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου της Βιβλιοθήκης, αφού μαθητές με μάθημα κατεύθυνσης το ελεύθερο προοπτικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο διαμόρφωσαν προτάσεις για το πώς φαντάζονται τη Βιβλιοθήκη ενώ το τμήμα καλλιτεχνικών σχεδίασε στους εξωτερικούς τοίχους της βιβλιοθήκης. Τόνισε ότι τη φετινή χρονιά καταρτίστηκε σχέδιο δράσης, μέσω του οποίου ενημερώθηκε και εξοικειώθηκε ο πληθυσμός του σχολείου με τη βιβλιοθήκη.

Ακολούθως ανέφερε ότι ανέλαβε δράση η ομάδα βιβλιοθήκης των μαθητών, οι οποίοι έδιναν ζωή στη βιβλιοθήκη κάθε διάλειμμα, ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα καθηκόντων. Κάθε διάλειμμα η βιβλιοθήκη είχε δύο Υπεύθυνους μαθητές, εκπαιδευμένους από τους καθηγητές της επιτροπής, οι οποίοι είχαν καθήκοντα επίβλεψης της βιβλιοθήκης, τοποθέτησης βιβλίων στα ράφια, καταχώρισης στο σύστημα Koha, τοποθέτησης ετικετών στα βιβλία με τον ταξινομικό τους κώδικα και εκπαίδευσης μελών της ομάδας της Βιβλιοθήκης.

Τόνισε επίσης, ότι ως σχολείο είμαστε πολύ περήφανοι καθώς η ομάδα αυτή αριθμούσε συνολικά 60 μέλη που εργάζονταν για τη βιβλιοθήκη και ότι τελικά η βιβλιοθήκη μετά από τη μακρά περίοδο του κορωνοϊού απέκτησε και πάλι ζωή, γέμισε παιδιά που ακολουθούσαν τους κανόνες της βιβλιοθήκης διαβάζοντας ήρεμα είτε ατομικά είτε ομαδικά, κάνοντας τα μαθήματά τους ή διενεργώντας project αλλά και παίζοντας σκάκι. Υπερθεμάτισε πως ο πληθυσμός της βιβλιοθήκης έγινε μια παρέα που τελικά ένιωθε τη βιβλιοθήκη δικό της χώρο, που έπρεπε να σέβεται και να προστατεύει.

Τέλος, η Διευθύντρια ευχαρίστησε την Επιτροπή Βιβλιοθήκης τόσο για την αναδόμησή της όσο και για την άρτια διοργάνωση των εγκαινίων αναφέροντας ότι αυτή η προσπάθεια, έθεσε βαθιά τα θεμέλια της ανάπτυξης κουλτούρας εξοικείωσης με τη βιβλιοθήκη στο σχολείο και ότι είναι σίγουρη πως ο σπόρος που φυτέψαμε θα θεριέψει το δέντρο της γνώσης.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Σχολικής Εφορίας Λιβαδιών Νίκου Λυσιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι πλέον η βιβλιοθήκη ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας μας και εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας της γνώσης.

Τόνισε ακόμα, πως με τη χρήση της βιβλιοθήκης ευελπιστεί ότι θα ωθηθούν οι μαθητές αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι της περιοχής στην ενεργητική μελέτη και στη δια βίου μάθηση.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τη Διεύθυνση του σχολείου, για το όραμα της αναδόμησης της Βιβλιοθήκης και συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής και την ομάδα των μαθητών, για τη συμβολή τους στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτού του οράματος και για την άρτια διοργάνωση των εγκαινίων.

Στα εγκαίνια προβλήθηκε σύντομο βίντεο για τις εργασίες, που έγιναν στη βιβλιοθήκη και ακούστηκαν τραγούδια, που διάνθισαν όμορφα τη βραδιά.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »