Γενικά

Εφιάλτης η «κρυφή ψήφος» για τα κόμματα, φοβούνται εκπλήξεις

Πηγή: cyprustimes.com

Κινούμενη άμμος το εκλογικό σώμα – Προβληματισμός από το φαινόμενο της «κρυφής ψήφου» – Τα «στοιχήματα» των κομμάτων και οι προσωπικές μάχες

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το εκλογικό σώμα, ένα τρίμηνο πριν τις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τα κόμματα καθώς και υποψήφιους, που ανησυχούν ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, πηγή προβληματισμού προκαλεί το φαινόμενο της «κρυφής ψήφου» αφού οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται εύκολα στις κλήσεις για συμμετοχή σε δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα τα δεδομένα που καταγράφουν οι μετρήσεις τις κοινής γνώμης να αποκλίνουν από την εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τα προεκλογικά επιτελεία των κομμάτων σε μεγάλο βαθμό βαδίζουν στα τυφλά και αδυνατούν να σχεδιάσουν την πολιτική και επικοινωνιακή τους τακτική σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εκείνο που τους απασχολεί περισσότερο είναι μήπως και η «κρυφή ψήφος» αποτυπώνει μια στρεβλή εικόνα για την εκλογική δύναμη των κομμάτων και οδηγήσει σε εντελώς λανθασμένες εκτιμήσεις για την κρίσιμη κάλπη της 30ης Μαΐου.

Πέραν του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία λόγω της κόπωσης από την πανδημία και το σάλο που προκάλεσαν τα θέματα διαφθοράς, τα κόμματα καλούνται να δώσουν την εκλογική μάχη υπό εντελώς πρωτόγνωρες συνθήκες, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Οι περιορισμοί σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συνάξεις αφαιρούν από τα κόμματα το εργαλείο της κινητοποίησης μέσα στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα που έχουν τον μηχανισμό και την οργανωτική επάρκεια για κάτι τέτοιο. Η μάχη των εντυπώσεων θα δοθεί πλέον στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα, με εντελώς διαφορετικούς όρους από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Σαν αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης πραγμάτων, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί της πρώτης γραμμής που αναθεωρούν τη στρατηγική τους και την προσαρμόζουν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό αναγνωρίζουν ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και της αρνητικής εικόνας που προκαλεί το θέμα της διαφθοράς και μια σειρά από αστοχίες που χρεώνονται στην κυβέρνηση. Ζητούμενο για τον ΔΗΣΥ είναι να ανακόψει τις όποιες απώλειες και σε κάθε περίπτωση να κόψει πρώτο το νήμα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ΑΚΕΛ. Στο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης επενδύουν μεν στη φθορά του ΔΗΣΥ αλλά αναγνωρίζουν ότι δεν εισπράττουν σημαντικά οφέλη που θα τους επιτρέψουν να πάρουν κεφάλι μετά από χρόνια στο δίπολο Αριστερά-Δεξιά. Να ανακόψει τις απώλειες που θα φέρει η διάσπαση θέλει διακαώς το ΔΗΚΟ, επενδύοντας σε ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να διατηρήσει το ρυθμιστικό του ρόλο και να μπει με αξιώσεις στην μάχη εξουσίας του 2023. Συντήρηση δυνάμεων επιθυμεί η ΕΔΕΚ, προσβλέποντας σε ενίσχυση μετά τη συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα. Άγνωστος Χ παραμένει η Δημοκρατική Παράταξη υπό τον Μάριο Καρογιάν, στην πρώτη αναμέτρηση στην οποία λαμβάνει μέρος. Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης η επόμενη μέρα στα λεγόμενα μικρά κόμματα, καθώς από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν πολλά για τη συνέχεια. Το Κίνημα Οικολόγων δίνει την πρώτη του μάχη με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γιώργο Περδίκη, και θέλει να κάνει τη διαφορά, εισπράττοντας κέρδη που θα αναβαθμίσουν την παρουσία του. Η Ελένη Θεοχάρους θέλει να διατηρήσει την πολιτική παρουσία του Κινήματος Αλληλεγγύη, όπως και η Άννα Θεολόγου των Ανεξαρτήτων, ενώ το ΕΛΑΜ προσβλέπει σε αύξηση της εκλογικής του επιρροής.

Οι προσωπικές μάχες

Η ιστορία των βουλευτικών εκλογών απέδειξε ότι η κατάληψη εδράνου στο κοινοβούλιο πολλές φορές κρίθηκε  για μια χούφτα ψήφους, γεγονός που πονοκεφαλιάζει πολλούς υποψήφιους, οι οποίοι τρέχουν για να διασφαλίσουν την εκλογή τους. Εντονότατος θεωρείται ο ανταγωνισμός σε όλα σχεδόν τα κόμματα, ιδιαίτερα σε εκείνα όπου μια σειρά από στελέχη όπως και εξωκομματικές προσωπικότητες βρίσκονται σε θέσεις μάχης χωρίς κανένας να είναι σε θέση να επιχειρήσει την όποια πρόβλεψη. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για πιθανή συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης ορισμένων κομμάτων και της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης, γίνεται αντιληπτό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ανταγωνισμός θα εξελιχθεί σε προσωπική μάχη πολιτικής επιβίωσης.

Σχετικά νέα

X
Translate »