Οικονομία

E. Σάββα: Μπλοκάρουν ξένους επενδυτές, ειδικά στη Λάρνακα

Υπό απειλή το πολεοδομικό σύστημα της Κύπρου, λέει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα.
Υπό απειλή βρίσκεται το πολεοδομικό σύστημα της Κύπρου, λόγω της ακύρωσης των τοπικών σχεδίων της Λάρνακας, της Πάφου, της Αθηένου και της Λεμεσού, κατήγγειλε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα, η οποία ανέφερε ότι μόλις σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ενημερώθηκε και για την ακύρωση του τοπικού σχεδίου του Δήμου Τσερίου.

Το ζήτημα της ακύρωσης των Τοπικών Σχεδίων Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Αθηένου, καθώς και τα προβλήματα που έχουν προκύψει και η πορεία ετοιμασίας νέων Τοπικών Σχεδίων, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, μετά από πρόταση των βουλευτών Ελένης Μαύρου, Γιώργου Τ. Γεωργίου και Ευανθίας Σάββα.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η κ. Σάββα είπε πως η ακύρωση των τοπικών σχεδίων αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να μην δικαιούνται να προχωρήσουν με τις προγραμματισμένες αναπτύξεις τους, αφού πλέον δεν ισχύουν οι πρόνοιες των σχεδίων που αναθεωρήθηκαν το 2013 και ισχύουν τα δεδομένα του 2006.

Επίσης, ανέφερε ότι μπλοκάρονται μεγάλες αναπτύξεις με ξένους επενδυτές, ειδικά στην Λάρνακα, αφού όπως σημείωσε από το Μάιο που ακυρώθηκαν τα τοπικά σχέδια «ουσιαστικά βρίσκονται στον πάγο οι αναπτύξεις».

Όπως είπε με την ακύρωση των τοπικών σχεδίων «έχουν δημιουργηθεί πολλαπλά προβλήματα, τα οποία δεν μας καθιστούν αξιόπιστο κράτος τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», για να προσθέσει ότι «εκείνο που αναδεικνύεται -και ίσως να αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα- είναι το γεγονός ότι το πολεοδομικό μας σύστημα αποδεικνύεται ευάλωτο και ασταθές και θα πρέπει να προβληματίσει την  πολιτεία».

«Η ανάπτυξη χρειάζεται ένα ισχυρό πολεοδομικό σύστημα για να καθοδηγεί, να προάγει και να ρυθμίζει την ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου. Εδώ είναι που πρέπει να εστιάσει το κράτος και θα ήταν ενδιαφέρον να ακούγαμε τις απόψεις του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αν και προσκλήθηκε έλαμψε διά της απουσίας του από τη συνεδρία», είπε η κ. Σάββα.

Είπε ακόμα πως «το ζήτημα με την ακύρωση είναι ότι έρχεται σε εφαρμογή το προηγούμενο καθεστώς, το προηγούμενο τοπικό σχέδιο, που πιθανόν να είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με το νέο του 2013», συμπληρώνοντας ότι «κάποιος που υπέβαλε αίτηση με το τοπικό σχέδιο, ως ίσχυε το 2013, πιθανών με το τοπικό σχέδιο του 2006 που ισχύει σήμερα να μη δικαιούται να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ακυρώθηκαν τα συγκεκριμένα τοπικά σχέδια, είπε πως ο λόγος ήταν διαδικαστικός και όχι για θέματα ουσίας.

Συνέχισε λέγοντας πως «οι αναπτύξεις θα περιμένουν την αναδημοσίευση των τοπικών σχεδίων του 2013, το οποίο ενημερωθήκαμε ότι στις 13 του Σεπτεμβρίου επαναδημοσιοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο του Δήμου Πάφου θα ακολουθήσουν τα τοπικά σχέδια της Αθηένου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον του  πολεοδομικού συμβουλίου και την ερχόμενη Τετάρτη μας έχουν ενημερώσει ότι θα τεθεί ενώπιον του πολεοδομικού συμβουλίου το τοπικό σχέδιο της Λάρνακας».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «θα πρέπει με τη δημοσίευση να ξεκινήσουν οι εργασίες έκδοσης των αδειών, αλλά πάλι θα δοθεί μια περίοδος 4 μηνών για ενστάσεις, οπόταν αν κάποιος προσφύγει, πάλι θα έχουμε εμπλοκή.

Σχετικά νέα

X
Translate »