Aστυνομικά νέα

Δυσλειτουργία μηχανήματος προκάλεσε την φωτιά στη Λάρνακα (ΒΙΝΤΕΟ) – Βύρας: Καμία ανησυχία στη Λάρνακα από το νέφος

Ηφωτιά που ξέσπασε σε σωρό από ελαστικά μεταξύ Καλαβασού και Μαρί, συγκεκριμένα σε υπαίθριο χώρο στο λατομείο της Τσιμεντοποιείας Βασιλικού, μαίνεται και οι πυκνοί μαύροι καπνοί έφτασαν μέχρι και την πόλη της Λάρνακας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ανταποκρίθηκαν αρχικά τρία πυροσβεστικά οχήματα από την ΕΜΑΚ και ενισχύθηκαν με άλλα δύο από Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ επιτόπου βρίσκεται ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ενημερώσει όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες για να αναλάβουν δράση στη βάση των καθηκόντων τους. Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης με άλλα δύο βυτιοφόρα οχήματα από την Επαρχιακή Διοίκηση για προμήθεια νερού.

 

 

Διευκρινίζεται ότι γίνονται πολλές προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς από τις ομάδες πυρόσβεσης. Εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της, αλλά ο χρόνος πλήρης κατάσβεσης της θα είναι μεγάλος λόγω της φύσης και των ιδιοτήτων του καιόμενου υλικού, που είναι ελαστικά.

Ανήσυχοι είναι εντούτοις οι κάτοικοι της περιοχής με τους εκπροσώπους των κοινοτικών αρχών να επισημαίνουν ότι πρόκειται για ακόμα ένα συμβάν στην περιοχή και να εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

 

 

Η Μαρία Γεωργίου, Κοινοτάρχης Μαρί δήλωσε πως πρόκειται για ακόμα ένα σοβαρό επεισόδιο στην περιοχή και «είναι πολύ στενάχωρο λόγω του ότι οι οσμές και οι πυκνοί μαύροι καπνοί και τα τοξικά που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα είναι πολύ επικίνδυνα για το περιβάλλον και για την υγεία μας».

Όπως είπε, έχουν επικοινωνία και επαφή με την πολιτική άμυνα για πιθανή εκκένωση των κοινοτήτων όμως μέχρι στιγμής η σύσταση είναι ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην εισπνεύσουν τοξικές ουσίες.

 

9000

Ο Παντελής Χαραλάμπους, Κοινοτάρχης Τόχνης δήλωσε από πλευράς του πως «είμαστε μάρτυρες ακόμα μιας περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω όλων αυτών των τοξικών που βγαίνουν στον αέρα. Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και δυστυχώς δεν μας ακούει κανείς».

Στο μεταξύ, ο Αντώνης Στυλιανού, Προέδρος του Διοικητικού Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, δήλωσε πως η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός του ενεργειακού κέντρου του Βασιλικού, σε ελεγχόμενο αδειοδοτημένο χώρο.

«Η έγνοια μας είναι η προστασία του ενεργειακού κέντρου, του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής», σημείωσε.

Εξάλλου, σε ανάρτηση στο Twitter η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως επεσήμανε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τη συσσώρευση  μεγάλων ποσοτήτων ελαστικών στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού, «τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εισπράττουν τέλη για να διαχειρίζονται τα ελαστικά». Είχε προηγηθεί ξανά πυρκαγιά από ελαστικά στην ίδια περιοχή, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Kάλυψε τη Λάρνακα ο τοξικός καπνός από την πυρκαγιά στο Μαρί (pics)

Τα αίτια της πυρκαγιάς

Δυσλειτουργία μηχανήματος τεμαχισμού υλικών προκάλεσε ανάφλεξη, που φαίνεται να οδήγησε στη μεγάλη φωτιά μεταξύ των χωριών Καλαβασός και Μαρί, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή.

Μίλησε για μια πολύ ατυχή στιγμή και ευχήθηκε η φωτιά να κατασβεστεί σύντομα. Είπε πως γίνονταν εργασίες από ειδικό μηχάνημα τεμαχισμού υλικών και λόγω δυσλειτουργίας, προκλήθηκε η ανάφλεξη των υλικών που τεμαχίζονταν. Αναφέρθηκε σε εργατικό ατύχημα με ευτυχώς όχι ανθρώπινη απώλεια, αλλά με συνέπειες στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, «οι σωροί όπως τους τοποθέτησε η εταιρεία, είναι σύμφωνα με τις άδειες που έλαβε». Δηλαδή, εξήγησε, υπάρχουν λωρίδες ενδιάμεσες και τώρα η μεγάλη προσπάθεια είναι η όσο το δυνατό πιο γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς.

Υπάρχουν χιλιάδες τόνοι χώματος που τοποθετούνται πάνω στα ελαστικά, οι εργασίες έχουν προχωρήσει και δεν διαφαίνεται ότι η πυρκαγιά θα κατασβεστεί σύντομα, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια, σημείωσε.

Ευτυχώς, είπε, ανατολικά που βρίσκονται τα ελαστικά δεν υπάρχουν οποιαδήποτε εύφλεκτα επικίνδυνα υλικά.

Όσον αφορά τους πυκνούς μαύρους καπνούς είναι αρκετά ψηλά σε σχέση με το έδαφος και η κυκλοφορία του αέρα είναι προς ανατολικά και δεν συντρέχει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου κανένας λόγος πανικού για τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων.

Οπως ανέφερε, αισθητήρες υπάρχουν σε διάφορα σημεία ανατολικά της περιοχής, δηλαδή μονάδες μέτρησης του αέρα του τμηματος επιθεώρησης εργασίας.

Είπε επίσης ότι το τμήμα του ειναι σε επαφή και με το Τμήμα Μετεωρολογίας.

 

 

“Κλείστε πόρτες και παράθυρα”: Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την πυρκαγιά

Σχετικά νέα

X
Translate »