Uncategorized

Δύο εκατομμύρια από ευρωπαϊκό ταμείο για το νέο Δημοτικό Γηροκομείο

Πηγή: dialogos.com.cy

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Αίτημα του Δήμου Λάρνακας για χρηματοδότηση του καινούργιου Μελάθρου από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κονδύλι δύο εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκό ταμείο διεκδικεί ο Δήμος Λάρνακας για να προχωρήσει στην ανέγερση του καινούργιου Δημοτικού Γηροκομείου.

Ως γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την κατεδάφιση του Δημοτικού Μελάθρου Ευγηρίας και την ανέγερση νέου στον ίδιο χώρο, ένα έργο όμως που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα πολύ πιθανό να εξασφαλιστούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο υπέβαλε σχετικό αίτημα ο Δήμος Λάρνακας. Το αίτημα υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα και αφορά στην κατασκευή νέου Μελάθρου Ευγηρίας και Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας.

Στο θέμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας στην ομιλία του στη συζήτηση των προϋπολογισμών του Δήμου Λάρνακας για το 2021 την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου. Όπως είπε, η μελέτη βιωσιμότητας έχει ολοκληρωθεί και ζητείται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να προχωρήσει ένα έργο που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Το Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας φιλοξενεί σήμερα 14 ηλικιωμένους σε σύγκριση με εννέα πρόσωπα που ήταν το 2019 και το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες διορθωτικές εργασίες. Ωστόσο, το κτίριο είναι παλιό και φθαρμένο, εξου και ο δήμος κατέληξε στην απόφαση κατεδάφισης και ανέγερσης καινούργιου με σύγχρονες δομές.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τον περασμένο Μάρτιο στη βάση μελέτης που ετοίμασε ο μηχανικός του Δήμου Λάρνακας, Ανδρέας Καρακατσάνης, με το ιστορικό, τα προβλήματα και διάφορες επιλογές οι οποίες τέθηκαν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφού εξέτασε όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων και ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στην επιλογή της κατεδάφισης του κτιρίου και ανέγερσης καινούργιας εγκατάστασης με όλες τις σύγχρονες υποδομές με στόχο την παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ηλικιωμένους και ανάπηρους.

Το Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας Λάρνακας βρίσκεται μεταξύ των οδών Χρυσογαλακτούσας και Μουσών στην ενορία Σωτήρας. Στο οικόπεδο υπήρχε στο παρελθόν το διώροφο αρχοντικό του Ιωάννη Πιερίδη, πατέρα της Ευανθίας Πιερίδη, η οποία το κληρονόμησε και το 1910 το δώρισε στην πόλη για να μετατραπεί σε πτωχοκομείο. Το πτωχοκομείο εγκαινιάστηκε το 1917 και λειτούργησε μέχρι την κατεδάφισή του και την ανέγερση του υφιστάμενου κτιρίου στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το κτίριο αποτελείται από την ανατολική πτέρυγα με 7 δωμάτια και όλες τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και τη δυτική πτέρυγα με άλλα 7 δωμάτια.

Σήμερα, στην ανατολική πτέρυγα λειτουργεί το γηροκομείο, ενώ στη δυτική πτέρυγα στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Το κτίριο είναι εμβαδού 700 τετραγωνικών μέτρων και δεν παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας. Υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα με τις μηχανολογικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, οι οποίες χρήζουν ολικής συντήρησης ή αντικατάστασης, ενώ υπάρχει και εμφανής οξείδωση των σωλήνων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα κατεδαφιστεί το υφιστάμενο κτίριο και θα ανεγερθεί καινούργιο, που θα πληροί όλα τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας και θα κτιστεί με μοντέρνα τεχνολογία και υλικά.

Η μελέτη που έχει γίνει προνοεί για δυναμικότητα 40 ατόμων, από τα οποία 36 σε διπλά δωμάτια και 4 σε μονά δωμάτια, για την κάλυψη των αναγκών των οποίων χρειάζεται να κτιστεί κτίριο 1061 τετραγωνικών μέτρων. Το σχέδιο αφορά διώροφη οικοδομή με 665 τ.μ. στο ισόγειο και 396 τ.μ. στον όροφο. Στον όροφο προβλέπεται η λειτουργία του ΚΑΠΗ και τα τέσσερα μονά δωμάτια.

Επίσης, η απόφαση κατεδάφισης και ανέγερσης καινούργιων κτιριακών εγκαταστάσεων δημιουργεί δυνατότητα δόμησης άλλων περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων. Συνεπώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο υλοποίησης δεύτερης φάσης στο μέλλον με προσθήκη ακόμα 30 δωματίων και αύξηση της χωρητικότητας στα 55 άτομα.

Σχετικά νέα

X
Translate »