Πολιτιστικά

Δημόσια προβολή της ταινίας «Αθηενίτικη δαντέλα. Χθες – Σήμερα»

Ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, ανακοινώνουν τη διοργάνωση της δημόσιας προβολής της ταινίας «Αθηενίτικη Δαντέλα. Χθες – Σήμερα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 στις 7:00 μ.μ. στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Η ταινία δημιουργήθηκε στα πλαίσια των προσπαθειών διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και συγκεκριμένα των Δαντελών «βενίς» ή «πιττωτών» και της αθηενίτικης ολόπλουμης δαντέλας, στοιχείο το οποίο εγγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου το 2015. Πρόκειται για μια παραγωγή του Δήμου Αθηένου, σε εκτέλεση από την Anadysis Films Ltd και σκηνοθεσία του Πασχάλη Παπαπέτρου.

Η ταινία πραγματεύεται την ενασχόληση με την κεντητική τέχνη, όπως συναντάται στην ευρύτερη περιοχή της Αθηένου. Κύριοι ιστορικοί σταθμοί  αποτελούν τα χρόνια της Ενετοκρατίας, όπου τα κεντήματα και οι δαντέλες επηρεάστηκαν από την ιταλική δαντέλα reticella, ο 20ός αιώνας και η άνθιση της κεντητικής τέχνης παράλληλα με το επάγγελμα του κεντηματεμπόρου, καθώς και τα τελευταία 20 χρόνια, όπου αναβιώνει η τέχνη στην Αθηένου.

Οι σύγχρονες κεντήτριες συμμετέχουν στην ταινία με προφορικές μαρτυρίες, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν μια πληθώρα κεντημάτων και δαντελών, καθώς και τον τρόπο κατασκευής τους. Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας έγινε φέτος το καλοκαίρι, στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου.

Ο Δήμος Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, που ενθαρρύνουν και στηρίζουν τέτοιες δράσεις. Ευχαριστούν επίσης όλους όσους έλαβαν μέρος στα γυρίσματα της ταινίας.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Απαραίτητη είναι η εκ των προτέρων δήλωση παρουσίας στο τηλέφωνο 24524002, καθώς και η προσκόμιση SafePass. Η διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι περίπου 75 λεπτά.

Σχετικά νέα

X
Translate »