Βουλευτόμετρο

Δήλωση Βουλευτή κ. Πρόδρομου Αλαμπρίτη για τον υπερπληθυσμό στα σχολεία της Λάρνακας

Ο προγραμματισμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην επαρχία Λάρνακας είναι επιτακτικός. Μετά τη σημερινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας και του Επαρχιακού Γραφείου ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας, όπου έγινε παρουσίαση συγκεκριμένων αριθμητικών δεδομένων και στοιχείων, κρίνεται απαραίτητο να γίνει σχεδιασμός και προγραμματισμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων τόσο στη δημοτική, όσο στη μέση αλλά και την ειδική εκπαίδευση.

 

Επιπρόσθετα μετά από επισκέψεις σε σχολεία με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και τις επαφές μου με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, διαπίστωσα ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού ταλανίζει αρκετές σχολικές μονάδες της επαρχίας μας. Έχουμε δημοτικά σχολεία με περισσοτέρους από 400 μαθητές, γυμνάσια με 500 – 600 μαθητές και λύκεια με 600 και μαθητές. Τα μεγέθη αυτά δημιουργούν θέματα πειθαρχίας και παραβατικότητας μαθητών, προβλήματα στη διοίκηση των σχολείων, όσο και θέματα ποιότητας της εκπαίδευσης διότι αναγκάζονται μαθητές να μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα, ενώ έχουμε κλείσιμο εργαστήριων για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας.

 

Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία λυκείου στην περιοχή Ορμήδειας, Ξυλοτύμβου και Ξυλοφάγου που θα εξυπηρετεί τους μαθητές της περιοχής αφού δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στο Λύκειο Λιβαδιών και στο Λύκειο Αραδίππου. Απαραίτητη είναι η δημιουργία τουλάχιστον ενός γυμνάσιου στην περιοχή Αραδίππου, Ορόκλινης και Πύλας (θα φανεί μέσα από τη σχετική μελέτη αν χρειάζεται ακόμα και δεύτερο), μετά και την οργιώδη οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται στη περιφέρεια. Επιπλέον αναγκαία είναι και η δημιουργία δημοτικών σχολείων τόσο στην Αραδίππου όσο και στην Ορόκλινη και σε άλλες περιοχές που πιθανόν θα χρειαστεί, με βάση τους αριθμούς των μαθητών.

 

Τέλος, απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός νέου συγχρόνου ειδικού σχολείου Λάρνακας αφού το υφιστάμενο Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα είναι υπερπλήρες. Στη συνάντηση ζήτησα όπως σε μια επόμενη σύσκεψη όλων των εκπαιδευτικών φορέων της πόλης και της επαρχίας να καλεστεί και η Υπουργός Παιδείας ώστε να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις νέες αναπτυσσόμενες οικιστικά περιοχές της Λάρνακας και να δούμε που αναμένεται να έχουμε αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, ώστε να καταφέρουμε να μετριάσουμε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

 

24.1.2024

 

Σχετικά νέα

X
Translate »