Κοινωνία

Διεθνές ενδιαφέρον για το Κύπρο-Αμερικανικό Κέντρο Ασφάλειας στη Λάρνακα (BINTEO)

Πηγή: sigmalive.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Το ευρέως γνωστό Κέντρο Υβριδικών Απειλών της Φιλανδίας, αλλά και το διεθνώς αναγνωρισμένο για την Αριστεία του, Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε., κτυπούν την πόρτα της Λευκωσίας, έτοιμα για συνεργασία.

 

Το υπό ανέγερση Κύπρο-Αμερικανικό Κέντρο Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας (CYCLOPS) που πανηγυρικά εξήγγειλε, ευρισκόμενος στη Λευκωσία, ο Μάικ Πομπέο τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, προς όφελος του γεωπολιτικού βάρους της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την απόρρητη πληροφόρηση προς τη Βουλή από το Υπουργείο Εξωτερικών :

–   Τα προγράμματα εκπαίδευσης θα βασίζονται στη φιλοσοφία «εκπαίδευση εκπαιδευτών» (train the trainers)

–   Θα παρέχει εκπαίδευση πρωτίστως σε εκπαιδευόμενους από ομονοούντα γειτονικά κράτη με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις

–   Οι αποφάσεις για την προέλευση των εκπαιδευόμενων θα λαμβάνονται αποκλειστικά από αρμόδιους φορείς της Δημοκρατίας   –   Η αξιολόγηση για την ωφελιμότητα και τυχόν κινδύνους κατέδειξε ότι το έργο θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα με απόκτηση τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και αναβάθμισης δυνατοτήτων

Η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για ζητήματα υψηλής πολιτικής σε μια περιοχή που συγκεντρώνει και θα συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα.

Δίνοντας για πρώτη φορά πολλές λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής επερώτησης, το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι:

–   Θα πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό υπό την διαχείριση και καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών

–   Η ιδιοκτησία θα είναι εξ’ ολοκλήρου Κυπριακή και δεν θα υπάρχει μόνιμη παρουσία ξένων εκπαιδευτών ή/και εκπαιδευόμενων

–   Το κόστος ανέγερσης και λειτουργίας για τρία χρόνια θα το καλύψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δημοκρατία θα διαθέσει το χώρο και τα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται από την ανάπτυξη προγραμμάτων, υλικών και τεχνολογίας.

Ο χώρος στον οποίο θα οικοδομηθεί το Κέντρο στη Λάρνακα έχει επιλεγεί και θα καταστεί απόρθητο φρούριο εν είδει στρατοπέδου.

Σύμφωνα με τα όσα το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει απορρήτως προς τη Βουλή ο χώρος ανέγερσης επιλέγηκε λόγω:

–   εγγύτητας στον αεροδρόμιο Λάρνακας

–   εγγύτητας σε λιμάνι

–   εγγύτητας στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης

–   εγγύτητας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και υπηρεσίες

–   εγγύτητας στο χώρο άσκησης ΝΕΟ (εκκένωσης αμάχων)

Το μνημόνιο συναντίληψης για ανέγερση του Κέντρου, είχε υπογράψει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στις 12 Δεκεμβρίου και είναι αποτέλεσμα της υπογραφής διακρατικής δήλωσης προθέσεων τέλη του 2018.

Σχετικά νέα

X
Translate »