Δελτία Τύπου

Διερεύνηση καινοτόμων τεχνολογιών για φυσικό αέριο στην «Offshore Technology Day» στη Λάρνακα

Πηγή: ΚΥΠΕ

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com


Με στόχο την διερεύνηση καινοτόμων τεχνολογιών που στοχεύουν στη βέλτιστη ανάπτυξη των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου (ΦΑ) της περιοχής, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από την χρήση υπεράκτιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λάρνακα η εκδήλωση με τίτλο «Offshore Technology Day».

Σε δηλώσεις της η Λουκιάνα Βαττή της Logistico Park, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, είπε πως η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου σε συνεργασία με την Lavar Shipping, μέλος του RPT Tsanos Group και την υποστήριξη του Net Zero Technology Center της Βρετανίας, της εταιρείας κολοσσού Worley καθώς και του Society for Underwater Technology.

Πρόσθεσε ότι «είναι μια καινοτόμα τεχνολογία σχετικά με τη διερεύνηση των υδρογονανθράκων και στοχεύει στην βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων και της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει σκοπό να μειώσει τη ρύπανση και στοχεύει και στη μείωση του κόστους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών «στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων τεχνολογιών στις οποίες οι συγκεκριμένοι συνεργάτες έχουν ενεργό συμμετοχή και οι οποίες αναπτύσσονται μέσω εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης (applied R&D). Οι τεχνολογίες είναι σχεδιασμένες πάνω στα τεχνικά χαρακτηριστικά της περιοχής και στοχεύουν να ξεκλειδώσουν την αξία των υπεράκτιων κοιτασμάτων και ταυτόχρονα να μειώσουν την παραγωγή αέριων ρύπων κατά τις διεργασίες φυσικού αερίου».

Ακόμα, «οι προτεινόμενες λύσεις διερευνούν επιπλέον τρόπους παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και καυσίμων του μέλλοντος, όπως είναι το υδρογόνο (H2)».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «το Society for Underwater Technology ανακοίνωσε τις προσπάθειες της επιτροπής για δημιουργία κέντρου για την παροχή υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα έγινε αναφορά στη δημιουργία εξειδικευμένου συνεδρίου που θα ασχοληθεί με θέματα παραγωγής ενέργειας από υπεράκτιες δραστηριότητες (Subsea Technology East Mediterranean 2023), με ημερομηνία έναρξης το τριήμερο 17-19 Μαΐου 2023 στο ξενοδοχείο Parklane Resort & Spa στη Λεμεσό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τέτοιες δραστηριότητες συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου δυναμικού της χώρας. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την τοπική γνώση με στόχο την προώθηση της κυπριακής παρουσίας σε έργα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και παγκόσμια».

Μέσα από τις παρεμβάσεις των ομιλητών καλύφθηκαν αρκετά θέματα μεταξύ των οποίων «ο υποθαλάσσιος διαχωρισμός φυσικού αερίου, καινοτόμες πλωτές εγκαταστάσεις για πολλαπλές χρήσης, η παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και ολοκληρωμένα ενεργειακά μοντέλα για μια ευρύτερη προοπτική για την προσέγγιση των μελλοντικών ενεργειακών συστημάτων».

Σχετικά νέα

X
Translate »