Έχουμε θέμα

Διαμαρτυρία ΠΑΣΥΚΙ για τον ανεπαρκή αριθμό αναισθησιολόγων στο ΓΝ Λάρνακας

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Aνησυχητική φαίνεται να είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια με τον αριθμό των νοσηλειών ατόμων με COVID-19 να αυξάνεται καθημερινά, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία νέων κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό και η παραπομπή όσων νοσηλεύονται για άλλους λόγους στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεταξύ, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, με τους κυβερνητικούς ιατρούς να κτυπούν το «καμπανάκι».

Στην παρούσα φάση, στο ΓΝ Λάρνακας υπάρχουν μόνο τέσσερις αναισθησιολόγοι, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβρη αναμένεται ο αριθμός να φτάσει τους επτά, σύμφωνα με τον Έκτακτο Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου, Γιώργο Καροτσάκη.

Ο κ. Καροτσάκης, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, εξέφρασε την ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό αναισθησιολόγων που αποχωρούν από το Νοσοκομείο, παρά τις προσλήψεις που γίνονται διαρκώς. Οι λόγοι αποχώρησής τους εξετάζονται, σημείωσε, ενώ ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί το ΓΝ Λάρνακας, θα ενημερωθεί σχετικά για τα προβλήματα που προκύπτουν.

Τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά για την εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, ιδίως των χειρουργείων και των ΜΕΘ.

 

Εκ μέρους των κυβερνητικών ιατρών, ο Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας δήλωσε αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια, ενώ ανέφερε πως ήδη έχει αποφασιστεί η διενέργεια διαμαρτυρίας με τη σημερινή άφιξη του Υπουργού Υγείας.

Ο κ. Κούμας υπογράμμισε πως η διοικητική αδυναμία να στελεχωθεί σωστά το αναισθησιολογικό έχει επιφέρει ιδιαίτερες επιπτώσεις σε όλο το νοσηλευτήριο, ιδιαίτερα στις χειρουργικές ειδικότητες.

«Σήμερα αναβλήθηκαν ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις.»

Δεν μπορούν οι αναισθησιολόγοι να καλύψουν τις αίθουσες που πρέπει να καλύψουν, όπως θα τις κάλυπταν αν ήταν επαρκώς στελεχωμένοι, τόνισε ο κ. Κούμας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι στο ΓΝ Λάρνακας αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τέσσερις αναισθησιολόγοι, από τους οποίους απαιτείται να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες από αυτές που τους αναλογούν.

Πρόσθεσε ότι οι έρευνες που γίνονται για να διαφανούν οι λόγοι αποχώρησης των αναισθησιολόγων, πρέπει να διευρυνθούν και πέραν του ιατρικού κλάδου, αλλά και να αναδειχθούν.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Υπουργός Υγείας θα συμμεριστεί τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς έως σήμερα έχει διεξαχθεί ένας ειλικρινής διάλογος.

 

Για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια μίλησε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, αναφέροντας πως όσο αυξάνονται καθημερινά οι κλίνες για ασθενείς με COVID-19, τόσο μειώνεται ο αριθμός των κλινών για περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται για άσχετα με τον κορωνοϊό περιστατικά, πλέον θα εξυπηρετούνται στον ιδιωτικό τομέα, χάρη στο ΓΕΣΥ, ανέφερε ο κ. Χαριλάου, καθώς η παρούσα κατάσταση δε δίνει άλλη επιλογή, ακόμα κι αν αυτή η ενέργεια προκαλεί απώλεια εσόδων στον οργανισμό, είπε.

«Από τη στιγμή που ανατέθηκε σε εμάς η αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν πρέπει με το οποιοδήποτε πρόσχημα, από τον οποιοδήποτε, να αφεθεί συνάνθρωπος μας να κινδυνέψει η ζωή του ή να μην του δοθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.»

Τέλος, ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως δεν έχουν ακόμα αναβληθεί χειρουργεία, ενώ όσα αναβληθούν το επόμενο διάστημα, θα προγραμματιστούν ξανά.

Σχετικά νέα

X
Translate »