Γενικά

Διαμαρτυρία γεωργών για αύξηση ενοικίων στα χαλίτικα

Η συνεχής αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια στα ενοίκια που χρεώνει το Τμήμα Δασών σε αγρότες στα Κοκκινοχώρια για την εκμίσθωση χέρσων κτημάτων τα οποία καθίστανται καλλιεργήσιμα κατόπιν επιχωμάτωσης, προκαλεί αντιδράσεις στους επηρεαζόμενους.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Χθες, αριθμός γεωργών από τις κοινότητες Ορμήδειας, Ξυλοφάγου και Ξυλοτύμπου κάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης και προέβησαν σε δηλώσεις, καταγγέλλοντας ότι πλέον τα ενοίκια που επιβάλλει το Τμήμα Δασών έφτασαν μέχρι και 70 ευρώ το δεκάριο, ένα ποσό που όπως ανέφεραν είναι ασύμφορο.

Ανέφεραν ακόμη ότι λόγω του ότι τα τεμάχια αυτά είναι χέρσα, (πετρώδη και άγονα), μαζί με την επιχωμάτωση, επιβαρύνονται με έξοδα λίπανσης, μεταφοράς κοπριάς κ.λπ. ώστε να κατορθώσουν να έχουν παραγωγή. «Ψηλά ενοίκια, επιπρόσθετο αυξημένο κόστος παραγωγής και τιμές φυτοφαρμάκων, πετρελαίου στα ύψη», καθιστούν πλέον απαγορευτική την ενοικίαση αυτών των παραθαλάσσιων τεμαχίων και κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς γη και απασχόληση», τόνισαν.

Οι γεωργοί, που στο σύνολό τους σύμφωνα με τους ίδιους φτάνουν τους τετρακόσιους, τόνισαν ακόμη ότι οριστική λύση αυτού του σημαντικού για αυτούς ζητήματος θα ήταν η προώθηση από μέρους του Τμήματος Δασών και ευρύτερα του κράτους, ενός σχεδίου ενοικιαγοράς των πιο πάνω τεμαχίων.

Με αυτό τον τρόπο, μετά από την πάροδο κάποιων ετών, τα κτήματα αυτά να τιτλοποιηθούν και να παραχωρηθούν στους σημερινούς ενοικιαστές τους ή τα παιδιά τους. Ωστόσο, επισήμαναν, ουδείς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ή τους βουλευτές, ανέλαβαν ως τώρα μια υπεύθυνη πρωτοβουλία, πέραν αορίστων υποσχέσεων, για επίλυση του προβλήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην παραθαλάσσια αυτή περιοχή που βρίσκονται τα τεμάχια των 400 περίπου γεωργών, πλείστοι των οποίων τα χρησιμοποιούν για πατατοκαλλιέργεια, παράγονται παραδοσιακά οι πρώιμες πατάτες εαρινής εσοδείας, οι οποίες αποφέρουν και τις καλύτερες για τον τόπο τιμές στο εξαγωγικό εμπόριο.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σε επικοινωνία που είχε με τον «Φ» απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές των γεωργών, τονίζοντας απλώς ότι το θέμα τους μελετάται από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με οδηγίες του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, με τον οποίο συναντήθηκαν πρόσφατα εκπρόσωποι της πιο πάνω ομάδας γεωργών, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας για μείωση του ύψους των ενοικίων που ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Δασών στους ενδιαφερόμενους. Μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωσή τους για τα ενοίκια που θα πρέπει να καταβάλουν για τη φετινή χρονιά.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »