Γενική Επικαιρότητα

Διαφωνεί η ΕΕ με νέα φόρμουλα της Βουλής για ΦΠΑ

Νέα αρνητική απάντηση εισέπραξε η Δημοκρατία από την Κομισιόν σε σχέση με τη φόρμουλα της Βουλής για την ανέγερση ή την αγορά κυρίας κατοικίας.

Η πρόταση προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ σε ακίνητα με εμβαδόν μέχρι 190 τμ και αξία μέχρι 350 χιλ. Εξάλλου για ακίνητο αξίας μέχρι 475 χιλ και με εμβαδόν τα 190 τμ για τις πρώτες 350 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 5 % και για τις υπόλοιπες 125 χιλ το ΦΠΑ θα είναι 19%. Στο μεταξύ για ακίνητα πέραν των 475 χιλ και πέραν των 190 τμ τότε θα φορολογούνται από το πρώτο τμ και από το πρώτο σεντ με 19%.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελής ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφώνησε με τη νέα πρόταση της Βουλής, καθώς έχει αφαιρέσει το κατώτατο εμβαδόν των 150 τμ που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση της Βουλής.

Ο κ. Παντελή είπε πως επιμένει στην επιβολή 5% ΦΠΑ στα 110.τμ του ακινήτου. Ανέφερε επίσης πως η ΕΕ εντός Ιουνίου θα ενεργοποιήσει το τρίτο στάδιο της διαδικασίας.

Όπως είπε στη τηλεδιάσκεψη η ΕΕ ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο εντός Ιουνίου θα στείλουν δεύτερη επιστολή στη Δημοκρατία, η οποία εντός δύο μηνών θα πρέπει να απαντήσει. Είπε επίσης πως θα ακολουθήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου παραπομπή της Κύπρου στο δικαστήριο της ΕΕ.

Σχετικά νέα

X
Translate »