Εκπαίδευση

Δεκαπενταμελής ομάδα μαθητών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, συμμετείχε στην ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε στα κεντρικά της γραφεία η Τράπεζα Κύπρου

Δεκαπενταμελής ομάδα μαθητών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, συμμετείχε στην ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε στα κεντρικά της γραφεία η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης με τίτλο «Οι νέοι ρωτούν: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά».

Συμμετείχαν 15 Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, από όλη την Κύπρο. Κάθε σχολείο είχε ένα εκπρόσωπο ο οποίος έθεσε το ερώτημα στον Πρόεδρο και εκείνος το απαντούσε. Μετά την ολοκλήρωση των ερωτήσεων, δόθηκε χρόνος στο ακροατήριο να θέσει επιπλέον ερωτήσεις, τις οποίες και πάλι ο Πρόεδρος απάντησε.

Οι ερωτήσεις των μαθητών ήταν ποικίλες. Έθεσαν ερωτήματα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για την πάταξη της διαφθοράς και την απόδοση δικαιοσύνης, για το μεταναστευτικό, για την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και ευκαιριών, για πρωταθλητισμό, για την ενεργειακή κρίση και την κρίση τους πρωτογενούς τομέα, για την ευρωπαϊκή ένωση, για τη θέση της Κύπρου, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, για τα μεγάλα ποσοστά αποχής και φυσικά πολλές ερωτήσεις, που αφορούν την ενίσχυση της παιδείας και βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Ο Πρόεδρος αντιμετώπισε τους μαθητές με οικειότητα, με σεβασμό και αβίαστα απάντησε σε όλα τα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων είπε ότι «ως Κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα – διότι πιστεύουμε ειλικρινά, στη συμμετοχική δημοκρατία και ότι εσείς πρέπει να έχετε λόγο και ρόλο – ξεκινά δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η μία είναι μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα όπου η Κυβέρνηση, θα θέτει το ερώτημα προς την κυπριακή κοινωνία γενικότερα για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, για παράδειγμα, η πρόταση για να μειωθεί το όριο ηλικίας για συμμετοχή στις εκλογές. Η δεύτερη ειδικά για τους νέους θα ονομάζεται «Έκφραση» και θα απαντούμε σε δικά σας ερωτήματα και εισηγήσεις ως εκτελεστική εξουσία και μια φορά τον μήνα θα βγαίνουμε διαδικτυακά, είτε εγώ είτε οι Υπουργοί να απαντάμε σε ερωτήματα. Αυτό θα γίνεται σε μόνιμη βάση».

Ερωτηθείς, από την εκπρόσωπο του σχολείου μας, αν το θέμα της Ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «στο άναρχο διεθνές σύστημα που επικρατεί η Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, δεν θα προχωρήσει στη λύση επειδή θα αναγνωρίσει το παράνομο της κατοχής ή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία θα σκεφτεί να προχωρήσει στη λύση μόνο αν αντιληφθεί ότι τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από τη λύση είναι πιο σημαντικά από τα οφέλη που έχει με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Και ο παράγοντας φυσικό αέριο και άλλοι παράγοντες, όπως η ΕΕ, είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει μια λογικά σκεπτόμενη Τουρκία να αντιληφθεί τα οφέλη μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Άρα, ο τομέας της Ενέργειας είναι καθοριστικός στην επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στους μαθητές ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει η Κυβέρνηση αφορούν άμεσα τη νεολαία και, συνεπώς, πρέπει να διεκδικήσουν τον ρόλο που τους αναλογεί ώστε να έχουν λόγο στα κοινωνικά δρώμενα, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι στη διάθεση των νέων, για τη διοργάνωση θεματικών debates στα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τους νέους.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »