Δελτία Τύπου

Cyprus Eating Awards 2022: Αυτό είναι το Κυπριακό Προϊόν της Χρονιάς και είναι από τη Λάρνακα

Σε μια άρτια διοργάνωση που έγινε στις 17 Ιανουαρίου στο πολυτελές ξενοδοχείο Parkalane στη Λεμεσό, τα μακαρόνια του σκλινιτζιού ή αλλιώς της σμίλας τιμήθηκαν ως το Κυπριακό προϊόν της χρονιάς στα πλαίσια των Cyprus Eating Awards.

Εκ μέρους του  Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας παρέλαβε το βραβείο η πρόεδρος κα Άννα Κοσμά και μαζί της η Θεοδώρα Θεοδώρου ιδιοκτήτρια της επιχείρησης Παραδοσιακά Ζυμαρικά «Θεοδώρας» και η Μαρία Αντωνίου ιδιοκτήτρια της επιχείρησης Παραδοσιακά Ζυμαρικά «Το σκλινίτζι». Η κα Κοσμά αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου και ιδιαίτερα σ αυτές που ασχολούνται με την παραδοσιακή γαστρονομία.

«Πολλές ευχαριστίες στο Check in Cyprus και σε όλα τα μέλη της επιτροπής που στήριξαν το συγκεκριμένο προϊόν. Η τιμητική αυτή διάκριση μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προσφέρουμε στον τόπο και τους ανθρώπους μας».

 

FB_IMG_1658507414091.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

 

Μακαρόνια του σκλινιτζιού

Το προϊόν χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση του σχήματος του κάθε κομματιού με τη χρήση βλαστού από βούρλο (σκλινίτζι).

Τα «Μακαρόνια της Σμίλας / Μακαρόνια του Σκλινιτζιού» είναι ένα είδος χειροποίητων αποξηραμένων ζυμαρικών, που παρασκευάζεται από την ανάμειξη νερού με λίγο αλάτι και αλεύρι από σκληρό σιτάρι ή/και αλεύρι άλλου τύπου με σιμιγδάλι, αλάτι και νερό.

Σύμφωνα με το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, «τα μακαρόνια παρασκευάζονταν κυρίως τους θερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια του θερισμού. Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος «Μακαρόνια της Σμίλας ή του Σκλινιτζιού» είναι αποτέλεσμα της τοπικής τεχνογνωσίας και της πείρας των παραγωγών τους. Το 2022 καταχωρήθηκε στο ευρωπαϊκό μητρώο ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.587 υφιστάμενων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Η όλη αυτή προσπάθεια έγινε από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, με έδρα του τον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, που από το 2004 προσπαθεί να αναδείξει, να προβάλει και να αναβιώσει την κυπριακή παραδοσιακή γαστρονομία. Μετρά πέραν των 500 μελών από 22 χωριά της ορεινής Λάρνακας, και στόχο έχει την ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να επιστρέψουν στις παραδοσιακές γεύσεις για να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου.

Σχετικά νέα

X
Translate »