Going out

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2019: Αυτά είναι τα βραβευμένα εστιατόρια της πόλης και επαρχίας Λάρνακας

Ένα νέο γαστρονομικό θεσμό και… τρεις Χρυσούς Σκούφους διαθέτει από φέτος η Κύπρος. H λαμπερή τελετή για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου έγινε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons της Λεμεσού, συγκέντρωσε όλον τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και κορυφώθηκε με ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας που έφερε την υπογραφή του διάσημου σεφ Carlo Cracco.

 

 

Οι Χρυσοί Σκούφοι, ο απόλυτος γαστρονομικός θεσμός αξιολόγησης και βράβευσης εστιατορίων της Ελλάδας, επεκτείνεται από φέτος και στην Κύπρο θέτοντας ως επιπλέον στόχο και όραμα την αναβάθμιση και της κυπριακής γαστρονομίας στο σύνολο της.

Όλα τα εστιατόρια δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν, αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν με τις γνωστές αυστηρές προδιαγραφές, τα διεθνή κριτήρια και την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο θεσμός όλες αυτές τις δεκαετίες που υπηρετεί την γαστρονομία.

 

Tα εστιατόρια της πόλη και επαρχίας Λάρνακας που βραβεύτηκαν είναι τα εξής:

Marbre Fusion Grill / Radisson Blu Hotel                           
Λάρνακα
Εστιατόριο για Κρέας

Εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα και ένα μενού που εστιάζει στα κρέατα υψηλής ποιότητας, στις κοπές και στους διαφορετικούς τρόπους ψησίματος. Την κουζίνα επιμελείται ο βραβευμένος στην Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Στα συν είναι τα μαγειρευτά του πιάτα, όπως το παστίτσιο με σιγομαγειρεμένα μάγουλα και παραδοσιακά κυπριακά μακαρόνια.

 

Δημιουργική Tαβέρνα «Το Πατρικόν»                              
Τερσεφάνου
Λάρνακα
Σύγχρονη Κυπριακή Κουζίνα 

Στο πιο κεντρικό σημείο του χωριού Τερσεφάνου  τρία αδέλφια, ο Κυριάκος, ο Σταύρος και η Ευανθία Φώκου προτείνουν μια δημιουργική εκδοχή της Κυπριακής κουζίνας. Στο πρωτότυπο μενού τους αξιοποιούν εξαιρετικές πρώτες ύλες από τα γύρω χωριά και τις εντάσσουν σε πιάτα, που ισορροπούν επιδέξια την παράδοση και την σύγχρονη γευστική αντίληψη.

 

Militzis Restaurant                                                                 
Λάρνακα
Κλασική Κυπριακή Κουζίνα

Οικογενειακή ιστορική ταβέρνα επάνω στη θάλασσα με υπέροχη θέα. Πετρόχτιστη σάλα και δροσερή βεράντα συνθέτουν ένα ζεστό και φιλόξενο σύνολο. Το μενού προτείνει παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα με σούβλες και ψητά στον ξυλόφουρνο και πολύ φροντισμένο κυπριακό μεζέ. Η οικογένεια Μιλίτζη παράγει τα δικά της γαλακτοκομικά (χαλούμι, γιαούρτι, λευκό τυρί), παστά και λουκάνικα.

 

Στου Ρουσιά                                                                          
Λάρνακα
Κλασική Κυπριακή Κουζίνα
Στην καρδιά της Λάρνακας η δημοφιλής οικογενειακή ταβέρνα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από Κυπριακούς μεζέδες. Ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που θα βρουν, φτιάχνουν πολύ καλά χειροποίητα ζυμαρικά, δικό τους χαλούμι, αλείμματα  και νόστιμες πίτες. Την γευστική παράσταση κλέβουν τα ψητά κρέατα.

 

Ο δρόμος προς τα βραβεία

Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου είναι το γευστικό απόσταγμα ενός μεγάλου και δύσκολου σαφάρι που ξεκίνησε στα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά το καλοκαίρι του 2019. Κατά τη διάρκειά του δοκιμάστηκαν περισσότερα από 150 εστιατόρια, τα οποία προέκυψαν ύστερα από ενδελεχή μελέτη και ανάλυση της γαστρονομικής σκηνής της Κύπρου: Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος, Πρωταράς και Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Τρόοδος και πόλη Χρυσοχού ήταν οι οκτώ περιοχές ενδιαφέροντος στις οποίες η γευσιγνωστική ομάδα του «α» διακτινίστηκε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της χρονιάς και περισσότερα από 1.600 τα πιάτα κάθε είδους κουζίνας τα οποία βαθμολογήθηκαν ένα προς ένα με τα αυστηρά διεθνή πρότυπα και τα ίδια κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της Ελλάδας.

Τα καλύτερα εστιατόρια Κυπριακής Κουζίνας, είτε παραδοσιακής είτε σύγχρονης, έλαβαν Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας, τα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν από 14,25/20 μέχρι και 14,9/20 βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων με την τιμητική διάκριση Top Notch, ενώ με Χρυσό Σκούφο τιμήθηκαν τα τρία εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν με 15/20.

Σχετικά νέα

X
Translate »