Αθλητικά Νέα

Χρίστος Χαραλάμπους στο Balla: «Φέρουμε όλοι ευθύνη για την ανάδειξη Κύπριων ποδοσφαιριστών»

Ο προπονητής της ομάδας Νέων του ΑΣΙΛ Χρίστος Χαραλάμπους μίλησε στο Balla για όλα τα θέματα που αφορούν τις ακαδημίες της ομάδας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Επίσης, στη συνέντευξη που έδωσε στον Κυριάκο Αποστόλου αναφέρθηκε στον Κύπριο ποδοσφαιριστή, αλλά και στις φιλοδοξίες της πρώτης ομάδας που έχει υψηλές βλέψεις στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για την ομάδα U-19 του ΑΣΙΛ: «Στις ομάδες Β’ κατηγορίας καλούμαστε να δουλεύουμε περισσότερο, διότι τους περισσότερους παίκτες σε υψηλό επίπεδο τους απορροφούν οι ομάδες της Α’ κατηγορίας.  Εκεί, υπάρχουν περισσότερες φιλοδοξίες και δεν έχουμε πλεονέκτημα στον ΑΣΙΛ στην παρούσα φάση για να τους κρατήσουμε στο δυναμικό μας. Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε μία ιδιαιτερότητα με τα δύο πρωταθλήματα  (Προαιρετικό – Παγκύπριο) που υπάρχουν στις μικρότερες ημικίες με αποτέλεσμα να μην έχουμε τον κατάλληλο αριθμό παικτών για να ανέβουν στη U19. Αυτό κάνει πιο δύσκολο το έργο μας, στο να φτιάξουμε μία πιο ανταγωνιστική ομάδα».

Για τα προβλήματα λόγω στρατού: «Ο στρατός είναι μεγάλη πληγή για εμάς, καθώς οι στρατιώτες  δεν παίρνουν τις απαραίτητες εξόδους για να βρίσκονται καθημερινά στις προπονήσεις. Οι άδειες που παίρνουν είναι λιγοστές και αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που μας δυσκολεύει. Μη ξεχνάμε πως αυτά τα παιδιά βρίσκονται ένα βήμα πριν την πρώτη ομάδα, άρα χάνουν μεγάλο μέρος της ποδοσφαιρικής τους ανάπλασης για να είναι έτοιμοι για το παραπάνω επίπεδο. Τέλος, έχουν να ανταγωνιστούν επαγγελματίες που κάνουν διπλές προπονήσεις και εστιάζουν περισσότερο στην βελτίωση τους, άρα είναι δύσκολο το έργο των στρατιωτών».

Γενικότερα για τις ακαδημίες του ΑΣΙΛ: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε ένα πρόβλημα με το γηπεδικό που μας ταλαιπώρησε όμως με τις κατάλληλες ενέργειες των υπεύθυνων της ακαδημίας η κατάσταση διορθώθηκε. Το θετικό για τις ακαδημίες του ΑΣΙΛ είναι ότι υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις για να κρατήσουμε ένα ψηλό επίπεδο στις ακαδημίες μας».

Για την πρώτη ομάδα: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια πέρσι για πρωταγωνιστική πορεία, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε. Φέτος υπάρχει στόχος και πόθος για την άνοδο στην Α’ κατηγορία, έγιναν οι απαραίτητες επενδύσεις, ήρθαν καλοί ποδοσφαιριστές, φιλόδοξο προπονητικό team και αν τα καταφέρουμε να πανηγυρίσουμε την άνοδο θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για το οικοδόμημα του ΑΣΙΛ».

Για τις ακαδημίες στην Κύπρο: «Τα τελευταία δέκα χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους, ιδιώτες και σωματεία για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας. Βγαίνουν καλοί προπονητές, αλλά και παίκτες. Θα σταθώ στο σημείο των προπονητών, αφού υπάρχουν αξιόλογα άτομα σε αυτές τις θέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξελίξουν τον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Η σχολή ποδοσφαίρου της ΚΟΠ κάνει τεράστια προσπάθεια για να βγαίνουν προπονητές υψηλού επιπέδου και αξίζουν συγχαρητήρια για τη δουλειά τους».

Για το τι φταίει και δεν αγωνίζονται περισσότεροι Κύπριοι: «Φέρουμε όλοι ευθύνη, διότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ετοιμάσαμε κατάλληλα τα παιδιά. Δεν αλλάξαμε τη νοοτροπία τους, έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο επαγγελματίες. Η ευθύνη βαραίνει και τους ίδιους, καθώς δε δούλευαν με την κατάλληλη συνέπεια, άρα πρέπει όλες οι πλευρές να αλλάξουν τις απαιτήσεις τους και τη δουλειά τους. Καλό θα είναι να ανέβει το επίπεδο αφοσίωσης από όλους, έτσι ώστε να έρθουν τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε και να παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Τέλος, η διαφορά μας με το εξωτερικό είναι πως στα Youth επίπεδα δεν υπάρχει τόσος ανταγωνισμός, για να μπορέσει ο ποδοσφαιριστής να βγάζει το 100% του εαυτού του. Αυτό καλούμαστε να το αλλάξουμε, για να ανέβει η ένταση και ο ρυθμός στους μικρούς».

Για τον τομέα της ψυχολογίας: «Ο ρόλος αυτός είναι άκρως σημαντικός. Ο προπονητής πρέπει να είναι παιδαγωγός, φίλος και δίκαιος με κάθε ποδοσφαιριστή. Όλα τα παιδιά έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, άρα και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Έτσι ο προπονητής καλείται να είναι και άριστος στο ψυχολογικό κομμάτι».

Για την επιμόρφωση των προπονητών: «Είναι ψηλό το επίπεδο στη σχολή της ΚΟΠ. Η σχολή είναι στελεχωμένη με καλούς εκπαιδευτές, παράγοντες του ποδοσφαίρου που κατέχουν το αντικείμενο. Διατηρείται συγκεκριμένη φιλοσοφία ενώ υπάρχουν επιρροές και από άλλες κουλτούρες καθώς αρμόδιοι της ομοσπονδίας παρακολουθούν σεμινάρια στο εξωτερικό κτλ.  Είναι ψηλό το επίπεδο μάθησης από τους Κύπριους προπονητές και αναδεικνύονται αρκετοί καλοί προπονητές. Το θέμα της επιμόρφωσης είναι πολύ σημαντικό για τους προπονητές».

Για τις προθέσεις της διοίκησης για προώθηση παικτών στην πρώτη ομάδα: «Το σωματείο θέλει να προωθήσει ποδοσφαιριστές, ωστόσο δεν είναι εύκολο, όμως αυτός είναι ο στόχος μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Έχουν ανέβει στην πρώτη ομάδα από την ακαδημία την περσινή σεζόν μερικοί ποδοσφαιριστές και αυτό είναι θετικό και δείχνει ότι η διοίκηση κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Υπάρχει θέληση, αλλά για να γίνει όλο αυτό πράξη χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις, ουσιαστικές που θα ετοιμάσουν το νεαρό ποδοσφαιριστή κατάλληλα για να ανέβει στην πρώτη ομάδα. Οι συνθήκες που παρέχουμε στην καθημερινότητα στις προπονήσεις, όπως και εκείνες που είναι εξωαγωνιστικές, πέραν δηλαδή του ωραρίου προπόνησης, αποτελούν σημαντικό κομμάτι για κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή. Η ομάδα πρέπει να του παρέχει τις καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε να εργάζεται σε επαγγελματικά πλαίσια».

Πηγή: balla.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »