CoronaVirus

Χαμηλές πτήσεις στα αεροδρόμια

Πηγή: philenews.com

Η αναβάθμιση της Αγγλίας στην κατηγορία Β, από τον Αύγουστο, ενίσχυσε την επιβατική κίνηση και τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι σε ετήσια βάση συνεχίζεται να καταγράφεται λόγω της πανδημίας σημαντική διψήφια μείωση.

Όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία της Hermes Airports, το σύνολο των αφίξεων και αναχωρήσεων από τα δύο αεροδρόμια του τόπου ανήλθαν τον Οκτώβριο σε 252.475, σε σχέση με 245.279 τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μικρή αύξηση 3%. Πρόκειται για την πρώτη φορά, τουλάχιστον από το 2006, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, που η επιβατική κίνηση του Οκτωβρίου ξεπέρασε αυτήν του Σεπτεμβρίου, καταδεικνύοντας έτσι και τη δυναμική που υπήρξε στις προσπάθειες προσέλκυσης επισκεπτών για περιορισμό της ζημιάς που προκλήθηκε λόγω του κορωνοϊού. Εκτιμάται ότι η αύξηση σε μηνιαία βάση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δεκάδες πτήσεις από και προς τη Βρετανία, αφού μετά την άρση του απαγορευτικού, τον Αύγουστο, αεροπορικές εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες από τη χώρα επαναδραστηριοποιήθηκαν στο νησί και προώθησαν την Κύπρο ακόμα και για χειμερινό τουρισμό. Το σκηνικό φυσικά άλλαξε άρδην την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση των βρετανικών Αρχών να εντάξουν την Κύπρο στις χώρες από τις οποίες οι επιβάτες υποχρεούνται σε καραντίνα με την επιστροφή τους στη Μ. Βρετανία. Την κατάσταση δυσχεραίνει επίσης και το lockdown που αποφασίστηκε στη χώρα. Ως εκ τούτου οι εταιρείες προχωρούν σε αναπροσαρμογή των πτητικών τους προγραμμάτων και σε αναστολή πτήσεων, κάτι που επηρεάζει και την Κύπρο. Όπως ανέφερε χθες η ανώτερη διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, οι πτήσεις από και προς το ΗΒ επηρεάστηκαν μεν, αλλά σε καμία περίπτωση στο σημείο να μην υπάρχουν καθόλου πτήσεις. Οι εταιρείες, όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, προχωρούν σε αναπροσαρμογές του πτητικού τους προγράμματος, παραδεχόμενη, πάντως, πως η Wizz Air αποφάσισε να τερματίσει προσωρινά τις πτήσεις της προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου. Αναστολή πτήσεων προς την Κύπρο ανακοίνωσε χθες και η Jet2.

Βουτιά το πρώτο δεκάμηνο

Σε ετήσια βάση, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καταγράφει διψήφια βουτιά, συνεπεία της πανδημίας, η οποία κράτησε για τρεις μήνες κλειστά τα αεροδρόμια του τόπου.

Τσο τον Οκτώβριο όσο και το πρώτο δεκάμηνο η μείωση στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρσι ανέρχεται στο 78%. Οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων αφίξεων και αναχωρήσεων, περιορίστηκαν τον Οκτώβριο στις 252.475,σε σχέση με 1.196.518 τον ίδιο μήνα πέρσι (-78,9%), ενώ τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 «προσγειώθηκαν» στους 2.187.685, από 10.128.145 την ίδια περίοδο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η επιβατική κίνηση κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, αφού ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 11 εκατ. επιβάτες. Η αβεβαιότητα δεν επιτρέπει όμως να γίνονται αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις για το μέλλον, με την κ. Κουρούπη να δηλώνει χθες πως ο προγραμματισμός των εταιρειών είναι βραχυπρόθεσμος και καθορίζεται κυρίως από τη ζήτηση της αγοράς.

Σχετικά νέα

X
Translate »