Uncategorized

Αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων από 1η Απριλίου – «Μέχρι και 25 σεντ πάνω»

Τέλος στο μειωμένο φόρο κατανάλωσης καυσίμων φέρνει η έλευση του νέου μήνα, αφού από 1η Απριλίου τερματίζεται το μέτρο στήριξης που εισήγαγε η Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια ανακούφισης των πολιτών από το κύμα ακρίβειας.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο  ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, επισήμανε πως τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση στις τιμές των καυσίμων, η οποία τις τελευταίες μέρες σταθεροποιήθηκε, με μικρές αυξητικές τάσεις. Ωστόσο, με τον τερματισμό του μειωμένου φόρου στις σημερινές τιμές των καυσίμων θα προστεθούν ανά λίτρο 8,3 σεντ στη βενζίνη 95 και στο πετρέλαιο κίνησης και 6,7 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παραδέχθηκε πως η επαναφορά του φόρου σίγουρα θα διαφοροποιήσει κάπως τα δεδομένα. Ήταν, όπως υπογράμμισε, ένα μέτρο στήριξης των νοικοκυριών από την Κυβέρνηση για μια μεγάλη, ωστόσο, συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, δεν πρόκειται να επανέλθει. Άλλωστε, λαμβάνοντας υπόψη και τη δημοσιονομική πτυχή, ο κ. Κεραυνός διεμήνυσε πολλές φορές πως θα μπει τέρμα στα οριζόντια μέτρα και θα υιοθετούνται στοχευμένα προς τις ευάλωτες ομάδες.

Δεν είναι 8 και 6 αλλά 25 σεντ λέει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών

Διαφορετική πάντως είναι η προσέγγιση του Προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριου Δρουσιώτη, ο οποίος σε παρέμβασή του, έδωσε μία άλλη ερμηνεία ως προς τις “μικρές” αυξήσεις, λέγοντας πως ούτε μικρές είναι, ούτε και ανεπαίσθητες.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, 50 περίπου ημέρες μετά, η τιμή της βενζίνης 95 έχει ανέβει 7.5 σεντ και 6 σεντ το πετρέλαιο κίνησης. “Μπορεί να είναι μικρές μικρές μεν, είναι συνεχόμενες δε, και όταν σε 1.5 μήνα ανέβηκαν 7.5 και 6 σεντ δεν τις θεωρώ μικρές και ανεπαίσθητες”, συμπλήρωσε.

Κάνοντας τους υπολογισμούς, επισήμανε πως από 1η Φεβρουαρίου, εάν σε αυτές τις αυξήσεις προστεθούν οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το τέλος του μειωμένου φόρου στα καύσιμα, καθώς και τα 5 σεντ του φόρου και ακόμα 1 σεντ το ΦΠΑ, βγαίνουμε στα 22 σεντ. Με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου θα υπάρξουν παράλληλα, αυξήσεις 2-3 σεντ λόγω κόστους εισαγωγής. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη μέχρι το τέλος του Απρίλη οι τιμές θα είναι γύρω στα 25 σεντ πιο ψηλά ανά λίτρο από ότι ήταν την 1η Φεβρουαρίου.

Όπως είπε, 1 σεντ αύξηση για ένα χρόνο στα τρία βασικά είδη καυσίμων σημαίνει για το σύνολο των καταναλωτών 9 εκατομμύρια ευρώ ενώ με τις νέες ανατιμήσεις αυτό θα μεταφράζεται σε 145 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Από τις φθηνότερες στην Ευρώπη η Κύπρος

Ο κ. Καραγιώργης προηγουμένως τόνισε, πως με βάση το εβδομαδιαίο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τιμών η Κύπρος έχει από τα πιο φθηνά καύσιμα στην Ευρώπη. Όπως είπε, η χώρα μας είναι η 3η φθηνότερη στην βενζίνη 95 και 4η φθηνότερη στο πετρέλαιο κίνησης, που είναι τα δύο βασικά καύσιμα που χρησιμοποιούνται.

Σε σχόλιο για το ότι οι όποιες αναφορές για το θέμα αυτό θα πρέπει να γίνονται σε συνάρτηση με τους μισθούς που ισχύουν σε μια χώρα, ο κ. Καραγιώργης να επανέλαβε πως τα στοιχεία προκύπτουν από “συγκεκριμένο εβδομαδιαίο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο που καταγράφει τις τιμές ακριβώς που βρίσκονται σε κάθε χώρα”. Πρόσθεσε εντούτοις, πως σίγουρα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε μια περαιτέρω ανάλυση και οι μισθοί που ισχύουν σε κάθε χώρα, υπογραμμίζοντας όμως πως η Κύπρος όσον αφορά τους όρους διαβίωσης είναι πολύ καλύτερη από τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπέδειξε επίσης πως η Κύπρος είναι μια απομονωμένη χώρα, η οποία εισάγει με μεγάλο κόστος το προϊόν από τα διυλιστήρια, με τεράστια κόστη μεταφοράς, σε αντίθεση με άλλες χώρες που ένα βυτιοφόρο μπορεί σε 20 λεπτά να παραδώσει τα καύσιμα. “Δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός αυτό, επισήμανε, λέγοντας πως το σημαντικότερο είναι ότι “ο Κύπριος καταναλωτής σήμερα πληρώνει από τα χαμηλότερα καύσιμα στην Ευρώπη”.

Να μην κινδυνολογούμε

Στέλνοντας μηνύματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης υπογράμμισε πως οποιεσδήποτε προβλέψεις γύρω από το αν θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές των καυσίμων μελλοντικά είναι επί της ουσίας αβάσιμες, αφού κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η διακύμανση των τιμών τους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως “δεν μπορούμε να κινδυνολογούμε”.

Όπως είπε “έλεγαν το ίδιο ότι θα αυξηθούν οι τιμές μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ και οι τιμές ακολούθησαν μία τεράστια πτωτική πορεία από τότε. Οπόταν πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στις τιμές των καυσίμων.

Αντίστροφη μέτρηση και για το ΦΠΑ στα τρόφιμα 

Αδειάζει παράλληλα, η κλεψύδρα και για τον μηδενικό συντελεστή του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αφού από τις συνολικά 11 κατηγορίες για τις οποίες ισχύει το μέτρο, ολοκληρώνεται για τις εννέα η επιδότηση στις 30 Απριλίου, ενώ για τα κρέατα και τα λαχανικά έχει επεκταθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Ο κ. Καραγιώργης έκανε λόγο για ένα “πάρα πολύ πετυχημένο μέτρο” με μεγάλο όφελος για τα νοικοκυριά, ενώ βοήθησε ιδίως αυτούς που έχουν μικρά παιδιά.

Με βάση τις μετρήσεις που διενεργεί η Υπηρεσία για αγορές περίπου 85 ευρώ από τα προϊόντα που έχουν μειωμένο ΦΠΑ ένα νοικοκυριό εξοικονομεί γύρω στα 6 με 7 ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμη και στην εφαρμογή του e-kalathi, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών, που θα τους διευκολύνει, όπως τόνισε, να κάνουν τις αγορές τους, στη σύγκριση των τιμών και στη διαφάνεια.

Απρίλιο το πλαφόν στο νερό

Ο κ. Καραγιώργης αποκάλυψε ακόμη, πως εντός της ημέρας θα σταλεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας να εκδίδει  διάταγμα για επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα και σημεία πώλησης, με το ενδιαφέρον όλων, ενόψει καλοκαιριού να στρέφεται το εμφιαλωμένο νερό.

Όπως επεσήμανε, πριν από δέκα ημέρες η πρόταση εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, εκφράζοντας την άποψη πως μέσα στον Απρίλιο θα υιοθετηθεί από τη Βουλή και θα προχωρήσει άμεσα.

Εντός 2024 η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση

Ο κ. Καραγιώργης αναφέρθηκε ακόμη και στην πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, εστιάζοντας στα δύο νομοσχέδια που αφορούν το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία και την εισαγωγή φόρου άνθρακα στους τομείς των μεταφορών και τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Όπως είπε, ενδέχεται να εισαχθεί εντός του 2024, μία εξέλιξη που αναμένεται να διαφοροποιήσει κάπως και τις τιμές στους συγκεκριμένους χώρους / τομείς. Επικαλούμενος τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών πρόσθεσε πως αυτό θα συνοδευτεί με αντισταθμιστικά μέτρα.

Σχετικά νέα

X
Translate »