Γενικά

Αυθημερόν θα εκδίδονται οι άδειες οικοδομής σύμφωνα με τη νέα διαδικασία (VID)

Τέλος στην ταλαιπωρία και στις καθυστερήσεις έκδοσης πολεοδομικής άδειας, προσπαθεί να βάλει το Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος την νέας πολιτικής είναι η απλοποίηση της διαδικασίας και η μείωση του χρόνου εξασφάλισης της άδειας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Ο νέος σχεδιασμός κατηγοριοποιεί τις άδειες σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Για τις κατηγορίες του χαμηλού ρίσκου, που αφορά οικοδομές μέχρι τετρακατοικία, που με βάση τα στοιχεία του 2018 αποτελεί το 62% των αδειών, θα εκδίδονται αυθημερόν.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά έγκρισης, η έκδοση θα γίνεται από τον ίδιο τον μελετητή.

Χαμηλού ρίσκου

Μέχρι τετρακατοικία
62% κατοικιών το 2018
Πιστοποιητικά έγκρισης από μελετητή

Για την κατηγορία μεσαίου ρίσκου που αφορά ανάπτυξη από 5 μέχρι 50 οικιστικών μονάδων και άλλους τύπους ανάπτυξης μέχρι και 1.000τμ, η άδεια θα εκδίδεται και πάλι αυθημερόν. Ωστόσο, η έκδοση των πιστοποιητικών θα γίνεται από την αρμόδια Αρχή εντός καθορισμένου χρόνου.

Μεσαίου ρίσκου

5-50 οικιστικές μονάδες
Μέχρι 1.000 τ.μ.
Πιστοποιητικά από αρμόδια Αρχή

Και στις δύο περιπτώσεις θα κατατίθεται χωροταξικό διάγραμμα, αλλά δεν θα κατατίθενται πλήρη αρχιτεκτονικά σχέδια.

Κωνσταντίνος Κωνσταντή – Α` Αντιπρόεδρος ΕΤΕΚ
Αναμένουμε να βοηθήσει τα μέγιστα η νέα πολιτική γιατί ως έχει το σύστημα σήμερα είναι αναχρονιστικό και μη αποτελεσματικό. Όχι αχρείαστο χαρτολόι, όχι αχρείαστη γραφειοκρατεία… ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τώρα στα πιστοποιητικά έγκρισης για την κατηγορία υψηλού ρίσκου θα εκδίδονται από την αρμόδια Αρχή, αφού λάβει υπόψη σχετική έκθεση, που θα υποβάλλεται από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Την ίδια ώρα, το ΕΤΕΚ κάνει έκκληση στη βουλή για ψήφιση των εν λόγω αλλαγών στη νομοθεσία:

Κωνσταντίνος Κωνσταντή – Α` Αντιπρόεδρος ΕΤΕΚ
Να αγκαλιάσουν τη προσπάθεια, τα προβλήματα του κόσμου δεν έχουν χρώμα. Λειτουργούμε με ένα αναχρονιστικό σύστημα του 1948 και επιβάλλεται όλοι να συμβάλουμε για να αλλάξει άρδην αυτός ο εξευτελισμός του πολίτη που υφίσταται σήμερα.

Η νέα πολιτική αναμένεται να εφαρμοστεί το 2022.

Σχετικά νέα

X
Translate »