CoronaVirus

Αυτά είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά τα κρούσματα σε φοιτητές

Mετά τα αυξανόμενα κρούσματα σε φοιτητές και κυρίως σε νεαρές ηλικίες, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής συνάντηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και φοιτητικές παρατάξεις.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε όπως συσταθούν ομάδες γιατρών σε όλες τις χώρες που φοιτούν Κύπριοι πολίτες ώστε σε περίπτωση που μολυνθούν με τη νόσο Covid-19 να επικοινωνούν μαζί τους.

Ταυτόχρονα, η ΠΟΦΕΝ αλλά και οι φοιτητικές παρατάξεις, καλούνται να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα μέτρα αυτοπροστασίας ενώ θα προχωρήσουν με εκστρατεία “Διασκεδάζουμε αλλά διασκεδάζουμε υπεύθυνα” ώστε να ευαισθητοποιηθούν για την πανδημία και τις συνέπειες της.

Η Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Μαρία Τζιαμαλή είπε ότι στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό ειδικότερα για την κατάσταση στα πανεπιστήμια και ανάμεσα στους νέους και πρόσθεσε ότι η Οργάνωση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους φοιτητές και προς την κοινωνία ότι οι μέρες είναι κρίσιμες και δεν είναι μαγκιά αυτό που γίνεται μεταξύ των νέων και των φοιτητών.

«Ως ΠΟΦΕΝ είμαστε σε θέση να στηρίξουμε το Υπουργείο για ενημέρωση όλων των φοιτητών και ευαισθητοποίησή τους, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση που υπάρχει»

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα πρωτόκολλα των πανεπιστημίων καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και ως φοιτητικές παρατάξεις έχουν ήδη ακυρώσει αρκετές εκδηλώσεις και γενικές συνελεύσεις και τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα εκδώσουν ενημερωτικό υλικό για μια πιο σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών.

Στη συνάντηση τέθηκε και το πώς γίνεται διαχείριση των φοιτητών στο εξωτερικό, οι οποίοι ίσως νοσήσουν και δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη στις χώρες όπου σπουδάζουν.

«Μαζί με την επιδημιολογική ομάδα με την οποία είχαμε μια πρώτη συνάντηση σήμερα θα δομήσουμε μια ομάδα γιατρών για να στηρίξουν φοιτητές μας στο εξωτερικό που χρειάζονται νοσηλεία για να μην χρειαστεί να τους φέρουμε πίσω στην Κύπρο για να νοσηλευτούν»

Διευκρίνισε ότι αρχικά στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα κεντρικά για να έρθει σε επαφή με γιατρούς στις χώρες με Κύπριους φοιτητές, ώστε, αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, ο φοιτητής που θα νοσήσει να έρθει σε επικοινωνία με αυτούς τους γιατρούς.

 

 

Ανέφερε ότι υπάρχει και η θέληση επίσης για να πετύχει ο στόχος.

«Θα δουλέψουμε και το τριήμερο που έρχεται, με το Υπουργείο Υγείας και έχουμε ήδη κλείσει συναντήσεις και τις επόμενες μέρες και για αύριο και θα είμαστε σε επαφή συνέχεια και ξέρουμε ότι αν προκύψει οτιδήποτε, θα υπάρξει μια διαδικασία για να βοηθήσουμε τον φοιτητή που θα έχει ανάγκη, δεν είναι ακόμη κάτι επίσημο, αλλά θεωρούμε ότι η διαδικασία θα είναι έτοιμη το πολύ σε μια βδομάδα»

Η κ. Τζιαμαλή είπε ότι ουσιαστικά υπήρχε μια ομάδα γιατρών στο ΗΒ και διαδικασία την περίοδο της καραντίνας, μέσω του ΥΠΕΞ, αλλά η διαδικασία αυτή ήταν διαφορετική για την Αγγλία γιατί η κατάσταση εκεί τότε ήταν πιο κρίσιμη. «Αυτό το μοντέλο θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε και στις άλλες χώρες» είπε.

Για το ενδεχόμενο κλεισίματος πανεπιστημίων, είπε πως αυτό δεν υπάρχει με την έννοια του απόλυτου lockdown και εξήγησε ότι ήδη στο ΤΕΠΑΚ που υπήρξαν κρούσματα, έγινε αναστολή μαθημάτων με φυσική παρουσία και αυτό θα πράξουν και άλλα πανεπιστήμια, αν έχουν τέτοιο αριθμό κρουσμάτων.

«Ουσιαστικά απόλυτο lockdown, γιατί είχαμε και συναντήσεις με τους πρυτάνεις, δεν πρόκειται να υπάρξει, μας λέχθηκε, αλλά με το που υπάρχει κρούσμα σε τμήμα γίνεται αναστολή μαθημάτων με φυσική παρουσία και πάνε όλοι διαδικτυακά για τουλάχιστον δυο βδομάδες»

 

 

Αύριο σύσκεψη Επιδημιολόγων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Υπό τη σκιά της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, που χθες έφθασαν τα 104, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα προεδρεύσει στις 10.30 αύριο σύσκεψης με την επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των περιστατικών ακολουθεί ανοδική τάση και καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Την Τρίτη είχαν ανακοινωθεί 83 κρούσματα και 51 την Τετάρτη για να εκτοξευθούν την Πέμπτη σε τριψήφιο αριθμό, προκαλώντας την κινητοποίηση των αρμοδίων, την απόφαση και έκδοση σχετικού διατάγματος για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όπου βρίσκονται πέραν του ενός πρόσωπα σε δραματικές εκκλήσεις από τον Υπουργό Υγείας για να ακολουθήσει έκκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τις δημόσιες προειδοποιήσεις των ειδικών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση σήμερα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απηύθυνε χθες έκκληση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Σχετικά νέα

X
Translate »