Οικονομία

Αύγουστο θα αρχίσουν οι αιτήσεις για το Εστία

Κατακαλόκαιρο και τον βασικό μήνα των θερινών διακοπών, τον Αύγουστο, αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο Σχέδιο Εστία. Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι τον Οκτώβριο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες ή στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων στις οποίες έχουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειο με υποθήκη την κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ.
Οι τράπεζες, αφού εξετάσουν ενδελεχώς τις αιτήσεις, τα οικονομικά δεδομένα και τα περιουσιακά στοιχεία των αιτητών, θα τα αποστείλουν ηλεκτρονικά στον κρατικό φορέα (υπουργείο Εργασίας), το οποίο θα διαχειρίζεται το Σχέδιο, για να περάσουν από μια δεύτερη αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα με την υποβολή αιτήσεων θα εγκρίνονται οι δανειολήπτες που θα συμμετέχουν στο Σχέδιο. Ο οικονομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιώργος Παντελή, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Active, δήλωσε πως το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο θα γνωρίζουν οι δανειολήπτες εάν θα συμμετέχουν στο Σχέδιο.
Όπως είπε, λόγω των θερινών διακοπών, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει για τρεις μήνες την περίοδο υποβολής των αιτήσεων. Πριν την έναρξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το μνημόνιο συναντίληψης που θα υπογράψουν η Κυβέρνηση με τις τράπεζες.
Υπολογίζεται πως το μνημόνιο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Ακολούθως οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα έχουν έναν μήνα για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εάν θα συμμετέχουν στο Σχέδιο. Τον Ιούλιο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ των μερών. Στο μεταξύ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις.
Πάντως, δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, σε περίπτωση που παραλείψουν να καταβάλουν δύο δόσεις στην τράπεζα, τότε αυτόματα θα αφαιρούνται από το Σχέδιο και, παράλληλα, θα πρέπει να εξοφλήσουν το δάνειο στο ύψος το οποίο ήταν πριν αναδιαρθρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθούν και πρόνοιες του νόμου για τις εκποιήσεις. Ο κρατικός φορέας, όπως είπε ο κ. Παντελή, κατά χρονικά διαστήματα θα εξετάζει τη χρηματοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού που θα συμμετέχει στο Εστία, για να διασφαλίζεται η τήρηση των κριτηρίων του Σχεδίου.
Μετά την υποβολή των αιτήσεων θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δανειοληπτών οι οποίοι, παρόλο που θα πληρούν τα κριτήρια, δεν θα συμμετέχουν στο Σχέδιο Εστία καθώς δεν είναι βιώσιμοι. Όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο αρχές του 2020. Όλες οι αιτήσεις των μη βιώσιμων δανειοληπτών θα υποβληθούν στο υπουργείο Οικονομικών, για να γνωρίζει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου που κατέχουν. Όπως είπε ο κ. Παντελή, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων των μη βιώσιμων δανειολήπτων, θα καθοριστούν οι παράμετροι του Σχεδίου, στο οποίο σημαντικό ρόλο θα έχει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Άλλωστε, τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είχε αναφερθεί η ανάγκη συνέχισης των σχεδίων που παρέχει ο ΚΟΑΓ για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες.
Υπενθυμίζεται πως το κράτος κάθε τέλος του χρόνου θα καταβάλλει το 1/3 της δόσης και τα υπόλοιπα 2/3 οι δανειολήπτες. Υπολογίζεται πως το Σχέδιο μπορεί να καλύψει 15 χιλ. δανειολήπτων, αριθμός που αντιστοιχεί στο προβληματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Σχετικά νέα

X
Translate »