ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αρχίζει η κατασκευή δύο φραγμάτων στην Αραδίππου

Με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου πλημμυρών και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν για χρόνια συγκεκριμένες περιοχές της Αραδίππου και των Λιβαδιών, αρχίζουν εντός Οκτωβρίου οι εργασίες για κατασκευή  δύο φραγμάτων. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετά αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, τα οποία περιόρισαν αισθητά τον κίνδυνο, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση των δύο φραγμάτων, «Καμμίτση» και «Αρχαγγέλου», οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων περιοχών, οι οποίοι στο παρελθόν βίωσαν καταστροφικές για τις περιουσίες τους πλημμύρες, θα αισθανθούν σαφώς πιο ασφαλείς. Το έργο είναι επίσης σημαντικό για τη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, αφού προβλέπεται ότι τα δύο φράγματα θα κατακρατούν 500.000m³ νερού, το οποίο θα καλύπτει μέρος των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού Αραδίππου. 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Οι προσπάθειες της Αραδίππου για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή άρχισαν ήδη από τη δεκαετία του 1980, πριν ακόμη γίνει δήμος. Ύστερα από προσπάθειες και πολλά διαβήματα δεκαετιών και αφού γραφειοκρατικοί και άλλοι παράγοντες καθυστερούσαν την υλοποίηση του έργου, το κράτος αποφάσισε να προχωρήσει με την κατασκευή των δύο φραγμάτων. Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, η κατασκευή των αντιπλημμυρικών φραγμάτων έχει ως στόχο την προστασία της περιοχής Αραδίππου-Λιβαδιών έναντι πλημμύρας επί αναφοράς 50ετίας και την κάλυψη μέρους των αρδευτικών  αναγκών του αναδασμού Αραδίππου.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή δύο φραγμάτων επί των χείμαρρων Καμμίτση και Αρχάγγελου (χωρητικότητας 1.100.000m³  και 330.000m³ αντίστοιχα) οι οποίοι αποτελούν τους δύο κύριους συμβάλλοντες του ποταμού Αραδίππου.

Το κόστος του έργου, το οποίο είναι  συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται  να ανέλθει στα 12 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει κατασκευή φραγμάτων, διασωλήνωση του έργου με την περιοχή αναδασμού Αραδίππου, απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης κ.ά.. Επιπρόσθετα, το έργο υπολογίζεται ότι θα έχει λειτουργικά έξοδα γύρω στις 60.000 ευρώ ετησίως.

Τα οφέλη του έργου

Η διπλή χρήση των φραγμάτων καθιστά το έργο πολύ σημαντικό για τον Δήμο Αραδίππου. Η αντιπλημμυρική χρήση θα συμβάλει προληπτικά στην προστασία των περιοχών και στον μηδενισμό των μεγάλων και περιοδικών υλικών ζημιών σε περιουσίες και υποδομές. Η αρδευτική χρήση του νερού των αντιπλημμυρικών έργων αναμένεται να επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη στον γεωργικό τομέα της περιοχής, ο οποίος εδώ και χρόνια αναζητεί πηγές νερού για κάλυψη των αναγκών στην περιοχή αναδασμού Αραδίππου.

Η υλοποίηση της σχετικής ανάπτυξης θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον άνθρωπο και τη φύση, αφού το έργο θα αξιοποιήσει τις φυσικές λειτουργίες και θα εξοικονομήσει ενέργεια και πόρους και θα συμβάλει  με καταλυτικό τρόπο στην αναβάθμιση της πράσινης ανάπτυξης στην οποία στοχεύει ο Δήμος Αραδίππου την τελευταία πενταετία.

Κατά την υπογραφή των συμβολαίων για το έργο, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, τόνισε τη σημασία των αντιπλημμυρικών έργων ενόψει των αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Μετά τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Καδής, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που αποκτούν τέτοιου είδους έργα.

Ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ανέφερε ότι ύστερα από προσπάθειες τριάντα και πλέον χρόνων, όλων των δημοτικών συμβουλίων αλλά και της κοινοτικής Αρχής παλαιότερα, το έργο παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Ο κ. Ευαγγελίδης υπενθύμισε τις πλημμύρες που ταλαιπώρησαν στο παρελθόν την περιοχή, προσθέτοντας ότι έγιναν αρκετά έργα για να περιοριστεί το πρόβλημα. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μέχρι την ολοκλήρωση όλων των έργων, δεν θα υπάρξουν ξανά καταστροφικές επιπτώσεις από καιρικά φαινόμενα.

Ο δήμαρχος Αραδίππου στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Energy Cities

Ο Δήμος Αραδίππου έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πράσινης ενέργειας. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κατοικίες (π.χ. πρόγραμμα INNOVATE), στη δίκαια ανταμοιβή των πολιτών για τις προσωπικές τους επενδύσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα στις κατοικίες τους και στη δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών (One-Stop-Shop) εντός του Δημαρχείου για την πληροφόρηση και υποστήριξη των Πολιτών σε δράσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η Αραδίππου είναι ο μόνος Δήμος της Κύπρου που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Energy Cities, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Μέλη του Δικτύου είναι περισσότερες από 1.000 τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Ένδειξη της αναγνώρισης των προσπαθειών του Δήμου Αραδίππου, αποτελεί η εκλογή του δημάρχου κ. Ευάγγελου Ευαγγελίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Energy Cities. Η Γενική Συνέλευση του Δικτύου, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο –πέραν του κυρίου Ευαγγελίδη– μετέχουν δήμαρχοι άλλων δέκα πόλεων, μεταξύ των οποίων, του Παρισιού, της Βαλένσια και της Χαϊδελβέργης.

Ο δήμαρχος Αραδίππου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή, την οποία απέδωσε στην ενεργό συμμετοχή του δήμου στις διεργασίες του Δικτύου και στις πολυετείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Δημοτικού Συμβουλίου, του προσωπικού του δήμου και της εξειδικευμένης ακαδημαϊκής ομάδας των συμβούλων του σε Ευρωπαϊκά Θέματα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Σχετικά νέα

X
Translate »