Έχουμε θέμα

Άρχισαν τα όργανα με τα κουνούπια – Παράπονα δημοτών – Συστάσεις από την Υγειονομική Υπηρεσία

Το πρόβλημα με τα κουνούπια στην πόλη μας άρχισε να δυσκολεύει την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις αλυκές.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Δυστυχώς η παρατεταμένες βροχοπτώσεις κάνουν το έργο των ψεκασμών του Δήμου Λάρνακας δύσκολο καθώς οι βροχές λειτουργούν εις βάρος των ψεκασμών καθώς οι εστίες των κουνουπιών είναι απρόβλεπτες. Ήδη συμπολίτες μας με αναρτήσεις τους σε κοινωνικά μέσα δείχνουν το πρόβλημα το οποίο δυσκολεύει την καθημερινότητα τους.

Για ακόμη μια χρονιά οι αρμόδιοι μας έδρασαν άμεσα ….😑😶! Άρχισα να πιστεύω ότι το iq των κουνουπιών είναι μεγαλύτερο απο το δικό μας …αφού πάντα μας προλαβαίνουν! Αυτο γίνετε αν ανάψεις το φώς για 2 λεπτά! Θα μας πουν ότι λόγω των βροχοπτώσεων …μην το ακούσω επειδή πέρσυ ήταν ξηρασία και πάλι το ίδιο …….. Συμπέρασμα…. η μόνη σταθερή επένδυση στην Λάρνακα η οποία μεγαλώνει….είναι τα κουνούπια!!!!!!!!

 

Το ίδιο και εμάς. Δεν μπορούμε να κάτσουμε έξω από το σπίτι μας ή να πάμε στο πάρκο απέναντι από το σπίτι μας μιλιούνια πραγματικά

 

No photo description available.

Image may contain: sky, nature and outdoor

Σε συναγερμό οι αρμόδιες υπηρεσίες λόγω κουνουπιών τα οποία αναμένεται να μας ταλαιπωρήσουν περισσότερο από οποιαδήποτε χρονιά και αυτό λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων φέτος.

Μιλώντας στο AlphaNewsLive ο Προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας Αλβέρτος Καρής αναφέρει ότι “επειδή είχαμε πολυομβρία και οι εστίες έχουν πολλαπλασιαστεί, αναμένεται έξαρση των κουνουπιών”.

Σημείωσε επίσης ότι σε αντίθεση με την ανομβρία των προηγούμενων χρόνων, φέτος που σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση, οι εστίες των κουνουπιών είναι απρόβλεπτες και παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία έχει χαρτογραφημένες τις εστίες εκκόλαψης και ψεκάζει με φιλικά προς το περιβάλλον εντομοκτόνα, χρειάζεται η συμβολή του κοινού.

“Ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος και να συμβάλει στην καταπολέμησή τους όπως μπορεί και να λαμβάνει προστατευτικά μέτρα.”

 

Μέτρα προστασίας:

1.Αντικατάσταση ή συντήρηση των κατεστραμμένων καλυμμάτων των σηπτικών βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων είναι πολύ σημαντική. Το στόμιο του αγωγού εξαερισμού του βόθρου θα πρέπει να είναι καλυμμένο με δικτυωτό πλέγμα.

2.Τοποθέτηση ειδικών ψαριών (Gambusia affinis sp.) σε μικρές δεξαμενές και σιντριβάνια

3.Απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των άδειων δοχείων τα οποία είναι δυνατό να συγκεντρώσουν και να διατηρήσουν ποσότητες νερού πέραν της μιας εβδομάδας. Δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη νερού βαρέλια, στάμνες, πιθάρια κλπ.) θα πρέπει να διατηρούνται κλειστά με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.

4.Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση κατεστραμμένων υδαταποθηκών (ντεποζίτων).

5.Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών στα κτήματα ή άλλες περιουσίες

 

Τι προσελκύει τα κουνούπια;

Τα κουνούπια προσελκύονται από την κίνηση, την οποία μπορούν να ανιχνεύσουν από απόσταση 35-40 μέτρων, από τη θερμοκρασία του σώματος και από την εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο το θηλυκό κουνούπι τσιμπά τον άνθρωπο για να ρουφήξει αίμα ώστε να παράξει τα αυγά του και αυτό συμβαίνει μόλις πέσει το σούρουπο ή το πρωί.

 

Τακτικοί ψεκασμοί

Η ζωή του κουνουπιού κυμαίνεται μεταξύ ενός με ενάμιση μήνα. Ο κύκλος του κουνουπιού, αναφέρει ο κ. Καρής, ξεκινά από την εναπόθεση αυγών σε στάσιμα νερά, μετατρέπονται σε προνύμφες, μετά γίνεται η νύφη και τελικά μετατρέπεται σε τέλειο έντομο. Ο κύκλος αυτός παίρνει 10-12 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Η Υγειονομική Υπηρεσία ψεκάζει στα στάσιμα νερά κάθε δύο εβδομάδες ώστε να αποφύγει την ενηλικίωση των εντόμων.

Πιθανές εστίες που πρέπει να προσέξετε:

Η Υγειονομική Υπηρεσία επιστήνει μάλιστα την προσοχή του κοινού, αναφέροντας χώρους που πιθανόν να δημιουργήθηκαν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών στο σπίτι μας.

Μικρογραφία

Σχετικά νέα

X
Translate »