Γενικά

Αποκάλυψη στη «Χ»: Οριστική συμφωνία για την ανταλλαγή της Διανελλείου

Οριστική συμφωνία για ανταλλαγή της γης της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής στη Λάρνακα επήλθε ανάμεσα στη Μητρόπολη Κιτίου και το κράτος, όπως αποκάλυψε στη «Χ» ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Με αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ, στην πρώτη του τοποθέτηση σε μέσο μαζικής ενημέρωσης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μητροπολίτης αποκάλυψε ότι έχει επέλθει οριστική συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, της οποίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης, για παραχώρηση του ακινήτου στο υπουργείο έναντι συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων.

Τα ανταλλάγματα, όπως ανέφερε ο κ. Νεκτάριος, δεν αφορούν μόνο γη ίσης αξίας, αφού η συμφωνία περιλαμβάνει τρεις πτυχές. Συγκεκριμένα, το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο έχει αποδεχθεί την προσφορά για ένα τεμάχιο γης στην παραλιακή περιοχή Ορόκλινης, ένα σημαντικό ποσό σε μετρητά τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, ενώ η τρίτη πτυχή της συμφωνίας αφορά παραχώρηση από το Υπουργείο Παιδείας στο Διανέλλειο Ορφανοτροφείο υποτροφιών για τους δικαιούχους του Ιδρύματος, οι οποίες θα παραχωρηθούν με τη μορφή πέντε ετήσιων ισόποσων χορηγιών.

«Ήταν από τα πρώτα θέματα που βρήκα μπροστά μου με την ανάληψη των καθηκόντων μου και με ρωτά πολύς κόσμος. Έχω μιλήσει πριν λίγες μέρες με τον Υπουργό Παιδείας και μου είπε ότι το θέμα της συμφωνίας βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο πριν την υπογραφή. Αναμένω ενημέρωση για να γίνει συνάντηση και να ενημερωθεί η Επιτροπή του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου για να υπογραφεί η συμφωνία που έγινε», σημείωσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι πλέον τυπική διαδικασία αφού έχουν συμφωνηθεί όλα. Το μόνο που απομένει, όπως μας είπε, είναι ο νομικός έλεγχος της σύμβασης ανταλλαγής από τη Νομική Υπηρεσία.

Ερωτηθείς πότε θα πέσουν οι υπογραφές, ο Μητροπολίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει σύντομα. «Είμαστε προς το τέλος. Σύντομα θα έχουμε νεότερα. Εγώ έδωσα κάποιες μέρες στον Υπουργό. Θα τον ενοχλήσω ξανά και θα τον ενοχλώ συνέχεια επειδή πρέπει να λυθεί το θέμα», τόνισε.

Όπως πληροφορούμαστε, η πρόταση του υπουργείου έγινε αποδεκτή αφού οι δύο πλευρές συμφώνησαν συμβιβαστικά επί της εκτίμησης της αξίας του φιλέτου γης όπου βρισκόταν η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή.

Η διεκπεραίωση της ανταλλαγής εκκρεμεί εδώ και 5,5 χρόνια, αφού η αρχική συμφωνία ανάμεσα στα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου είχε γίνει στις 29 Μαΐου του 2014! Ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων οι οποίες απέβαιναν όμως άκαρπες, καθώς οι δύο πλευρές δεν τα έβρισκαν στην εκτίμηση του ακινήτου της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής.

Το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι σκοπεύει να προβεί στην ανέγερση καινούργιου δημοσίου σχολείου στο χώρο όπου βρισκόταν το ιστορικό σχολείο της Λάρνακας.

Σχετικά νέα

X
Translate »