Εκπαίδευση

Ανοικτή επιστολή μαθητή του Λυκείου Λιβαδιών προς τον κ. Προδρόμου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Είμαι μαθητής της Γ’ Λυκείου και φοιτώ στο Λύκειο Λιβαδιών. Στέλλω αυτή την επιστολή ως εκπρόσωπος του ΚΜΣ, καθώς και του μαθητικού συνόλου του σχολείου μου, θέλοντας να μεταφέρω εμπειρίες σκέψεις και προβληματισμούς, τόσο δικές μου, όσο και των συμμαθητών μου.

Είναι γεγονός, πως τα υπάρχοντα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, οξύνθηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ζητήματα όπως η έλλειψη υλικοτεχνικής υποστήριξης, ο τεράστιος όγκος της διδακτέας ύλης, ο αφόρητος φόρτος εργασίας, καθώς και η μη εξοικίωση μαθητών και καθηγητών με τη χρήση της τεχνολογίας, έγιναν ακόμη πιο έντονα με την επιβολή της αναγκαίας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν οι αρμόδιοι φορείς για εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα των διαδικτυακών μαθημάτων, χωρίς όμως να φτάνει στα επιθυμητά επίπεδα.

Ζούμε σε μια ιδιαίτερη, πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο, ειδικά εμείς οι τελοιόφοιτοι. Το άγχος για τις παγκύπριες εξετάσεις, η ανασφάλεια για το μέλλον και η διαρκής πίεση που δεχόμαστε για να αναπληρώσουμε περσινά κενα που προέκυψαν λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών από τον Μάρτιο, δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας.

Παρ’ όλη την πρόοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στα επίπεδα της διά ζώσεως διδασκαλίας. Ως εκ τούτου, η μαθητική κοινότητα του σχολείου μας, εξεπλάγη δυσάρεστα με την ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης για τις παγκύπριες εξετάσεις, αφούδεν αναδιαμορφώθηκε για τα εξεταζόμενα μαθήματα, ούτε αφαιρέθηκε μέρος αυτής.

Συνεπώς, βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση πρωτοφανους πίεσης με καθημερινά διαγωνίσματα, έντονη βαθμοθηρία και ένα δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας να βαραίνει τους ώμους μας, από όλα τα μαθήματα με σκοπό να ολοκληρωθεί η διδασκαλία της απαιτούμενης για τις εξετάσεις ύλης, χωρίς να κατανοείται ουσιαστικά από τους μαθητές, αλλά μηχανικά. Κι όλα αυτά εν μέσω ενός κλίματος αβεβαιότητας, με τα απισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Καταληκτικά γίνεται προφανές το αίτημα μας για αναθεώρηση της εξεταστέας ύλης για τις φετινές παγκύπριες εξετάσεις. Ελπίζω η επιστολή μου να αποτελέσει την αφορμή να επανεξεταστεί το θέμα που αφορά όλους τους τελοιόφοιτους μαθητές, αφού η εξέτασή μας με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι υπερβολικά δύσκολη. Ας μη ξεχνάμε, ότι στόχος των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση, πρέπει να είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών, που θα διευκολύνουν τη διδασκαλία, θα ενισχύσουν τη μάθηση και θα οδηγήσουν κάθε μαθητή στην προσωπική του επιτυχία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Γιώργος Παπαγεωργίου

Σχετικά νέα

X
Translate »