Γενική Επικαιρότητα

Ανήλικοι με ηλεκτρονικά τσιγάρα στο χέρι – Ανεξέλεγκτη πώληση και νομοθεσία

Παρέες εφήβων σε πάρκα και γειτονιές με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο χέρι. Σχολικές αυλές με έφηβους καθήμενους σε λευκά σύννεφα καπνού απόρροια.. των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Γεύσεις και μυρωδιές για όλα τα γούστα και προμήθεια αυτών από τα περίπτερα της γειτονιάς. Το πιο πάνω σκηνικό γνώριμο σε πολλούς από εμάς αφού πρόκειται για μια εικόνα που συναντά κάποιος καθημερινά, παντού. Το ανεξέλεγκτο της πώλησης των καπνικών προϊόντων χωρίς νικοτίνη, αυτά δηλαδή που πωλούνται στα περίπτερα (ως επί το πλείστον) είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο ταλανίζει αρκετούς γονείς.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει επαρκής έλεγχος

Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση έγκειται στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας. Αφενός η νομοθεσία απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων σε ανήλικα πρόσωπα αφετέρου όμως για να εντοπιστεί η παράβαση θα πρέπει να αποδειχθεί η αγοραπωλησία σε ανήλικο πρόσωπο. Επιπρόσθετα η νομοθεσία μπάζει.. νερά για την πώληση καπνικών προϊόντων χωρίς νικοτίνη.

Το SigmaLive συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Περιπτεριούχων Κύπρου ο οποίος επιβεβαίωσε το ανεξέλεγκτο της κατάστασης.

Τα εν λόγω προϊόντα μπήκαν στην αγορά τα τελευταία 2.5 χρόνια περίπου όπως μας εξηγεί ο κ.Ξυναρής. Ο Σύνδεσμος με το που αντιλήφθηκε το θέμα προέβη σε διάφορες ενέργειες όπως μας ανέφερε, πραγματοποιώντας συναντήσεις τόσο με το Τμήμα Τελωνείων όσο και με το Υπουργείο Υγείας.

Σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν να διευκρινιστεί το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει αυτά τα προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ.Ξυναρή αυτό που του ειπώθηκε ήταν ότι τα προϊόντα με νικοτίνη ανήκουν στη νομοθεσία των καπνικών. Γι’ αυτά χωρίς νικοτίνη το πλαίσιο ήταν και παραμένει ασαφές όπως εξηγεί ο κ.Ξυναρής.

 

 

Το νομοθετικό πλαίσιο

Το 2017 τέθηκε σε εφαρμογή οδηγία του 2014 η οποία επεκτείνει την απαγόρευση της διάθεσης προϊόντων καπνού με άρωμα γεύσης σε θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

Η νομοθεσία ορίζει ως θερμαινόμενο προϊόν καπνού, «ένα νέο προϊόν καπνού που θερμαίνεται για την παραγωγή εκπομπών που περιέχουν νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια εισπνέονται από τον χρήστη και το οποίο με τα χαρακτηριστικά του είναι μη καπνίζομενο προϊόν καπνού ή προϊόν καπνού για κάπνισμα».

Τον Σεπτέμβριο του 2023 το Υπουργικό ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν στις απαγορεύσεις και στις προειδοποιητικές σημάνσεις και θερμαινόμενα προϊόντα καπνίσματος με αρωματικές ουσίες.

Στην νομοθεσία για τον έλεγχο του καπνίσματος, που είχε θεσπιστεί το 2017, τα προϊόντα αυτά είχαν εξαιρεθεί και απαγορεύετο η διάθεση στην αγορά συμβατικών τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα τα οποία περιείχαν αρωματικές ουσίες στα συστατικά τους.

Με αυτούς τους τροποποιητικούς κανονισμούς απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά, πέραν των συμβατικών τσιγάρων και του καπνού για στριφτά τσιγάρα, και των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού που περιέχουν αρωματικές ουσίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά τους.

Η τροποποίηση αφορά και στην σήμανση των προϊόντων, με τους νέους κανονισμούς να περιλαμβάνουν λεκτικές σημάνσεις, προειδοποιήσεις για το βλαβερό του καπνίσματος και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

Όπως είχε αναφέρει τότε η Υπουργός Υγείας, η τροποποίηση δεν αφορά τα προϊόντα ατμίσματος (vape) που έχουν μέσα υγρό, αλλά μόνο αυτές τις κατηγορίες που αφορούν στην συσκευή θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στην οποία τοποθετούνται τσιγάρα με αρωματικές ουσίες.

Σχετικά νέα

X
Translate »