Γενική Επικαιρότητα

Ανέβηκαν οι τόνοι στο τρίτο διακαναλικό debate

Πηγή: alphanews.live

Προσαρμοσμένοι στις ανάγκες που επιτάσσουν οι συνθήκες τρεις βδομάδες πριν την κρίσιμη για την χώρα αναμέτρηση για τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου εμφανίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης επτά εκ των υποψηφίων που συμμετείχαν στο τρίτο διακαναλικό debate. Νίκος Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Χρίστος Χρίστου, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αξιοποίησαν το βήμα που τους δόθηκε για να περάσουν τα μηνύματα τους, με τους τόνους σε κάποιες περιπτώσεις να ανεβαίνουν όταν συγκεκριμένοι υποψήφιοι επιχειρούσαν να περάσουν μηνύματα που είχαν σκοπό τον διεμβολισμό συγκεκριμένων δεξαμενών.

Στο θέμα του κυπριακού ξεχώρισε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αχιλλέα Δημητριάδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αφορμή το γεγονός ότι ο πρώτος χαρακτήρισε τον δεύτερο αναξιόπιστο εξαιτίας της συμμετοχής του στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που κατέληξε στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, με τον κ. Δημητριάδη να τον βάζει στο ίδιο καζάνι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη λέγοντας πως ήταν για πέντε χρόνια διαπραγματευτής χωρίς διαπραγματεύσεις και τον κ. Μαυρογιάννη να του απαντά πως λέει κουβέντες του αέρα. Μάλιστα κατηγόρησε τον Αχιλλέα Δημητριάδη ότι πηγαίνει στην Επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων για προσωπικό όφελος.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου αντάλλαξαν βολές για το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής με αφορμή την επιμονή του πρώτου ότι συζητά με στελέχη του ΔΗΣΥ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως δεν συζητά με κανένα από όσους υπογράφουν την σχετική δήλωση της Δευτέρας. Ο Αβέρωφ κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη “να μην σούζει τα πόθκια του προτού καβαλιτζιέψει τον άππαρο” και τον κάλεσε πρώτα να εκλεγεί και έπειτα να συζητά για το ποιους θα πάρει τηλέφωνο την επόμενη ημέρα. Ο κ. Χριστοδουλίδης επικαλέσθηκε Προεδρίες του παρελθόντος όπου συνεργάστηκαν με διαφορετικά κόμματα καθώς επίσης και τα παραδείγματα αυτή τη στιγμή στην ΕΕ σημειώνοντας πως τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν έχουν χρώμα. Αντέστρεψε επίσης το επιχείρημα λέγοντας πως ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου που είπε πρώτος πως έχει την ομάδα για να κυβερνήσει.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε πως αν εκλεγεί θα διορίσει τον Σταύρο Ζένιο για Υπουργό Οικονομικών ενώ ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε πως θα διορίσει τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έχει υπόψη του πρόσωπα για το Υπουργικό του Συμβούλιο ωστόσο είπε δεν θέλει να τα ανακοινώσει από τώρα.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το θέμα της κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα για τους σκοπούς των προεδρικών εκλογών με αφορμή την αναφορά Κολοκασίδη ότι απευθύνθηκε στο δικαστήριο για αυτό το θέμα. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δεν πήρε ούτε σεντ από τα κόμματα που τον στηρίζουν για αυτό τον σκοπό και συμφώνησε πως εφόσον δεν κατέρχονται με δικό τους υποψήφιο θα πρέπει να τα επιστρέψουν. Στη συνέχεια όμως κατά τη διάρκεια του debate ο Γενικός Ελεγκτής με τοποθέτηση του ξεκαθάρισε πως η χορηγία προς τα κόμματα δίνεται ενιαία.

Την φράση “τρομάζω” αντάλλαξαν μεταξύ τους σε διαφορετικές περιπτώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο πρώτος ότι τρομάζει να διαχειριστεί την οικονομία υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, ο δεύτερος ότι τρομάζει να συνεχίσει η ίδια διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έπεσαν πάντως αξιόλογες προτάσεις στο τραπέζι από όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους ιδιαίτερα για τα θέματα του προσφυγικού κόσμου και της παιδείας, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως θετικές από τους τρεις βασικούς υποψηφίους. Υπήρξαν στιγμές όπου οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης συμφώνησαν με αυτές και επιχείρησαν να χτίσουν γέφυρες ενόψει του δεύτερου γύρου.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/politics/anebikan-oi-tonoi-sto-trito-diakanaliko-debate

Σχετικά νέα

X
Translate »