Γενική Επικαιρότητα

Ανεβαίνει τα σκαλιά της Εζεκία Παπαιωάννου σήμερα η Αννίτα

Πηγή: philenews.com

 

Τα σκαλιά των γραφείων της Εζεκία Παπαϊωάννου θα ανέβει στις 10.30 το πρωί η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ που προκειμένου να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ. Η Αννίτα Δημητρίου θα πραγματοποιήσει μια από τις, διαχρονικά, σπάνιες επισκέψεις αρχηγού του ΔΗΣΥ στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Οι διαφορετικές και εν πολλοίς αντίθετες κατευθύνσεις που ακολουθούσαν τα δύο κόμματα εδώ και δεκαετίες, δημιουργούσαν κατά κανόνα συνθήκες σύγκρουσης. Γι’ αυτό και οι επισκέψεις που αντάλλασσαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων ήταν σπάνιες και πραγματοποιούνταν υπό το βάρος κάποιων γεγονότων. Ωστόσο με τις αλλαγές ηγεσιών άρχισε να αλλάζει και η προσέγγιση και η ανάληψη της αρχηγίας να συνοδεύεται με τουλάχιστον εθιμοτυπικές επισκέψεις. 

Η επίσκεψη της Αννίτας Δημητρίου και η συνάντηση με τον Στέφανο Στεφάνου πραγματοποιείται σε ένα εντελώς διαφορετικό και νέο κλίμα, τουλάχιστον για την πλευρά του ΔΗΣΥ, απ’ αυτό που ίσχυε στην περίπτωση των προκατόχων τους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των δύο μεγάλων κομμάτων που βρέθηκαν, μετά από μια προεδρική εκλογική αναμέτρηση, στην πλευρά του ηττημένου. Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα που βρίσκονται στο χώρο της αντιπολίτευσης, αφού κανένα εκ των δύο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σίγουρα μια επίσκεψη της Αννίτας Δημητρίου στα γραφεία της ΚΕ ΑΚΕΛ δεν θα αλλάξει την πορεία της ιστορίας, ούτε θα φέρει τα δύο κόμματα στην ίδια πορεία. Εξάλλου μια σύμπλευση που καταγράφηκε την εβδομάδα μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών ήταν καθαρά συγκυριακή και δεν υπήρξε συνέχεια. Εξάλλου η σημερινή συνάντηση με τον Στέφανο Στεφάνου είναι η πρώτη από μια σειρά που θα έχει η Αννίτα Δημητρίου με την ευκαιρία της ανάδειξης στην ηγεσία του ΔΗΣΥ. Δεν παύει πάντως από του να έχει την ιδιαίτερη της σημασίας.

Είναι ωστόσο εμφανές ότι τουλάχιστον στην Πινδάρου μετά και την ήττα των προεδρικών εκλογών από τον Νίκο Χριστοδουλίδη υπάρχει ένα κλίμα που θέλει από τη μια το κόμμα να βρίσκεται στην αντιπολίτευση και παράλληλα δεν ευνοούνται καταστάσεις που ανοίγουν μέτωπα με το ΑΚΕΛ. Γι’ αυτό και ανάμεσα σε συναγερμικούς κύκλους δεν θεωρείται τυχαίο γεγονός ότι η καταγγελία του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, στην αρχή κατά της διαφθοράς, για δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο ΑΚΕΛ και τη Ρωσία, δεν έτυχε της ανάλογης στήριξης από άλλα στελέχη του κόμματος. Ο συναγερμικός βουλευτής αφέθηκε απελπιστικά μόνος του να συγκρουστεί με το ΑΚΕΛ.

Γι’ αυτό και ανάλογα θέματα, που συντηρούν τα τείχη που χωρίζουν τα δύο κόμματα, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν σιγά-σιγά να σβήνουν. Εξάλλου στο χώρο του ΔΗΣΥ υπάρχει μια ομάδα στελεχών σε υψηλά δώματα που θεωρούν πως «εχθρός» του κόμματος αυτή τη στιγμή δεν είναι το ΑΚΕΛ αλλά ο Νίκος Χριστοδουλίδης και επιχειρούν παράλληλα με παρεμβάσεις τους να επιβεβαιώσουν το συγκεκριμένο αφήγημα, υπερθεματίζοντας υπέρ μιας καθαρά αντιπολιτευτικής πορείας από πλευράς Συναγερμού. Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε με χθεσινό της άρθρο (πηγή Καθημερινή) η Ξένια Κωνσταντίνου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, η οποία υπέδειξε πως «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πρέπει να φοβηθεί τον ρόλο της αντιπολίτευσης, αλλά αντίθετα να το αντιμετωπίσει ως μια ευκαιρία για ανασύνταξη,  ανασυγκρότηση και καθαρές πολιτικές σε μια σειρά ζητημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο ίδιο κείμενο η Ξ. Κωνσταντίνου υποδεικνύει ακόμα πως ο ΔΗΣΥ δεν πρέπει να «φοβηθεί το πολιτικό κόστος που μπορεί να προκύψει από δούρειους ίππους που προσδοκούν σε αξιοποίηση τους από την παρούσα κυβέρνηση και οι οποίοι θα επιθυμούν να λειάνουν τις διαφωνίες και να πουλήσουν «εκδούλευση» στον Πρόεδρο». Προχωρά δε και επισημαίνει είναι πως ο ΔΗΣΥ και η νέα ηγεσία του κόμματος πρέπει να έχουν ως πυξίδα τους το 2028 και την επάνοδο στην εξουσία: «Αν η νέα ηγεσία δεν πείσει μέσα στα επόμενα μερικά χρόνια ότι εμείς μπορούμε να κυβερνήσουμε καλύτερα, τότε, αναπόφευκτα η παράταξη θα συρρικνωθεί και θα καταστεί ένα πολιτικό δεκανίκι της παρούσας διακυβέρνησης».

Ο φόβος που κυριαρχεί σε ορισμένους κύκλους της Πινδάρου μήπως και ο ΔΗΣΥ καταστεί δεκανίκι της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη φάνηκε και την περασμένη εβδομάδα με την πρώτη επίσημη παρουσία της Αννίτας Δημητρίου στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε μια σύνοδο που ήταν και η πρώτη του Νίκου Χριστοδουλίδη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δυσφορία καταγράφηκε σε δύο φάσεις, αρχικά με αφορμή την ανακοίνωση του ΕΛΚ και εν συνεχεία με συνέντευξη της Αννίτας Δημητρίου στο Γιούρονιους. Στα συναγερμικά πηγαδάκια κάποιοι επιχείρησαν να φορτώσουν ευθύνη στην νέα πρόεδρο της παράταξης για το γεγονός ότι το ΕΛΚ εμφανίστηκε υποστηρικτικό υπέρ των κινήσεων Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό. Τα σχόλια συνεχίστηκαν κα την επομένη όταν η πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή της στην ελληνική υπηρεσία του Euronews στήριξε ανοικτά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αξιοσημείωτο το ότι αυτές οι φωνές κριτικής προέρχονταν από άτομα τα οποία ήταν εκ των κύριων υποστηρικτών της Αννίτας Δημητρίου κατά την πρόσφατη εσωκομματική εκλογική διαδικασία και συνέβαλαν αποφασιστικά στο να εξασφαλίσει το μεγάλο ποσοστό συναγερμικών ψήφων. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι σίγουρα θα ήθελαν την νέα πρόεδρο του ΔΗΣΥ να ηγείται μιας καθαρά αντιπολιτευτικής πορείας να έχει ως βασικό της στόχο τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πρωτοβουλίες για επανέναρξη συνομιλιών 

Παραμένουμε ταυτισμένοι με τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, για αυτό και απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σε επιμνημόσυνο της λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ, Στυλιανού Λένα, Σωτήρη Τσαγγάρη και Δημητράκη Χριστοδούλου, που τελέστηκε στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στα Χανδριά της Λεμεσού.

“Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο που είναι η ελευθερία και η επανένωση της πατρίδας μας με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις ευρωπαϊκές αρχές και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» , ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής

Είπε ότι η Άγκυρα παραμένει αδιάλλακτη στη θέση της για λύση δύο κρατών, εντείνει τις προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες της μέσα από την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης σε βάρος του λαού της Κύπρου και δημιουργώντας νέα τετελεσμένα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με τη διάνοιξη μέρους του παραλιακού της μετώπου.

«Η αδιαλλαξία και οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν παράγοντες που υπονομεύουν σοβαρά τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και αποτελούν αποσταθεροποιητικό παράγοντα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την επανέναρξη των συνομιλιών. «Απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία μας και αποδεικνύουν την ειλικρινή βούληση της δικής μας πλευράς”, σημείωσε.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη ζωή των τριών παλικαριών της Κύπρου και εξήρε τη θυσία τους. «Οι τρεις αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ιερομάρτυρες Στυλιανός Λένας, Σωτήρης Τσαγγάρης και Δημητράκης Χριστοδούλου, στο σύγχρονο έπος που έγραψε με τους αγώνες και τις θυσίες του ο κυπριακός ελληνισμός, υπηρέτησαν ως τη τελευταία τους πνοή αθάνατα υψηλά ιδεώδη, ποτίζοντας με αίμα τα χώματα της λεβεντομάνας Πιτσιλιάς, μπολιάζοντας τη γη και τους ανθρώπους της» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά νέα

X
Translate »