Κοινωνία

Ανδρέας Πασιουρτίδης: “Η Λάρνακα αποτελεί την επαρχία με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης”

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης γεννήθηκε στην Λάρνακα στις 25 Νοεμβρίου 1984. Σπούδασε νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 2008. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές νομική στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στο πρόγραμμα LLM in Commercial Law (εμπορικό δίκαιο), με εξειδίκευση στο Εταιρικό Δίκαιο, στο Τραπεζικό Δίκαιο, στο Δίκαιο των Συμβάσεων και στο Δίκαιο Τεχνολογίας και Πληροφοριών. Αφότου εργάστηκε για τρία χρόνια ως δικηγόρος, το 2014 δημιούργησε την δική του δικηγορική εταιρεία.

Την περίοδο των σπουδών του συμμετείχε στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών. Το 2010 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας και του Παγκύπριου Δικηγοριού Συλλόγου. Συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2016 στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με το ΑΚΕΛ αλλά δεν εκλέχτηκε. Ωστόσο, λόγω της εκλογής του βουλευτή του ΑΚΕΛ στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας, Γιώργου Γεωργίου ως ευρωβουλευτή στις Ευρωεκλογές του 2019, τη θέση του στη βουλή πήρε στις 28 Ιουνίου 2019 ο Ανδρέας Πασιουρτίδης ως πρώτος επιλαχών, για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Κύριε Πασιουρτίδη πιστεύετε πως έφτασε η ώρα για “αλλαγή γενιάς” στην πολιτική σκακιέρα της Λάρνακας και να δούμε νέους ανθρώπους στη βουλή για τη Λάρνακα;
Πιστεύω ότι η όποια αλλαγή ή ανανέωση στην πολιτική σκακιέρα δεν σχετίζεται με την ηλικία, αλλά με τις ιδέες και τις προτάσεις που θέτει ενώπιον των πολιτών κάθε πολιτικός σχηματισμός. Πολλές φορές βλέπουμε νέους με «γερασμένες» ιδέες και το αντίθετο.

 

Η δική σας σχέση με τη πολιτική ποια είναι;
Θεωρώ ότι είναι το πεδίο μέσα από το οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και να λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα. Θα έπρεπε μέσα από την πολιτική να μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά.

Το ότι είστε δικηγόρος θεωρείτε ότι σας βοηθάει εντός βουλής;
Ασφαλώς. Η επαγγελματική εμπειρία βοηθά αρκετά από πλευράς τεχνογνωσίας, στην ανάλυση και διαμόρφωση νομοσχεδίων.

 

Είστε υποψήφιος του ΑΚΕΛ, λέγεται πως “ο κόσμος έχει βαρεθεί τα μεγάλα κόμματα” τι απαντάτε;
Κατανοώ την απογοήτευση που έχει κυριεύσει τους πολίτες. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη με τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Το κάθε κόμμα έχει την ιστορία, την πορεία και τις προτάσεις του και γι’ αυτά θα πρέπει να κριθεί. Μακριά από αφορισμούς και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις.

 

Τι κάνει το κόμμα σας να ξεχωρίζει από τα άλλα μεγάλα κόμματα;

Είναι το πραγματικό στήριγμα των απλών ανθρώπων. Δύναμη για τους εργαζόμενους, τους ξεχασμένους της κοινωνίας μας και τους μικρομεσαίους. Μια δύναμη σύγχρονη και προοδευτική, με ξεκάθαρες θέσεις στα κρίσιμα ζητήματα.

 

Ποια η άποψή σας για την διαφθορά που παρατηρούμε στον τόπο μας τον τελευταίο καιρό να βλέπει το φως της δημοσιότητας;

Είναι θλιβερό το σκηνικό. Όλα αυτά ενισχύουν την απαξίωση, την αδιαφορία και την πεποίθηση ότι «όλοι είναι οι ίδιοι». Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Η ευθύνη ανήκει στα κόμματα και τους πολιτικούς. Η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την προώθηση κουλτούρας διαφάνειας και λογοδοσίας.

 

Ακόμη και το δικό σας το κόμμα φαίνεται να είχε μερίδιο στη διαφθορά όσον αφορά τα διαβατήρια. Τι απαντάτε σε αυτό;

Είναι όμως το μοναδικό κόμμα που ενήργησε άμεσα και με ταχύτητα μόλις προέκυψαν κάποια περιστατικά.

 

Η απαξίωση του κόσμου λόγω της διαφθοράς δικαιολογείται;
Με μία λέξη: Απόλυτα.

Ποιο το δικό σας όραμα για τη πόλη και επαρχία Λάρνακας;

Να γίνει ξανά μία πόλη επιλογής. Για νέους, οικογένειες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι η Λάρνακα αποτελεί την επαρχία με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Ένα από τα δυνατά σημεία της είναι η γεωγραφική της θέση και κυρίως η απόσταση που τη χωρίζει από τα κυριότερα αστικά κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού. Διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο και λιμάνι, μεγάλο παραλιακό μέτωπο, συμπαγές εμπορικό κέντρο με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικά αξιοθέατα, ενώ είναι η μόνη πόλη που διαθέτει παγκόσμιας εμβέλειας προστατευόμενο βιότοπο. Αυτό που χρειάζεται είναι εκσυγχρονισμό των υποδομών της και βιώσιμες επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο. Με αναπτύξεις που δεν θα είναι της «αρπαχτής», αλλά ουσίας και ποιότητας.

 

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Επαρχία μας είναι να αποτινάξει από πάνω της, οριστικά και αμετάκλητα, την ταμπέλα του «φτωχού συγγενή». Μια αντίληψη που δεν είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε και αδικαιολόγητη. Κι αυτό διότι αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια τις τελευταίες δεκαετίες επενδύθηκαν σε άλλες πόλεις, ενώ αρκετά κυβερνητικά έργα είτε έμειναν στάσιμα, είτε κινήθηκαν με ρυθμούς χελώνας. Είναι ανεπίτρεπτο η Επαρχία με τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας να μην είναι πρώτη σε τουρισμό και στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες να τη θεωρούν διαμετακομιστικό σταθμό για τη μετάβασή τους σε άλλες επαρχίες.

Η επιδημία του κορωνοϊου έχει “γονατίσει” οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψη σας;

Τα καταστήματα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμφίβολα αποτελούν πνεύμονα της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης μας και πηγή εισοδήματος για χιλιάδες εργαζόμενους. Στηρίζουν τα νοικοκυριά, την απασχόληση και την τοπική κοινωνία. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Χθες, όχι αύριο. Ήδη τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις όπως:

  1. Εκπόνηση στοχευμένου και αποτελεσματικού σχεδίου από την Κυβέρνηση για το θέμα των ενοικίων.
  2. Αναστολή εξώσεων
  3. Αναστολή εκποιήσεων μικρής επαγγελματικής στέγης.
  4. Επιδότηση της απασχόλησης από το κράτος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  5. Βιώσιμες αναδιαρθρώσεις από τις Τράπεζες.

Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν οι επιχειρήσεις και οι καταστηματάρχες μοιάζει ατελείωτος. Αν δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα, άμεσα και δραστικά, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις της πόλης μας δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Μαζί θα αυξηθεί και η ανεργία. Ήδη έχει ξεκινήσει μια μαζική κατάρρευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε παγκύπριο επίπεδο. Το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο. Ένας περίπατος στην πόλη της Λάρνακας  είναι αρκετός για να παρατηρήσει κανείς ότι πολλά καταστήματα έχουν αδειάσει. Και δεν μιλάμε για καταστήματα περιμετρικά του Κέντρου, αλλά για το ίδιο το Εμπορικό Κέντρο. Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Πώς μπορεί η πόλη μας να ανεβάσει το βιοτικό της επίπεδο, να μειώσει την ανεργία και να ανοιχτούν νέες θέσεις εργασίας στη πόλη μας έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι Λαρνακείς να εργάζονται σε άλλες πόλεις; Πως θα φέρουμε την πραγματική ανάπτυξη για όλους στη Λάρνακα;

Μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση των υποδομών και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων.  Μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με μετρήσιμες δράσεις και χρονοδιαγράμματα. Έχει δυνατότητες η Λάρνακα και πρέπει να τις αξιοποιήσει. Θεωρώ ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ήδη κάποια έργα είναι σε πορεία υλοποίησης. Τόσο η επένδυση στην Μαρίνα και το Λιμάνι, όσο και η κατεδάφιση των πετρελαιοδεξαμενών.

Ως νυν βουλευτής Λάρνακας μιλάτε με κόσμο της πόλης μας; Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που σας αναφέρει ο κόσμος;
Η έλλειψη προοπτικής, η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα ευρύτερα.

 

Ποια η άποψη σας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα όσον αφορά την πόλη και επαρχία Λάρνακας;

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ανήκω σε ένα κόμμα για το οποίο τα περιβαλλοντικά ζητήματα ήταν ανέκαθεν υψίστης σημασίας. Το ΑΚΕΛ Λάρνακας ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες που είχαν γίνει για την μετακίνηση των επικίνδυνων εργοστασίων στην περιοχή Αραδίππου, για την μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, καθώς και στους αγώνες για την ταυτότητα που θα έπαιρνε το λιμάνι της πόλης μας, όπου για εμάς το θέμα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και το περιβαλλοντικό ήταν πρώτα στην ατζέντα. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Σήμερα η Λάρνακα έχει ανάγκη από περισσότερο πράσινο, καθαρές παραλίες.

Με σοβαρότητα και πλάνο πρέπει να δούμε τις ευκαιρίες για πράσινη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων για τη πόλη και επαρχία Λάρνακα.

Ως πατέρας δύο παιδιών, σε τι είδους πόλη θα θέλατε να μεγαλώσουν τα παιδιά σας;
Σε μια πόλη φιλική, σύγχρονη, καθαρή και οργανωμένη. Μια πόλη που να προσφέρει ευκαιρίες σε όλους.

Η φιλία τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;
Πολύ σημαντικό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής.

Τι κάνετε στον ελεύθερο σας χρόνο;
Παρόλο που είναι ελάχιστος, τον αφιερώνω στην οικογένειά μου, αλλά και σε καλούς φίλους. Παρακολουθώ επίσης την αγαπημένη μου ομάδα, την ΟΜΟΝΟΙΑ.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »