ΠΡΟΣΩΠΑ

Ανδρέας Χριστοφόρου: «Τα οράματα πραγματοποιούνται με πράξεις»

Της Αλεξάνδρας Χρ. Παύλου

 

Σήμερα, συναντήσαμε τον κύριο Ανδρέα Χριστοφόρου, Δημοτικό Σύμβουλο Λάρνακας και Υποψήφιο Βουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στη Λάρνακα. Ο Ανδρέας Χριστοφόρου, είναι Φαρμακοποιός, Αναπληρωτής Επαρχιακός της ΕΔΕΚ Λάρνακας και Μέλος της Κ.Ε. ΕΔΕΚ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Κάτω Λεύκαρα, ενώ είναι παντρεμένος με τη Χριστίνα Παπαγεωργίου και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Σπούδασε και αποφοίτησε, ως Φαρμακοποιός από το Πανεπιστήμιο Danylo Halytky Lviv Νational Medical University, στην Ουκρανία. Διετέλεσε ταμίας και Πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρνακας και μέλος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού συλλόγου. Το 2014 και έπειτα από την οικονομική κρίση, ενεπλάκηκε ενεργά στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Από το 2016 είναι Δημοτικός Σύμβουλός Λάρνακας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, είναι ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ Λάρνακας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Λάρνακας.

 

Ο Ανδρέας Χριστοφόρου περιγράφει και αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο, ενώ παραθέτει τις δικές του προσωπικές απόψεις αναφορικά με τις δύο μεγάλες κρίσεις που έρχεται αντιμέτωπη σήμερα η χώρα μας – την πανδημία και την κρίση της διαφθοράς. Πιστεύει στην αλλαγή, ενώ δηλώνει μάχιμος υποστηρικτής της νέας γενιάς και της ανάπτυξης της πόλης του, της Λάρνακας. Ο Ανδρέας Χριστοφόρου, στο νέο γήπεδο «ΑΕΚ Αρένα» στη Λάρνακα, μας παραθέτει μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης:

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για εσάς;

 

Στο επάγγελμα είμαι Φαρμακοποιός, έχω διατελέσει ταμίας και Πρόεδρος του Τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρνακας και του Παγκύπριου Συλλόγου. Έχω αρχίσει να ασχολούμαι με την πολιτική ζωή του τόπου μας μετά την οικονομική κρίση του 2013. Σκέφτηκα πως δεν πάει άλλο, πρέπει να ασχοληθούμε για να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο. Δυστυχώς η εξέλιξη των γεγονότων μας απογοητεύει. Έχω θέσει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος, όπου εκλεγείσα το 2016 και μπορώ να πω πως είμαι περήφανος για τη συμβολή μου στο έργο του Δήμου τα τελευταία 4 χρόνια. Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και αυτό με κάνει υπερήφανο ενώ με κάνει να νιώθω μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης στο να προσφέρω για να πάει ο τόπος μας μπροστά και να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον.

 

Γιατί επιλέξατε να συναντηθούμε στο γήπεδο «ΑΕΚ Αρένα»;

 

Σήμερα επέλεξα να συναντηθούμε στο «ΑΕΚ Αρένα» γιατί το σύνθημα μου είναι πως τα «Οράματα πραγματοποιούνται με πράξεις και έργα». Το όραμα που είχε ο κόσμος της ΑΕΚ και ο Πρόεδρος της, για δημιουργία ενός νέου ιδιοκτήτου γηπέδου, έγινε πραγματικότητα. Η διοίκηση της ΑΕΚ, κάλεσε τον κόσμο να συμβάλει στο να έχει η Ποδοσφαιρική Ομάδα της πόλης μας ιδιόκτητο γήπεδο και ο κόσμος το αγκάλιασε και το όραμα έγινε πραγματικότητα, κάτι που άλλοι δεν κατάφεραν. Τα οράματα πραγματοποιούνται με πράξεις, με αυτό πορεύομαι και εγώ.

«Μας ενώνει μια υπέροχη επαρχία»

 

Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο έργο σας ως δημοτικός σύμβουλος;

 

Ως Πρόεδρος της Νεολαίας και του Αθλητισμού του Δήμου Λάρνακας, το σημαντικότερο έργο είναι η καθιέρωση του θεσμού της διοργάνωσης του Radisson Blue International Μαραθωνίου Λάρνακας στην πόλη μας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα Παγκύπρια. Παράλληλα, το γεγονός πως καταφέραμε – έπειτα από χρόνια αγώνες – να βάλουμε μία τελεία στις εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών στην πόλη μας, ούτως ώστε να φύγουν και να καθαρίσει το παραλιακό μέτωπο. Όπως επίσης, σημαντική αποτελεί η επιτυχία μας να πάρουμε το παλιό νοσοκομείο που ευχόμαστε σύντομα να γίνει το Δημαρχείο της πόλης μας – στο κέντρο της Λάρνακας – σε ένα κτήριο το οποίο θα αντιπροσωπεύει το Δημαρχείο επάξια. Μπορώ να σας πω και άλλα πολλά που έχουν γίνει, που ευτυχώς φαίνονται με έργα.

 

«Τα οράματα πραγματοποιούνται με πράξεις»

 

Ποιο είναι το όραμα σας για την πόλη;

 

Το όραμα μου για την πόλη είναι να συνεχίσω από εκεί που έμεινα ως δημοτικός σύμβουλος, ούτως ώστε να βοηθήσω να πάρει την ανάπτυξη που χρειάζεται και που της αξίζει, όχι μόνο η πόλη αλλά και η Επαρχία Λάρνακας, στην οποία δυστυχώς, οι εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ως τον «σκουπιδότοπο» της Κύπρου. Ήθελαν η Λάρνακα να έχει όλες τις βαριές βιομηχανίες, όλα τα ασφαλτικά, ζωοτροφές, τσιμέντο, πετρέλαια, αέρια και άλλα πολλά, μετακινούνται από το κέντρο της Λάρνακας και πάνε στο Βασιλικό που και πάλι είναι Επαρχία Λάρνακας. Δεν υπάρχουν άλλοι χώροι; Μόνο η Λάρνακα; Αυτά θα πολεμήσω, και θα πολεμήσω ώστε να πάρει τέτοια ανάπτυξη η Λάρνακα, ώστε οι νέοι μας να μπορούν να μείνουν στην πόλη και στην Επαρχεία μας, να βρίσκουν δουλειές, να μπορεί να αναπτυχθεί η πόλη μας σωστά, χωρίς την κακή ανάπτυξη της Λεμεσού. Σωστή ανάπτυξη, όμορφη ανάπτυξη, που να χαίρεται η οικογένεια να ζει στη Λάρνακα.

 

«Θα πολεμήσω ώστε να πάρει τέτοια ανάπτυξη η Λάρνακα, ώστε οι νέοι μας να μπορούν να μείνουν στην πόλη και στην Επαρχεία μας, να βρίσκουν δουλειές, να μπορεί να αναπτυχθεί η πόλη μας σωστά»

 

Εάν εκλεγείτε ποιος είναι ο βασικότερος στόχος σας;

 

Ο βασικότερος στόχος μου είναι να καταπολεμήσω τη διαφθορά, ενώ θα στοχεύσω περισσότερο στην πόλη και την επαρχία μου. Ξέρω ότι ο βουλευτής συμμετέχει στις νομοθεσίες και σε νομοθετικές ρυθμίσεις για θέματα που αφορούν όλη την Κύπρο. Πολλές νομοθεσίες θέλουν βελτίωση, για να μην μπορεί κάποιος επιτήδειος να τις εκμεταλλεύεται. Φυσικά, εμένα στόχος μου, όπως προανέφερα είναι να παλέψω για την πόλη και την Επαρχεία μας. Χρειάζεται και θα το κάνω.

 

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο μεγάλες κρίσεις, την κρίση της πανδημίας και την κρίση της διαφθοράς. Πιστεύετε πως η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά τα εν λόγω ζητήματα;

 

Αρχικά όσον αφορά την κρίση του covid-19, ως επαγγελματίας υγείας που είμαι, όσο κι αν αυτό ακουστεί κάπως σκληρό, η Κυβέρνηση την έχει διαχειριστεί κάκιστα. Διότι, όταν η ΕΔΕΚ, έκανε πρόταση να κλείσει το Νοέμβριο όλη η χώρα, αεροδρόμια, οδοφράγματα – όλα – που ήταν ακόμα νεκρή περίοδος για το εμπόριο, τουρισμό κλπ, δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Έχουμε κάθε μέρα θανάτους, αύξηση των κρουσμάτων, έχουν ήδη καταστραφεί οικονομικά επιχειρήσεις και άλλα πολλά. Υπάρχουν ακόμα επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν ανοίξουν από το Μάρτιο που έχουν κλείσει, άλλες που είναι στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, κι άλλες που πάνε για κλείσιμο. Διανύουμε σήμερα ένα τρίτο lockdown, ο κόσμος έχει κουραστεί.  Άρα αντιλαμβάνεστε με αυτήν την κατάσταση, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η Κυβέρνηση απέτυχε, όπως απέτυχε και στη διαφθορά. Η διαφθορά έχει ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο που μπορεί να αντιληφθεί κάθε απλός πολίτης.

 

Ποια η πολιτική σας θέση έναντι της διαφθοράς;

 

Η πολιτική μου θέση είναι η θέση κάθε απλού πολίτη που βίωσε και βιώνει αυτά τα αίσχιστα. Διαφθορά είναι ληστεία. Δυστυχώς κανένας δεν πήγε στο δικαστήριο, μόνο λίγες μονάδες. Παρόλα αυτά που ακούμε καθημερινά, είτε για τα διαβατήρια, είτε με τον συνεργατισμό, είτε με το χρηματιστήριο –  πιο παλιά – από εκεί δηλαδή που αρχίζει η διαφθορά, ακόμα συνεχίζουν. Το τελευταίο παράδειγμα είναι τα rapid test, πρόσφατα εταιρία αναγκάστηκε να κινήσει αγωγή με δικηγόρο της κυβέρνησης γιατί καταχώρησε προσφορά σε άλλην εταιρία 300 χιλιάδες πιο ακριβά, από την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρίας. Αυτό είναι ένα «φαγοπότι». Φτάνει. Φτάνει πια. Αν λέει η Κυβέρνηση πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, τότε γιατί δεν την καταπολεμά; Θα πω και κάτι ακόμα, είναι πάρα πολλοί μπλεγμένοι. Μπορεί σήμερα να βγήκαν κάποιοι να παριστάνουν τους ήρωες και να ισχυρίζονται πως θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά, η διαφθορά δεν καταπολεμείτε με συνθήματα, αλλά με πράξεις και η πρώτη πράξη πρέπει να αρχίσει από την Νομική Υπηρεσία αυτού του κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Τι υπόσχεστε στη νέα γενιά;

 

Αυτό που υπόσχομαι εγώ στη νέα γενιά είναι πως θα συμβάλω στα μέγιστα, ούτως ώστε να υπάρξει κράτος δικαίου. Κράτος ευκαιριών, που να μπορεί ο κάθε νέος να κάνει όνειρα και να τα πραγματοποιεί. Αυτή είναι η υπόσχεση μου.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »