CoronaVirus

Αναστάτωση στην Παιδεία: Το στόρι των κανονισμών για τα σχολεία

Πηγή: offsite.com.cy
Όλα όσα προηγήθηκαν

Νέα αναστάτωση προκλήθηκε στο χώρο της παιδείας αναφορικά με τον νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα πήγαινε στην Ολομέλεια της Βουλής με τη μορφή του κατεπείγοντος χθες Παρασκευή(05/06) και αφορούσε τους κανονισμούς Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων, με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να αντιδρούν έντονα σε αυτόν.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Συγκεκριμένα, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ αντέδρασαν στο νομοσχέδιο με κοινή τους ανακοίνωση, καθώς δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για να έχουν χρόνο να μελετήσουν τα δεδομένα του νομοσχεδίου, κατηγορόντας το Υπουργείο Παιδείας για μονομερής απόφαση.

Η ανακοίνωση των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

 Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου 

Το νομοσχέδιο που θα πήγαινε με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή αφορούσε μια τροπολογία που έχει σχέση με την φοίτηση των μαθητών, την αξιολόγηση τους και την διεξαγωγή των εξετάσεων ειδικότερα για την τρέχουσα σχολική χρονιά λόγω της πανδημίας. 

Το νομοσχέδιο αναφερόταν στις απουσίες των μαθητών, δηλαδή με ποιο αριθμό απουσιών ένας μαθητής μένει στάσιμος ή παραπέμπεται τον Σεπτέμβριο. Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε την αξιολόγηση των μαθητών, δηλαδή τον βαθμό που εξασφαλίζει κάθε τετράμηνο και την εξέταση στο τέλος του χρόνου. Νοουμένου ότι τα δεδομένα αυτά δεν εφαρμόστηκαν φέτος και έπρεπε να ρυθμιστεί ο τρόπος που θα έμπαιναν οι βαθμοί των μαθητών με νόμιμες διαδικασίες γι’ αυτό και υπήρξε το νομοσχέδιο αυτό.

Η διαφωνία της ΟΕΛΜΕΚ

Όπως ανέφερε στην Offsite ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, από πλευράς τους ενημερώθηκαν πολύ αργά την Πέμπτη για το νομοσχέδιο γεγονός που δεν τους έδινε χρόνο να το μελετήσουν. “Λάβαμε πολύ αργά ενημέρωση γι’ αυτό και ζητήσαμε αναστολή μιας εβδομάδας για να μελετήσουμε το νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο αναφέρονται ορισμένες λέξεις και εκφράσεις που προσκρούουν πάνω σε ερωτήματα. Τα ζητήματα που αναφέρει το νομοσχέδιο πρέπει σίγουρα να ρυθμιστούν, αυτό που μας προβλημάτισε εμάς ήταν η διατύπωση σε ορισμένα σημεία. Όπως για παράδειγμα ότι ο Υπουργός Παιδείας θα αποφασίζει και θα διαφοροποιεί τις ημερομηνίες για την έναρξη και αναστολή των σχολικών εργασιών. Αυτό μας προβλημάτισε. Στη συνέχεια βέβαια ο Υπουργός το ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για περιπτώσεις εμπόλεμης κατάστασης, φυσικές καταστροφές ή πανδημία. 

Ωστόσο, πήραμε την αναστολή, συζήτησαν και τα κόμματα μεταξύ τους και αποφασίστηκε να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Εμείς καταθέσαμε τη θέση μας, από εκεί και πέρα είναι απόφαση των κομμάτων τι θα γίνει. Υπήρξαν προβληματισμοί και από τα κόμματα αλλά θα φανεί τι θα αποφασίσουν. Περιμένουμε να δούμε την επόμενη Παρασκευή τη συνέχεια”.

Η απάντηση από τον Υπουργό Παιδείας 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας μετά τον σάλο που ξέσπασε “κρίθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι οι σχετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν αρχικά στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, θα ήταν προτιμότερο να εκδοθούν χωριστά από το Υπουργείο Παιδείας. Γι’ αυτό τον σκοπό, σύμφωνα με την κατεύθυνση που μας δόθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, ετοιμάστηκε αυτή η τροποποίηση των Κανονισμών, η οποία έχει εγκριθεί από τη Νομική Υπηρεσία.

Υπογραμμίζω ότι στους Κανονισμούς υπάρχουν ήδη διατάξεις που προβλέπουν για αποφάσεις του Υπουργού σε έκτακτες περιπτώσεις, ειδικά όσον αφορά στην έναρξη και λήξη των μαθημάτων. Χρειάζονται όμως πρόσθετες ρυθμίσεις και για τις απουσίες και για την αξιολόγηση, προαγωγή και απόλυση, οι οποίες θα γίνουν με την έγκριση της τροποποίησης των Κανονισμών. Όπως και ρύθμιση του υφιστάμενου Κανονισμού για τη Δημοτική Εκπαίδευση που προβλέπει ότι απώλεια διδακτικού χρόνου θα αναπληρώνεται εξ ολοκλήρου από το διδακτικό προσωπικό, κάτι που θα ήταν πρακτικά αδύνατο, αφού θα σήμαινε φοίτηση για να αναπληρωθεί ολόκληρος ο χρόνος από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 20 Μαΐου”.

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας 

Αναβολή ψηφοφορίας από Βουλή

Παράλληλα, σημειώνεται ότι με νέα ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής αναίρεσε την απόφαση που πήρε κατά την  έναρξη της συνεδρίας της για να συζητήσει τους δύο κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας κατεπείγον.

Η απόφαση για αναίρεση της προηγούμενης απόφαση λήφθηκε με 23 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον. Η ψηφοφορία διεξήχθη αφού τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας αποσύρθηκαν για να εξετάσουν τους κανονισμούς.

Απόρριψη της διαδικασίας κατεπείγοντος εισηγήθηκε για δεύτερη φορά ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.

Σχετικά νέα

X
Translate »