Κοινωνία

Ανάστατοι οι νοσηλευτές για την ειδική άδεια φροντίδας παιδιού:Τι καταγγέλλουν

Πηγή: sigmalive.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των νοσηλευτών, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί ότι δεν έχουν δικαίωμα χρήσης της ειδικής άδειας για φροντίδα παιδιού μέχρι τις 12 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα καταβάλλεται μεταξύ άλλων σε γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών δεδομένου ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά συνεπεία του κορωνοϊού.

 

Οι νοσηλευτές, όπως μας λέχθηκε, καλούνται εμμέσως πλην σαφώς να κάνουν χρήση της ετήσιας άδειας αναπαύσεώς τους. Η εξέλιξη αυτή αφήνει μετέωρους αρκετούς γονείς παιδιών καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πότε θα ανοίξουν:

– Βρεφονηπιακοί σταθμοί

– Νηπιαγωγεία

– Δημοτικά σχολεία

– Γυμνάσια

Συνεπώς, όπως μας λέχθηκε, είναι πιθανό να εξαντλήσουν την άδεια αναπαύσεώς τους και άρα τις επιλογές τους και τα σχολεία να συνεχίσουν να είναι κλειστά. Διερωτώνται λοιπόν τι θα πράξουν σε τέτοια περίπτωση. Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες και οι δύο γονείς είναι νοσηλευτές και ο αυτός/η που εργάζεται διαμένει σε ξενοδοχείο για να μην θέσει σε κίνδυνο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του/της. Η επιλογή του παππού και της γιαγιάς, σημειώνουν, είναι εκτός συζήτησης καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων τα άτομα αυτά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το θέμα βρίσκεται υπόψη και των συνδικαλιστικών Οργανώσεων και δη της ΠΑΣΥΝΟ. Εκπρόσωπός της σχολίασε στο Sigmalive ότι η συντεχνία προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις πρόνοιες του διατάγματος της Υπουργού Εργασίας και πως αυτό, τελικά, εφαρμόζεται στην δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Θεόδωρο Πετέλη, αν και το διάταγμα για την ειδική άδεια φροντίδας αφορά μόνο στον ιδιωτικό τομέα, τονίζει ότι υπάρχει ιδιαιτερότητα στον χώρο των νοσηλευτών, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, ενώ κάποιοι νοσηλευτές μένουν σε ξενοδοχεία για να μην αποτελούν κίνδυνο για την οικογένειά τους. Εξήγησε ότι υπάρχει η πρόνοια «άδειας απουσίας» για όσους δεν μπορούν να πάρουν κανονική άδεια, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί από το Υπουργείο Εργασίας ή το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ τι σημαίνει ακριβός αυτού του είδους άδεια.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι ο οργανισμός δεν έχει στείλει καμιά εγκύκλιο που αναγκάζει τους νοσηλευτές να πάρουν την ετήσιά τους άδεια, αλλά ακολουθεί τις οδηγίες των διαταγμάτων. Εντούτοις, τόνισε ότι η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά σε συνεννόηση με τη διοίκηση του κάθε νοσηλευτηρίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νέο διάταγμα «Το επίδομα Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών θα παραχωρείται σε εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την φροντίδα παιδιών μέχρι 15 ετών ή και παιδιών με αναπηρίες ανεξαρτήτως ηλικίας και δεν μπορούν να εργαστούν είτε με τηλεργασία ή με εργασία από το σπίτι ή με ευέλικτο ωράριο και εφόσον δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια φύλαξης / φροντίδας των παιδιών».

Σχετικά νέα

X
Translate »