ΠΡΟΣΩΠΑ

Αναστάσιος Κυριάκου Σιακαλλή – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Cyprus Alive μίλησε με τον κύριο Αναστάσιο Κυριάκου Σιακαλλή, σχετικά με την υποψηφιότητά του για τις επόμενες βουλευτικές της 30ης Μαΐου 2021 και ποιο κάτω σας παραθέτουμε τη συνέντευξή του.

1) Κύριε Σιακαλλή, τι σας έκανε να αποφασίσετε να λάβετε μέρος στις βουλευτικές εκλογές;

Έχω απηυδήσει με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μας.
Ανευθυνότητα, προχειρότητα, αδικία, ρουσφέτια, αδιαφορία, αναξιοκρατία, κομματοκρατία και πολλά άλλα που γίνονται στο απαρχαιωμένο κρατικό σύστημα με εξοργίζουν ολοένα και περισσότερο.

Δεν μπορώ πλέον να ανέχομαι αυτή την κατάσταση και για μένα ήταν μονόδρομος, έπρεπε να κάνω κάτι αλλιώς θα ένιωθα συνένοχος σε αυτή την κατρακύλα που πήρε το κράτος μας και η συνείδησή μου δεν μου το επέτρεπε.

2) Νιώθετε ότι είστε κατάλληλος για αυτή τη θέση; Αν ναι, που το βασίζετε;

Ναι, πιστεύω ότι είμαι κατάλληλος γιατί διαθέτω εμπειρία, γνώσεις και θέληση να υπηρετήσω το κοινωνικό σύνολο με τον καλύτερο τρόπο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ενεργή ανάμειξή μου με τα κοινά εδώ και 30 χρόνια, με έχει εξοπλίσει αρκετά για θέση του εκπροσώπου του λαού. Διαθέτω οργανωτικές και δημιουργικές ικανότητες, τις οποίες μπορώ να αξιοποιήσω στο έπακρο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Θέλω, μπορώ και ξέρω πως να κάνω τη διαφορά.

3) Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας.

Γεννήθηκα το 1971 στην κατεχόμενη Μακράσυκα Αμμοχώστου, μεγάλωσα στο Δασάκι Άχνας, βιώνοντας από πρώτο χέρι τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Στα 14 μου άρχισα εργασία σε ξενοδοχείο, αποφοίτησα τη Ξενοδοχειακή Σχολή, υπηρέτησα στην Εθνική Φρουρά και σε ηλικία 21 ετών ψάχνοντας καλύτερο μέλλον, άνοιξα το δικό μου διαφημιστικό γραφείο πιστεύοντας στις ικανότητες και ιδιαίτερα στην οργανωτικότητα και δημιουργικότητά μου. Με σκληρή δουλειά, το μικρό μου γραφείο εξελίχθηκε σε οργανωμένη διαφημιστική εταιρεία και εδώ και 28 χρόνια εργάζομαι εκεί μαζί με τη σύζυγό μου.

Παράλληλα είχα πάντα πολύ έντονο ενδιαφέρον και στα κοινά. Το 1992 ήμουν από τους πρωτεργάτες του χορευτικού συγκροτήματος του Κέντρου Νεότητας Δάσους Άχνας, το 1996 ίδρυσα το “Σωματείο Μακράσυκα”, είμαι συνιδρυτής του σωματείου “Φίλοι της Λάγιας”, είμαι συντονιστής “παρατηρητών της γειτονιάς”, διαχρονικά μέλος σε συνδέσμους γονέων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του “Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού” (CSTI).

Είμαι παντρεμένος, έχω 3 παιδιά και τώρα κατοικώ στην Αραδίππου.

4) Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι και τι έχετε ως προτεραιότητα;

Οι προσωπικοί μου στόχοι και προτεραιότητες βασίζονται σε 3 πυλώνες.

1. Η αλλαγή του συστήματος της εσωτερικής διακυβέρνησης προς το καλύτερο δυνατόν γιατί αυτό δικαιούμαστε και αυτό πρέπει να έχουμε. Τα προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης ταλανίζουν όλους τους πολίτες επί καθημερινής βάσεως και για αυτό το βάζω και πρώτο.

2. Η αναβάθμιση της Παιδείας, καθότι όλα ξεκινούν από την παιδεία και μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι το κράτος δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.

3. Η Δικαίωση των προσφύγων αφού εδώ και 46 χρόνια είναι οι μεγάλοι αδικημένοι από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

 

5) Πέραν των στόχων και προσδοκιών σας, έχετε κάποιες συγκεκριμένες λύσεις που όντως μπορούν να υλοποιηθούν;

Έχω πάρα πολλές ιδέες που θέλω να υλοποιήσω αλλά το κάθε τι στην ώρα του. Ήδη κάποιες από τις ιδέες μου έχουν ενταχθεί στις επίσημες θέσεις του Κινήματος μας. Θα ήθελα όμως να εστιάσω στην πιο μεγάλη μου ιδέα η οποία αν εφαρμοστεί θα αλλάξει άρδην τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Σε αυτή την ιδέα  έχω δώσει και τίτλο, την έχω ονομάσει Real Democracy Online και βασίζεται στην συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες διακυβέρνησης. Με το Real Democracy Online, οι πολίτες θα μπορούν να ασκούν έλεγχο, να καταγγέλλουν, να εισηγούνται και να σχολιάζουν οτιδήποτε αφορά διαδικασίες του κράτους αλλά και της καθημερινότητάς μας. Η ιδέα είναι πλήρως υλοποιήσιμη αρκεί να υπάρχει πραγματική θέληση από την πλειοψηφία της βουλής αλλά και από την εκτελεστική εξουσία. Η ιδέα μου περιγράφετε πλήρως στην ομώνυμη μου ιστοσελίδα, www.realdemocracyonline.com

6) Ποιο κατά την άποψή σας, είναι το κυριότερο πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο;

Πέραν του Κυπριακού προβλήματος, το αμέσως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λειτουργικότητα του κράτους μας. Δυστυχώς υστερούμε πάρα πολύ σε όλους τομείς για αυτό και βαδίζουμε στις πιο χαμηλές θέσεις της Ευρώπης για την κρατική λειτουργικότητα.

Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, τα ηγετικά στελέχη του κράτους, υπουργοί, διευθυντές, υποδιευθυντές υπουργείων, τμηματάρχες και ούτω καθεξής, κατά τη δική μου άποψη, δεν πληρούν τα κριτήρια ενός ηγέτη, ενός πραγματικού στελέχους. Οι περισσότεροι έχουν πάρει τη θέση αυτή με το λεγόμενο «μέσον», επομένως πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι ζουν καθημερινά την αναξιοκρατία, και την ανευθυνότητα. Δεν υπάρχουν κίνητρα ή μοχλοί πιέσεως για πραγματική πρόοδο και ανάπτυξη.  Όλα αυτά δυστυχώς πηγάζουν από την κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί μέσα στα παλιά και μεγάλα κόμματα της Κύπρου. Με λίγα λόγια το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου, για εμένα, είναι η κομματοκρατία.
7) Τι είναι αυτό το οποίο πιστεύετε ότι λείπει από τους πολιτικούς σήμερα;

Πρώτα να αναφέρω ότι στην Κύπρο οι πολιτικοί έχουν παρεξηγηθεί λόγω μιας μερίδας πολιτικών που καπηλεύεται το κρατικό σύστημα και καρπούνται με προσωπικά ή και κομματικά οφέλη. Οι πολιτικοί είναι άτομα που ασχολούνται για το καλό του κοινωνικού συνόλου, στερούμενοι πολλές φορές σημαντικών αγαθών, όπως οικογενειακές στιγμές, ηρεμία και γαλήνη.

Αυτό που λείπει από την Κύπρο είναι οι πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες, που να είναι παράδειγμα προς μίμηση και που να εμπνέουν στον λαό εμπιστοσύνη.

 

8) Γιατί επιλέξατε το Κίνημα Ανεξάρτητων και όχι ένα νέο ή παλιό κόμμα;

Ο λόγος που επέλεξα το Κίνημα Ανεξάρτητων, είναι διότι κατά εμένα, είναι το μόνο Κίνημα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα και στις εκλογές αλλά ιδιαίτερα και μετά τις εκλογές. Στο Κίνημά μας, έχει χαράξει την πορεία η Άννα Θεολόγου, η οποία αγωνίζεται εδώ και 5 χρόνια για το καλό του κοινωνικού συνόλου και ουδέποτε για προσωπικά ή κομματικά οφέλη. Τα άτομα που απαρτίζουν το Κίνημα είναι ενεργοί πολίτες που έχουν πίστη και θέληση να φέρουν την αλλαγή και την ελπίδα στον τόπο μας. Δεν ήθελα να ενταχθώ σε υφιστάμενο κόμμα, αφού νιώθω ότι τα παλιά τα κόμματα είναι μέρος του προβλήματος, αλλά ούτε και σε ένα τελείως άπειρο κίνημα το οποίο θα έχτιζε την πολιτική του πάνω σε θεωρίες.

9) Πώς οραματίζεστε την Κύπρο εάν πετύχετε την αλλαγή που επιθυμείτε;

Αν καταφέρουμε ως κίνημα «Ανεξάρτητοι» να μεταλαμπαδεύσουμε τις θέσεις μας στην πλειοψηφία της βουλής και στην εκτελεστική εξουσία, οραματίζομαι την Κύπρο γεωγραφικά να εξακολουθήσει να βρίσκεται στη Μεσόγειο αλλά λειτουργικά να είναι μεταξύ Ευρώπης και Σκανδιναβίας.

Το όραμά μου είναι, να σέβεται το κράτος τους πολίτες, οι πολίτες το κράτος και ο ένας τον άλλον. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε μια καλύτερη Κύπρο…για όλους!

Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Σιακαλλή και σας ευχόμαστε ότι καλύτερο. Είμαστε σίγουροι ότι μόνο νέοι ανθρώποι σαν και εσάς μπορείτε να φέρετε την αλλαγή που τόσο έχουμε ανάγκη.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »